100 let rozhlasu: Atraktivitu do zpravodajství přinesla až rozhlasová reportáž

27. květen 2023

Český rozhlas letos slaví sto let vysílání. Postupně se nedílnou součástí našeho programu staly i zprávy a zpravodajství. Pokud nejste fanoušky starých, praskajících a často nesrozumitelných zvukových ukázek, zprávy v počátcích rozhlasového vysílání by vás pravděpodobně příliš nebavily.

Čtěte také

Relace byly rozvláčné a navíc zpracované pro tisk, ne pro rozhlasové vysílání. Za první republiky totiž zpravodajský servis pro rozhlas zajišťovala Česká tisková kancelář. Navíc je nečetli rozhlasový hlasatelé, ale redaktoři ČTK.

Atraktivitu zpravodajství přinesla do vysílání rozhlasová reportáž a sportovní přenosy. Poprvé tak občané Československa mohli přijímat aktuální informace přímo z místa v době konání události. Posluchači si oblíbili redaktory Josefa Cincibuse, Františka Kocourka nebo sportovního komentátora Josefa Laufera. Živě se vysílal box, fotbal i hokej.

Hnědou propagandu střída rudá

Po nacistické okupaci sloužil rozhlas propagandě. Moderátoři nebo redaktoři si přesto našli skulinky, jak vyjádřit přímo ve vysílání svůj nesouhlas.

Čtěte také

Po válce vzniká samostatná divize zpravodajství a bouřlivý rozvoj utne rok 1948.

Rozhlas, včetně zpravodajství, opět začal sloužit totalitní propagandě – tentokrát naší vlastní. Skulinky pro vyjádření nesouhlasu se uzavřely a místa ve vysílání obsadili přesvědčení komunisté. Rozhlasové zpravodajství se na chvíli nadechlo v 60. letech a hlavně v roce 1968. Pak ale přišla další okupace.

Konec roku 1989 a bouřlivý rozvoj

I za normalizace došlo v rozhlasovém zpravodajství k podstatné změně. V létě roku 1970 začala vysílat zpravodajsko-publicistická stanice Hvězda.

V prosinci 1989 se stanice přejmenovala na „Československo“ a po vzniku České republiky na Radiožurnál. Po změně režimu přišel další velký rozvoj.

Reportérům Českého rozhlasu se otevřel celý svět a díky technologickému pokroku získali nekonečné zdroje informací a další možnosti spojení s posluchači. Mnohem víc toho uslyšíte v Historii Plus, o vývoji rozhlasového zpravodajství vypráví bývalá vedoucí rozhlasového archivu Eva Ješutová.

V audiozáznamu uslyšíte, co ve zprávách bylo, jací byli hlasatelé a zpravodajové, jakým tlakům podléhali nebo nepodléhali a jaké byly hlavní milníky vývoje zpravodajství.

autor: Jiří Zeman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.