Jalonen tuší, že národní tým mohl hrát lépe. Hadamczik žádá vysvětlení

Po čtvrtečním konci ve čtvrtfinále v pátek přistáli v Praze svěřenci kouče Kariho Jalonena. Ten v rozhovoru přiznal, že jeho tým mohl mít na víc než na konečné osmé místo, což je nejhorší umístění českého týmu na MS v historii. Nyní se podle všeho může Jalonen začít strachovat o pozici, jelikož se už šéf českého hokeje Alois Hadamczik nechal slyšet, že bude po něm žádat vysvětlení neúspěchu. A není sám, kdo je po tomto turnaji rozčarován. Ozval se totiž také věčný kritik poměrů v českém hokeji a zároveň majitel Pardubic Petr Dědek. 

Finský odborník v českých službách po příletu do Prahy přiznal, že v noci po čtvrtfinále se mu rozhodně nespalo nejlépe. "Nespalo se mi dobře. Přemýšlel jsem dokola o tom, co se stalo a co se dalo třeba udělat jinak. Ještě to ale zabere nějaký čas, abych to celé naplno zpracoval a udělal si analýzu," prozradil konkrétně Jalonen a pokračoval: "Mistrovství světa je proces, v němž se musíte neustále zlepšovat. Vaše forma musí jít pořád nahoru směrem k utkání číslo osm ve čtvrtfinále. Vloni se to povedlo, letos ne. Věřím, že tým měl na to, aby hrál líp." 

Nejen podle něj jsou těmi největšími důvody letošního českého neúspěchu především zranění, která se s týmem táhla od samého začátku turnaje. Nejvíce pak tým zasáhl předčasný konec útočníků Filipa Chytila a Lukáše Sedláka. "Utkáním s Lotyšskem se náš progres zastavil. Hledali jsme správné složení útoků a jako tým jsme už společně nedokázali růst a posouvat se. Odešli nám kluci, od kterých se čekaly góly. Za celý turnaj se nám trefilo jen pět útočníků. A to je strašně málo. Potřebovali jsme, aby ten příspěvek byl větší," řekl Jalonen. 

Vrátil se také k hojně diskutované pozici gólmanů a k tomu, že trenéři neurčili během turnaje jasnou jedničku. "Všichni tři naši gólmani se mi líbili, pokaždé nám dali šanci vyhrát. V noci jsem ale přemýšlel, jestli jsme neudělali chybu s rozdělením rolí. Jestli jsme opravdu neměli říct, kdo bude jednička, dvojka a trojka. Nevím, vážně nevím. Všichni tři ale zachytali dobře," uvedl Jalonen, jenž je vzhledem ke svým zkušenostem zvyklý na tlak ze strany veřejnosti. "V tomto byznysu je na vás tlak vždycky. Od vás novinářů, od fanoušků... Jako trenér v tomhle musíte umět žít, je to pro mě naprosto normální. Dělám tuhle práci celý život a vždycky jsem byl pod tlakem." 

K neúspěchu se po příletu vyjádřil i generální manažer reprezentace Martin Havlát. "Za tím neúspěchem stojíme všichni. Všichni jsme ten tým skládali. Myslím, že každý si dělal v hlavě sám pro sebe nějakou analýzu. Těch příčin neúspěchu je podle mě víc, ale nechám si je pro sebe," řekl pouze a o duelu s Američany řekl následující: "S Američany jsme udělali tři chyby a po těch padly tři góly. Jinak si myslím, že těch velkých šancí jsme měli více než oni, když se budeme bavit konkrétně jen o tom čtvrtfinále. Tím, jak jsme hráli, jsme si však nedali šanci ten zápas vyhrát." 

Hadamczik: MS se nepovedlo a budu žádat vysvětlení 

Prakticky ihned po skončení českého mužstva na turnaji hodnotil vystoupení českých reprezentantů na svém twitterovém účtu značně rozezlený Alois Hadamczik: „Mistrovství světa se nepovedlo. Výkonný výbor bude žádat trenéra o vysvětlení, proč chyběla kreativita, odvaha, vůle a bojovnost. Na základě toho výkonný výbor zaujme stanovisko," napsal tam konkrétně prezident Českého svazu ledního hokeje a dodal: „Máme před sebou velkou zodpovědnost – domácí mistrovství, kde se musí změnit náš styl hry." 

Šéf českého hokeje Hadamczik tak připomněl, že příští rok se koná světový šampionát v Praze a Ostravě a rád by, aby tam Češi předvedli daleko lepší hokej. Připomeňme ještě, že Kari Jalonen má smlouvu s Českým svazem ledního hokeje uzavřenou až do června 2024. 

Svým tweetem tak Hadamczik navázal na předešlou kritiku majitele hokejových Pardubic Petra Dědka. Ten měl jasno, co stálo za českým neúspěchem. „Polovina hráčů neměla v reprezentaci na MS co dělat. Mám informace i od některých hráčů, kteří byli na mistrovství. Jak s nimi trenéři mluvili, jaké tam panovaly zmatky... To je přeci o koučování, jak trenér dokáže hráče nastavit, aby to fungovalo," uvedl mimo jiné pro server sport.cz a dodal: „Za tým, nominaci a výsledky je vždycky někdo zodpovědný. A při současném modelu je to trenér, resp. celý trenérský štáb. Konečný výsledek na mistrovství světa je neuspokojivý. Je to přímo ostuda!" 

Sám Jalonen po příletu nevěděl, co přesně Hadamczik na Twitter napsal, proto nechtěl jeho slova komentovat. Rád by s ním promluvil osobně. "Musím s ním mluvit osobně. Tohle jeho vyjádření jsem zatím nečetl, takže k tomu nechci nic říkat. Sám je v tomhle oboru spoustu let a dobře ví, jak to chodí. Určitě se s ním ale chci potkat a promluvit si," nechal se slyšet konkrétně a zakončil: "Nic dalšího ohledně toho nechci komentovat, o své situaci se nechci bavit." 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Tomáš Hertl, autor: Facebookový profil hráče

Hertl o posledním přestupovém dni přestoupil k obhájcům Stanley Cupu. Nové angažmá mají další tři Češi

Během posledního přestupového dne v rámci kanadsko-americké NHL se uskutečnilo hned několik transferů, přičemž hned čtyři se týkají českých hokejistů. Jeden z nich je pak obzvlášť bombový. Tomáš Hertl mění dres San Jose za ten týmu z Las Vegas. Tuto sezónu tak tedy bude dohrávat za obhájce Stanley Cupu. San Jose opustil i Radim Šimek, míří do Detroitu. Neznamená to však, že v týmu Žraloků nebude český legionář. V tamním brankovišti bude nově k vidění Vítek Vaněček, jenž doposud působil v New Jersey. Jakub Zbořil pak odešel z Bostonu do Columbusu.

Více souvisejících

hokej Kari Jalonen (hokejový trenér) Alois Hadamczik Hokej MS

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

Ukrajinské tajné služby přiznaly atentáty na spolupracovníky Kremlu zodpovědné za válečné zločiny

Ukrajinské tajné služby vykonávají atentáty na lidi zodpovědné za válečné zločiny a útoky proti ukrajinským občanům. V rozhovoru pro soukromou ukrajinskou televizní stanici ICTV to řekl šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasyl Maluk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy