Týden očima Petra Schwarze: Od tvora s nejstarším rodokmenem až k volovi

27. květen 2023

Dneska můžeme začít dobrou zprávou – mezinárodnímu týmu odborníků od Kalifornské po Vídeňskou univerzitu se podařilo vyjasnit, že nejranější živočišnou linií na naší planetě jsou žebernatky, které tu byly už před 700 miliony let. Také nová čísla Eurostatu potvrdila, že potraviny u nás začaly pomalu zlevňovat a velkoobchodní cena plynu na burze v Rotterdamu, tedy cena pro Evropu nejdůležitější, klesla na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Na světových trzích výrazně klesala i cena ropy, takže by neměla jít u nás zatím nahoru ani nízká cena nafty či relativně nízká cena benzínu.

Čtěte také

Premiér Fiala se omluvil lidem, kteří čekají na vyměření důchodu už více než čtvrt roku, což je zákonem stanovená hranice. Takových žádostí správa sociálního zabezpečení registruje už 18 tisíc, a podle premiéra za zpoždění může velký počet žádostí o předčasný důchod společně s malou mírou digitalizace státní správy, což tedy zprůměrováno znamená dlouhé čekání.

Ministryně obrany Černochová podepsala ve Washingtonu obrannou dohodu se Spojenými státy a v Praze demonstrovalo pod vedením KSČM několik desítek lidí proti americkým základnám v Česku, které se sice nekonají, pokud nebudeme v nebezpečí, ale to demonstrantům zas tolik nevadilo – přišel je podpořit i politik, zdálo by se z opačné strany politického spektra, poslanec SPD Foldyna.   

Ať umíme zpacifikovat voly 

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Baxa by byl dobrým ústavním soudcem, ale nebyl by dobrým předsedou Ústavního soudu – tak vysvětloval šéf ústavně právního výboru horní komory parlamentu senátor Goláň z ODS, proč tento výbor nedoporučil Baxu na ústavního soudce.

Čtěte také

Ještě jednou, přestože by Baxa byl podle Goláně dobrým ústavním soudcem, výbor ho na tento post nedoporučil, protože by se mohl stát předsedou soudu. To už má větší logiku snad i ta demonstrace proti základnám, které také nejsou. Ústavně právní výbor Senátu ostatně na místa ústavních soudců doporučil jediného z tří kandidátů, které předložil prezident, a které bez debat podpořila i odborná veřejnost.

Goláňovi se ale podle jeho slov pro iRozhlas nelíbilo třeba právě to, že jeho výborem nedoporučené kandidáty odborná veřejnost už dopředu označovala za vhodné kandidáty. Pokud se v tom stále ještě snažíte najít logiku, klidně to vzdejte.  

Rusko svým vpádem na Ukrajinu pod záminkou demilitarizace tuto zemi naopak militarizovalo a legitimizovalo, přiznal majitel wagnerovských žoldáků Prigožin, zároveň tvrdě zkritizoval vedení ruské armády včetně ministra obrany Šojgua a deklaroval věrnost vůdci Putinovi.

Čtěte také

Propagandista Dologov, který s Prigožinem tento rozhovor připravil, pak byl okamžitě vyhozen z práce zřejmě právě kvůli Prigožinově kritice armády, inu, quod licet Iovi, non licet bovi, co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Nedaleko Domažlic se pokusil samec labutě ochránit svou rodinu právě přecházející přes koleje a postavil se přijíždějícímu motorovému vlaku, aby ho zastrašil. Strojvůdce už neměl šanci zastavit, labuťák skončil s těžkým otřesem mozku a polámaným křídlem, které mu musel veterinář amputovat, samice však vyvázla pouze potlučená a sedm labuťátek bez zranění.

V Kalifornii přecházela přes rušnou ulici se svými mladými kachna, jeden z řidičů zastavil a za potlesku přihlížejících kachní rodince přes silnici pomáhal. Naneštěstí ho přehlédla sedmnáctiletá řidička, obětavého muže srazila a zabila.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

V Michiganu na severu Spojených států se na dálnici plné jedoucích aut zatoulal uprchlý vůl jménem Lester, jeho procházce mimo pastvinu ale učinil přítrž kovboj na koni, který ho po nefalšované dálniční stíhačce chytil do lasa a zpacifikoval. Ať také umíme voly, kteří se cpou, kam nepatří, náležitě zpacifikovat, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio