Ikonický hrad Castelo de Óbidos, portugalský klenot byl svědkem porážky Napoleona, ale i místem soukromí a odpočinku panovníků

Ikonický hrad Castelo de Óbidos, portugalský klenot byl svědkem porážky Napoleona, ale i místem soukromí a odpočinku panovníků

Foto: Alvesgaspar / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jestli se něčím mohou Portugalci pyšnit, pak je to hrad, jehož kořeny sahají až hluboko do starověku. Castelo de Óbidos byl místem odpočinku hned několika panovníků. A dokonce byl i svědkem jedné z Napoleonových porážek.

Hrad mnoha architektonických stylů

Ne nadarmo jsou Portugalci právem hrdí na hrad Óbidos. Aby také ne, když se jedná nejenom o velmi nádhernou stavbu. Také je to místo, kde se psaly dějiny Portugalska. Sídlo, které bylo středem bojů o hrad i politickou moc.

Óbidos je v dnešní době místem hojně navštěvovaným turisty. Hrad nacházející se 79 metrů nad mořem si i po mnoha přestavbách zanechal svůj původní lichoběžníkový tvar. Díky několika stavebním úpravám se vněm místí prvky gotického, románského manuelského i barokního architektonického stylu.

Oblíbenost a důležitost tohoto místa je patrná i v 21. století. Také v dnešní době je to místo, kde se píšou budoucí dějiny tohoto národa. My jeho historii ale vezmeme hezky popořádku.

Historie začínající již za doby Římanů

Ještě před dvěma tisíci lety se jednalo o obyčejnou římskou osadu. Ta byla jednou z mnoha a v ničem se od ostatních nijak nelišila. I tak se ale jednalo o velmi důležité místo Římanů. Po nějakém čase oblast s tímto hradem připadla muslimům. Ti město v 8. století opevnili, čímž se začala psát historie hradu Óbidos. Po dlouhá století byl hrad muslimy opečováván. Ke změně došlo až ve století 12., kdy byl hrad poprvé dobyt. A sice prvním portugalským králem Alfonsem I. Od té doby je tento hrad neodmyslitelně spjat s budováním portugalského království a psaním tamější historie.

Na začátku 13. století, v roce 1210, se hrad poprvé dostal do vlastnictví ženy. A to poté, kdy jej Alfonso II. daroval své manželce. Od té doby byl hrad významnou a stále více rozkvétající pevností, která ve věži měla pro jistotu připraveno také vězení.

Reklama

Místo, kde byl poražen Napoleon Bonaparte

Nejednalo se ale pouze o krásné stavení. Bylo také velmi praktické. V době portugalských krizí a bojů byl hrad jedním z míst k řešení sporů. Hrad byl schován v lesích a nabízel svým majitelům nejenom soukromí, ale především bezpečí a pocit svobody.

Žádný z majitelů se do hradu nebál investovat nemalé peníze. A to i poté, co jej postihla nejedna katastrofa. V roce 1755 proběhlo v Lisabonu tak silné zemětřesení, že poškodilo i hrad. Ten v katastrofálním stavu zůstal několik desítek let, nakonec se ale i on dočkal opravy. K dalším opravám došlo v 19. století poté, co byl hrad kvůli bitvě u Roleia poškozen dělostřeleckými střelami. Tato bitva však hradu přinesla také proslulost. Právě díky této bitvě u Roleia nabyl hrad na historickém významu. Sídlo se stalo symbolem vítězství nad armádou Napoleona Bonaparte.

Národní památka Portugalska i turistická atrakce

Dalším milníkem zámku byl rok 1842. V něm bylo zrušeno vězení ve věži, které bylo nahrazeno věží s hodinami. K žádným dalším změnám ale nedošlo. Hrad byl stále udržován ve stejném stylu tak, aby co nejvíce připomínal stavbu, kde byl poražen Bonaparte. K poměrně důležité přestavbě došlo až v roce 1932.

V první polovině 20. století byl hrad obnoven a započala jeho moderní přestavba. Tehdejší práce změnily středověký hrad na luxusní ubytování. Díky své historii i promyšlené výstavbě se z hradu Óbidos v roce 1951 stala národní památka Portugalska. Od té doby došlo k přeměně hradu na turistickou atrakci.

Pro turisty velmi oblíbenou portugalskou památku je možné navštívit po dobu celého roku. Hrad byl navíc doplněn o spoustu historických artefaktů, mezi než patří nábytek, cenné předměty i známé obrazy.

Reklama
Reklama