Jak jednoduše zvlhčit vzduch v domácnosti

V současné době, kdy člověk tráví většinu svého času v uzavřených prostorách, ať už doma nebo v zaměstnání, se suchý vzduch stává stále větším problémem. Suchý vzduch má totiž na svědomí mnoho zdravotních obtíží a některé nemoci zbytečně prodlužuje nebo zhoršuje jejich příznaky. Tyto potíže se zhoršují obzvláště v zimě, kdy lidé málo větrají, zato ale hodně topí. A v některých případech i v létě, kdy lidé tráví hodně času v uzavřených klimatizovaných místnostech. Zvlhčit vzduch lze hned několika způsoby, od nákupu zvlhčovače po prosté pořízení více rostlin.

Co je příčinou suchého vzduchu v interiéru

Suchý vzduch vás nejčastěji potrápí v zimních měsících, můžete se s ním však potýkat i celoročně.

Největším nepřítelem vlhkého vzduchu je zima

Nejčastější příčinou suchého vzduchu je zima, respektive chladné počasí. Studený vzduch totiž zadržuje méně vlhkosti než vzduch teplý. Kdykoli tedy v zimě otevřete dveře nebo okna nebo pokud někde v domě dochází k úniku vzduchu, proniká do domu studený zimní vzduch a snižuje celkovou vlhkost. Zimní období s sebou nese i další “problém” a tím je topení. Ať už topíte radiátory nebo krbovými kamny, vzduch v jejich bezprostřední blízkosti je vždy o dost teplejší než ve vzdálenější části místnosti. Vzduch proudí a vysušuje se.

Na vině bývá i špatná izolace

Čím lepší je izolace vašeho domu, tím lépe udržuje teplotu a stálou úroveň relativní vlhkosti. Pokud je však izolace nedostatečná, může být dovnitř vtahován studený a suchý vzduch z venkovního prostředí, což logicky způsobuje zhoršení kvality vzduchu v interiéru. 

Problematická je i klimatizace

Suchý vzduch vás může potrápit i v horkých letních měsících, obzvláště, pokud používáte celý den klimatizaci. Klimatizace je sice skvělým pomocníkem, ale v mnoha případech je nadužívána. Puštěná klimatizace postupně vysouší vzduch a pokud používáte klimatizaci doma, v autě i v zaměstnání, koledujete si o nemalé zdravotní potíže.

Klimatizace v domácnosti
Klimatizace v domácnosti

Příliš suchý vzduch způsobuje zdravotní obtíže

Příliš suchý vzduch může mít na vaše zdraví negativní dopad a to hned v několika ohledech. Nadměrná expozice suchému vzduchu může způsobit celou řadu problémů, od podráždění očí a dutin až po dýchací a kožní potíže. Může také zvyšovat riziko vzniku či zhoršení příznaků některých onemocnění:

Respirační onemocnění

Studený a suchý vzduch zhoršuje příznaky astmatu, bronchitidy, sinusitidy a dalších respiračních onemocnění. Je to dáno tím, že pokud je okolní vzduch příliš suchý, tekutina, která hydratuje průdušky, se rychle vypařuje. Dýchací cesty jsou poté náchylnější k podráždění a zánětům.

Podráždění očí

Příliš suchý vzduch může způsobit také narušení slzného filmu, který chrání rohovku před poškozením. Podráždění očí je velmi časté například v klimatizovaných prostorách, obzvláště, pokud pracujete na počítači.

Riziko infekce

Výsledky studií z posledních deseti let naznačují, že suchý vzduch může zvyšovat riziko nachlazení, chřipky nebo dokonce zápalu plic. Studie z roku 2016 odhalila nárust úmrtí na chřipku a zápal plic po začátku zimy. Autoři studie označili za viníka právě teplo v interiéru.

Vysvětlují, že ohřátý a suchý vzduch může prodlužovat životnost virů v interiéru. Suchý vzduch může také ovlivnit vaši schopnost bojovat proti virovým infekcím tím, že oslabuje a snižuje množství nosního hlenu, který je součástí přirozené obrany těla proti choroboplodným zárodkům.

Nachlazení
Nachlazení

Další problémy

Suchý vzduch působí i mnoho dalších problémů, zvlášť pokud jste mu vystaveni dlouhou dobu. Častým důsledkem suchého vzduchu je také krvácení z nosu, které se nejčastěji objevuje v zimních měsících, kdy jsou domácnosti a kanceláře vytápěné. Podle nejnovějších výzkumů může dlouhodobý pobyt ve velmi suchém vzduchu v místnosti zvyšovat také hladinu stresu. Vede také k dehydrataci, snižuje pružnost pokožky a může zhoršovat projevy kožních onemocnění, jako je atopická dermatitida či ekzém.

