Supermax je high-tech verze pekla: Vězení pro teroristy je horší než Guantánamo. Doživotní ticho a samotka

Supermax je high-tech verze pekla: Vězení pro teroristy je horší než Guantánamo. Doživotní ticho a samotka

Foto: Kletr / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ve vězení Colorado Supermax v americkém státě Colorado končí nejhorší z nejhorších vrahů a teroristů. Za vysokánskými zdmi zůstávají vězni do konce života v naprosté izolaci.

Super vězení, známé jako novodobý Alcatraz, se nachází v horách poblíž starého hornického města. Za vysokým plotem a stočeným ostnatým drátem je více než 400 nejnebezpečnějších vězňů Ameriky. Někteří z nich zabili spoluvězně, jiní napadli stráž a další zde čekají na trest smrti nebo na odvolací soud za těžké zločiny. Zkrátka odporné místo.

Florence není poetická, ale supemaximální

"United States Penitentiary, Administrative Maximum Facility (USP Florence ADMAX), obecně známé jako ADX Florence, je americká federální věznice v okrese Fremont poblíž Florence ve státě Colorado. Věznice se supermaximální ostrahou (supermax) nebo administrativní maximální ostraha (ADX) je věznice s „kontrolní jednotkou“ nebo jednotka ve věznicích, která představuje nejbezpečnější úroveň vazby ve vězeňských systémech některých zemí. Cílem je poskytnout dlouhodobé, segregované bydlení vězňům zařazeným do nejvyššího bezpečnostního rizika ve vězeňském systému a těm, kteří představují mimořádně závažnou hrozbu pro národní i globální bezpečnost, " popisuje en.wikipedia.org.

Peklo na zemi

To, co odlišuje tento „Supermax“ od jiných věznic je jeho poloha na samotě a to, že třiadvacet hodin denně trestanci dřepí v malé betonové cele, kam přes malý otvor v ocelových dveřích dostanou denní příděl jídla, to vše bez jakéhokoli kontaktu s dozorcem. Po zbývající hodinu dne si mohou odsouzení protáhnout záda na chodbě, i to je však pouze větší klec, obklopená šedými zdmi s výhledem na oblohu za ostnatým drátem. Vzácností v celách je i denní světlo, které proniká jen malým otvorem zalitým tvrzeným sklem. 

„Je to nejhorší prostředí, jaké jsem kdy viděl, a to jsem pracoval ve všech federálních věznicích. Je to čiré peklo na zemi," citoval web bývalého ředitele novodobého Alcatrazu Roberta Hooda. Ve věznici je vše centrálně uzavřeno a každý vězeň je pod neustálým dohledem prostřednictvím monitoru v cele.

Nikdo živý odtud nevyšel

Supermaxu v Coloradu mají také speciálně vycvičené psy, kteří umí útočit v absolutním tichu. Vězni se mimo celu mohou pohybovat jen v železech na nohou a břiše a poutech na rukou. Pokud se vězeň pohne byť jen o jeden metr od vytyčené trsy, míří na něj přes 30 odstřelovačů. Taková vybavenost činí ze Supermaxu nejbezpečnější vězení na světě a ještě nikdo se odtud nedostal živý. Vězně odtud vyvážejí jen v rakvi v černé dodávce.

Reklama
Reklama