Legenda slovenského jazzu a blues Peter Lipa s výborným AMC Triem U Tří lvů

Peter Lipa je nejvýznamnější osobností slovenského jazzu jako organizátor významných hudebních akcí, autor, redaktor, moderátor a zejména znamenitý zpěvák.

Jeho kariéra začala už v 60. letech, kdy s kapelou Blues Five zazářil na II. československém beatovém festivalu v pražské Lucerně v roce 1968, a zcela jistě neskončila. Zakrátko osmdesátiletý Peter Lipa dál natáčí dobré desky a koncertuje.

Životní jubileum jazzového a bluesového zpěváka uctíme výběrem z jeho společného památného vystoupení s excelentním slovenským AMC Triem ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice přesně 24. ledna roku 2019.

AMC Trio pochází z Lipova rodného Prešova. Jeho název je složen ze začátečních písmen příjmení členů – pianisty Petera Adamkoviče, kontrabasisty Martina Marinčáka a bubeníka Stanislava Cvancigera. Jako host hrál tehdy s AMC Triem a s Peterem Lipou skvělý kytarista Samuel Marinčák. 

Vybrali jsme pro vzpomínku songy Water In my Shoes, Vygumujem staré lásky, Put Your Hand In The Hand a Život ma neraz prehol cez koleno.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související