Jaká je optimální vlhkost vzduchu a jak ji změřit

Vzhledem k tomu, že suchý vzduch způsobuje řadu zdravotních problémů, je vhodné jej zvlhčovat. Příliš vysoká vlhkost vzduchu však také není ideální, může vést ke vzniku plísní navíc se ve vyšší vlhkosti skvěle daří roztočům a bakteriím. Tyto alergeny mohou stejně jako příliš suchý vzduch způsobit dýchací potíže a vyvolat vzplanutí alergie a astmatu. 

Je tedy potřeba najít jakýsi zlatý střed, kdy vzduch není ani příliš suchý ani příliš vlhký. Podle MayoClinic by měla být ideální vlhkost vzduchu v místnosti mezi 30 a 50 %. Nejjednodušší způsob, jak změřit vlhkost v domácnosti, je použít vlhkoměr. Tento přístroj měří vlhkost (a také teplotu). Pokud vlhkoměr nemáte, můžete provést orientační test s kostkami ledu. 

Domácí test vlhkosti vzduchu

Tento test je velmi rychlý a nepotřebujete k němu žádné speciální zařízení. Mějte však na paměti, že se jedná o test skutečně velmi orientační. Neprovádějte jej v kuchyni či koupelně, kde bývá obvykle vlhkost vzduchu z pochopitelných důvodů o něco vyšší. 

Do sklenice s vodou vložte dvě až tři kostky ledu a nechte sklenici čtyři až pět minut být. Pokud po uplynutí této doby kape ze sklenice kondenzát, je to indikátor vysoké vlhkosti. Pokud však nedochází ke kondenzaci vůbec, znamená to naopak, že je vzduch příliš suchý. Nevyhovující vlhkost vzduchu poznáte často i podle některých příznaků, jako jsou výše zmíněné respirační potíže či například podrážděné oči. V případě velmi vysoké vlhkosti pak můžete pozorovat  například potíže se spánkem, únavu, křeče a sozřejmě vyšší výskyt plísní v domácnosti, nejčastěji v koupelně.

Jak zvlhčit vzduch v bytě

Je-li vzduch v bytě příliš suchý a potřebujete jej rychle zvlhčit, například z důvodu akutního respiračního onemocnění (obzvláště u dětí), můžete využít některé z následujících nouzových řešení:

  • Převařte na sporáku vodu: Jak se voda vaří, uvolňuje páru a zvyšuje vlhkost vzduchu.
  • Odvětrávejte sušičku a myčku do místnosti: Tím se do domu dostane teplý a vlhký vzduch, který vlhkost zvýší.
  • Prádlo sušte na sušáku: Vyprané oblečení pověste na sušák do místnosti, kde chcete mít vyšší vlhkost. 
  • Dejte na topení mokrý ručník: Tento známý trik funguje nejlépe v topné sezóně, ale vlhkost se bude odpařovat i v teplejších měsících roku, jen ne tak rychle.
Pěstování rostlin v domácnosti
Pěstování rostlin v domácnosti

Dlouhodobější opatření zahrnují:

  • Pořiďte si pokojové rostliny: Rostliny neustále uvolňují vlhkost do vzduchu, čímž mírně zvyšují jeho vlhkost. Čím více rostlin budete mít, tím vyšší bude vlhkost vzduchu v místnosti.
  • Kupte si stylový difuzér: Aroma difuzéry jsou nejen stylovým doplňkem interiéru. Zvlhčují vzduch díky správně zvoleným éterickým olejům vám dokáží ulevit od mnoha obtíží.
  • Investujte do kvalitního zvlhčovače vzduchu: Jedná se sice o nejnákladnější, ale na druhou stranu také o nejefektivnější řešení. Zvlhčovač vzduchu se automaticky postará o to, aby byla vlhkost vzduchu v bytě optimální a v dnešní době se dají pořídit i stylové kousky za velmi rozumnou cenu.

Co dělat, pokud je vzduch příliš vlhký

Pokud je vzduch naopak příliš vlhký, zvažte nákup klimatizace nebo alespoň ventilace (například digestoř v kuchyni) a často větrejte. Pokud se jedná o dlouhodobý problém, nebo je vlhkost vzduchu v bytě opravdu velmi vysoká, investujte do dobrého odvlhčovače.

Zdroj: MayoClinicHealthline

5/5 - (1 vote)

fajnadomacnost

Jsme nadšený tým co se stará o svou i vaši Fajnovou domácnost. Někdy znamená domov místo, kde je tvoje srdce. Tomu my věříme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest