Styl podle první dámy Hany Benešové: Persiánový kožíšek, ikonický šátek s kotvami i sbírka pánských klobouků

Styl podle první dámy Hany Benešové: Persiánový kožíšek, ikonický šátek s kotvami i sbírka pánských klobouků
Zdroj: Wikimedia Commons/Unknown employee of Czechoslovak Press Agency (ČTK – Československá tisková kancelář), Public domain, oficiální materiály prodejců, Jana Elfmarková, / koláž: Lifee
Instalaci věnovanou módnímu stylu prvních dam najdete v nové budově pražského Národního muzea.Styl Hany Benešové nad ostatními modely výrazně vyčnívá uhlazeností a šarmantním nadčasovým vzhledem. Ikonický šátek s kotvami Hana Benešová nosila k mnoha příležitostem.Díky tomu se stal takřka jejím ztělesněním. Byla s ním zachycena na mnoha dobových snímcích i v oficiálních záznamech prezidentského páru.Kožíšek, který s Hanou Benešovou procestoval velkou část světa. Nosila jej i po návratu z exilu v roce 1947.+ 10 fotek+ 11 fotek

Ať už s grácií a stylem, nebo jen z povinnosti, vedle svých mužů – prezidentů – vždy reprezentovaly stát i jeho první dámy. Hana Benešová tímto titulem oslovována nikdy nebyla, přesto patří mezi ženami československých a českých prezidentů za více než stoletou historii republiky k těm nejvýraznějším. A mluví za ni také její vytříbený vkus.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 27. 05. 2023 18:00

Po boku Edvarda Beneše stála mnohem dříve, než se její muž stal nejprve ministrem zahraničí a posléze prezidentem, a Hana Benešová se tak ocitla v ostře sledované roli první dámy. Bylo to právě v průběhu třicátých let oplývajících nezaměnitelnou elegancí a šarmantním módním stylem. Ten jasně ztělesňovala i oblíbená a okouzlující první dáma, přestože jí právě bylo padesát.

Svůj styl si našla už o mnoho let dříve. Ještě než její muž vstoupil do aktivní politiky, strávili manželé Benešovi mnoho let cestováním. Paní Hana tak svou módní inspiraci čerpala právě na cestách, především pak v místě z nejpovolanějších, ve Francii. Ostatně právě v Paříži se Hana Benešová, tehdy ještě coby Anna Vlčková, se svým budoucím mužem seznámila.

Výstava, která přibližuje styl všech prvních dam

Z expozice nazvané První dámy – móda a styl, kterou můžete až do dubna 2024 navštívit v nové budově Národního muzea v Praze, ční jedinečný styl Hany Benešové tak výrazně, že je patrné, kdo patřil svého času k nejlépe oblékaným ženám naší země. Prohlédnout si tu můžete její persiánový kožíšek, ve kterém odcestovala do emigrace i s elegantním kufrem na klobouky.

Kožíšek z luxusní hnědé jehněčí kožešiny nosila i dlouho po návratu do vlasti, stejně jako vpravdě ikonický šátek s kotvami, který na výstavě také najdete v roztomilém dobovém stylingu. Ten se objevil na mnoha oficiálních záběrech paní Hany a jejího chotě, a stal se tak jejím nejvýraznějším doplňkem a hojně využívaným prostředkem zpodobňování.

Kostým je in, tehdy i dnes

Nejoblíbenějším oděvem paní Hany Benešové ale byly jednoznačně kostýmy, samozřejmě doplněné klobouky a rukavičkami. Ocenit dovedla nejen jejich vkusný styl a praktické kombinování s doplňky, kterými mohla model jednoduše obměňovat, výsadou tohoto druhu oděvu bylo i pohodlí bez ztráty elegance, které využila především na cestách, na nichž doprovázela svého manžela.

Velká večerní podle Hany Benešové

Ve výbavě první dámy samozřejmě nemohly chybět ani okázalejší módní kreace. Jak vypadala večerní róba podle Hany Benešové? Třeba jako smetanová večerní toaleta slonovinové barvy s dekorativními prvky z lamé na zádech a neodmyslitelnou úchvatnou vlečkou. Na dobových záběrech doladila šaty ještě kožešinkou lemovanou pelerínou. Takto oděná by bez problémů zazářila i na dnešních společenských událostech.

Hana Benešová zkrátka razila ryze nadčasový, přesto pro svou dobu tak aktuální styl. Mnoho prvků, které si oblíbila, přetrvalo další desetiletí a inspirujeme se jimi i dnes. Její obliba v jednoduchých nadčasových modelech, kterým nechyběl patřičný důraz na propracovanost a elegantní charakter, tak může být jasným důkazem, jak nesmrtelné dovedou některé módní směry být. Kdoví, třeba se časem dočkáme i masivního návratu takových elegantních prvků, jako jsou sladěné rukavičky a klobouček, bez kterých svého času, řečeno dnešní terminologií, nebylo in byť jen vyjít na ulici. Byla by to krásná podívaná.

Chcete se inspirovat stylem šarmantní první dámy Hany Benešové? Prohlédněte si naši fotogalerii.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články