Klára Notaro: V jaké francouzské porodnici se rodí nejvíce dětí

27. květen 2023

Na otázku, ve které porodnici ve Francii se rodí nejvíce dětí, se nabízí odpověď: přece na nějakém lidnatém pařížském předměstí. To však není pravda, nevíc dětí přichází na svět v porodnici na ostrově Mayotte v Indickém oceánu. Loni se jich zde narodilo téměř jedenáct tisíc.

Co do počtu porodů stojí tato francouzská porodnice na prvním místě v celé Evropské unii. Rodí se tu průměrně 30 dětí denně.

Čtěte také

Mayotte je francouzský zámořský departement – Francie ostrov zakoupila v roce 1841 od místního sultána. V jeho sousedství se nachází souostroví Komory, bývalá francouzská kolonie, dnes nezávislá islámská republika. Tento velmi chudý stát vyváží pouze vonné oleje, vanilku a hřebíček. Je prakticky závislý na pomoci Evropské unie, Saudské Arábie, Číny a komorské diaspory.

Na francouzský ostrov Mayotte připlouvají denně lodě přeplněné lidmi, kteří by chtěli žít v Evropě. Mezi nimi jsou nastávající maminky, které chtějí přivést dítě na svět v dobrých podmínkách. Většina migrantů pochází z Komor, méně jich je ze vzdáleného Madagaskaru.

Čtěte také

Malý ostrov těžko vstřebává silnou imigrační vlnu. Ne všichni mladí lidé na ostrově najdou nebo hledají uplatnění, je tu silná kriminalita a časté nepokoje. Z původních 3000 obyvatel v půli 19. století bude podle Národního statistického úřadu do roku 2050 na ostrově žít mezi půl a tři čtvrtě milionem lidí.

Místní úřady řeší, jak na ostrově ubytovat svoje obyvatelstvo, jak nakládat s uprchlíky, jak zřídit pro děti nové školy, jak zajistit zdravotnickou péči, jak ochránit vzácnou přírodu. To je pro politiky těžký úkol – jen pro děti narozené v loňském roce bude třeba otevřít 439 tříd.

Čtěte také

Ostrým kontrastem k rychlému demografickému růstu v zámořském departementu Mayotte je klesající porodnost v metropolitní Francii.

Letos v březnu země zaznamenala nejnižší porodnost od roku 1946, to když se nepočítá první období coronavirové epidemie. Tehdy lidé zvažovali, zda je moudré přivést dítě na svět v době, kdy zdravotnictví stálo na hranici kolapsu. Nízký počet narozených dětí byl označen za baby–krach.

Slabá motivace

Motivace k zakládání rodiny je i nadále slabá.  Vedle finanční otázky se mladí lidé trápí i jinými věcmi.

Čtěte také

Mnoho  Francouzů nechce přivést potomka na svět, kde se válčí, kde se obchoduje s drogami, kde je příroda systematicky ničena ve velkém měřítku, na svět, jehož podnebí se mění přímo před očima.

A je také dost lidí, kteří pochybují, zda demokratický systém může změnit svět k lepšímu.

Nicméně, i nadále se ve Francii rodí miminka, francouzské ženy mají v průměru 1,8 dítěte, i když, podle průzkumů, touží mít dvě nebo tři děti.

Čtěte také

Když vybírají jméno, tak rodiče nejčastěji vyberou pro holčičku jméno Jade, pro chlapečka  Gabriel. Na ostrově Mayotte malé holčičky dostanou nejčastěji jméno Fatima a malí kluci jméno Ben.

Migranti však nedosáhnou vždy břehů kýženého ostrova Mayotte. Komorské rybářské lodě nazývané kwasa kwasa přepravující ilegálně migranty na Mayotte se často v silném mořském proudu Mosambického průlivu převrátí a sny mladých lidí toužících po lepším životě pohltí moře.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio