Slovinský cyklista Roglič je vítězem Gira, rozhodlo 26 sekund. Ovládl časovku a sesadil z trůnu Thomase

Slovinský cyklista Primož Roglič vyhrál navzdory spadlému řetězu horskou časovku a v předposlední 20. etapě Gira d'Italia vysvlékl Brita Gerainta Thomase z růžového trikotu lídra. V neděli po dojezdu do Říma bude třiatřicetiletý lídr týmu Jumbo-Visma poprvé korunován vítězem slavného italského závodu.

Monte Lussari (itálie) (Aktualizováno: 19:59 27. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězem závodu Giro d'italia se poprvé stane Slovinec Primož Roglič

Vítězem závodu Giro d'italia se poprvé stane Slovinec Primož Roglič | Foto: Reuters, Jennifer Lorenzini | Zdroj: Reuters

Roglič měl před sobotní 18,6 km dlouhou časovkou na druhém místě celkového pořadí na Thomase ztrátu 26 sekund. Etapu z Tarvisia na Monte Lussari vyhrál časovkářský olympijský šampion před svým britským soupeřem o 40 sekund, i když zhruba deset sekund ztratil nahazováním spadlého řetězu a rozjížděním v prudkém stoupání.

Ve 106. ročníku Gira Roglič zvítězí s náskokem 14 sekund, třetí bude s odstupem 1:15 minuty Portugalec Joao Almeida, jenž byl třetí i v sobotu. V závěrečných etapách se na třítýdenních závodech už o celkové pořadí nezávodí.

„Bylo to úžasné. Nakonec nejde jen o to samotné vítězství, ale o lidi a o tu jejich energii. To jsou okamžiky, které si budu pamatovat navždy. Fanoušci mi dali extra watty navíc a vytvořili úžasnou atmosféru,“ ocenil Roglič tisíce Slovinců, kteří kopec nedaleko slovinských hranic zaplnili a hnali svého oblíbence dopředu. „Dodali mi energii, i když mi spadla část řetězu. Měl jsem dobré nohy, takže jsem se prostě rozjel znovu a pokračoval,“ popsal kritický moment.

Bývalý slovinský reprezentant ve skocích na lyžích si připíše čtvrtý triumf na Grand Tour po výhrách na Vueltě v letech 2019-2021. Na Giru byl Roglič dosud nejlépe třetí v roce 2019. Ke zkompletování sbírky mu tak chybí pouze triumf na Tour de France, kde skončil v roce 2020 druhý za krajanem Tadejem Pogačarem, jenž mu sebral žlutý trikot právě v závěrečné časovce den před dojezdem do Paříže.

V sobotu se situace obrátila a Roglič připravil o celkové prvenství Thomase, který v týdnu oslavil 37. narozeniny a útočil na druhé velké vítězství po triumfu na Tour 2018. V úvodní rovinaté části časovky byli oba rivalové prakticky nastejno.

V kopcovité části, před níž cyklisté měnili kolo z časovkářského na klasické a Thomas dokonce i helmu, se začal Rogličův náskok zvyšovat. Nakonec ho o triumf nepřipravil ani mechanický problém, který ho postihl na cestě po betonových panelech.

„Asi je lepší prohrát o tolik než o sekundu nebo dvě, protože to by asi byl horší pocit. Aspoň mě rozsekal a upřímně řečeno si to zasloužil. Měl mechanickou závadu a stejně mě porazil o 40 sekund, takže před ním musím smeknout, i když jsem z toho zničený,“ řekl Thomas, jenž se mohl stát nejstarším vítězem Gira v historii.

Po etapě tak Slovinec poprvé na letošním Giru oblékl růžový dres, o který měl podle papírových předpokladů bojovat s Belgičanem Remcem Evenepoelem. Mistr světa ale musel po 9. etapě v pozici lídra odstoupit kvůli koronaviru, který o několik dnů později ukončil také působení v závodě jeho týmovým kolegům Josefu Černému a Janu Hirtovi.

Z původního českého tria tak závod dokončil pouze debutant Karel Vacek, jenž v sobotu zajel 61. čas a na své první Grand Tour v kariéře obsadí 84. pozici.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme