Bohemians oslavili postup do pohárů po 36 letech na hřišti v Ďolíčku s fanoušky

ČTK ČTK
27. 5. 2023 20:28
Vyrovnání historicky nejlepšího umístění v historii samostatné ligy a první postup do evropských pohárů po 36 letech oslavili fotbalisté pražských Bohemians 1905 přímo na hřišti v Ďolíčku s fanoušky.
Erik Prokop z Bohemians v souboji s Ondřejem Zmrzlým
Erik Prokop z Bohemians v souboji s Ondřejem Zmrzlým | Foto: ČTK

Na pódiu u domácí střídačky za postupného skandování tisíců diváků naběhli členové realizačního týmu a hráči, někteří i s dětmi. "Klokani" tím završili nečekaně úspěšnou sezonu, jelikož před rokem zachránili prvoligovou příslušnost až v baráži s Opavou.

Vršovičtí navzdory prohře 0:1 s Olomoucí v závěrečném pátém kole ligové nadstavbové skupiny o titul vyrovnali čtvrtým místem své nejlepší umístění v dějinách samostatné nejvyšší soutěži. V souběžně hraném utkání jim k tomu pomohl debakl Slovácka 0:4 na Slavii.

Bohemians od rozdělení Československa skončili čtvrtí pouze v sezoně 2001/02. Výše se naposledy umístili ještě ve federální lize v ročníku 1986/87, kdy obsadili třetí pozici. V létě se představí ve druhém předkole Evropské konferenční ligy.

Ihned po konci utkání se Sigmou naběhli na trávník diváci z "kotle". Ti se postupně shromáždili u vzniklého pódia u domácí střídačky. Nechyběl ani krátký ohňostroj. Na pódium postupně začali přicházet členové realizačního týmu a hráči s bílými triky a nápisem "Doskákali do Evropy". Jako poslední přišli na pódium hráčská legenda Bohemians Josef Jindřišek a po něm trenér Jaroslav Veselý. Následně proběhla děkovačka s fanoušky, kteří začali skandovat "Kde to kur… jsme?".

"Jsem v šoku a nemůžu se ani vzpamatovat. Chtěl bych poděkovat všem těmhle frajerům, co tady jsou. Není to o mně, ale o realizačním týmu a každém hráči. Oni jsou toho strůjci, ne já. Vzpomeňte si na tu euforii, až se třeba nebude dařit, a stůjte při nás. Chci poděkovat vám (fanouškům), děkuju!" řekl na pódiu Veselý. "Děkujeme, že jste za námi stáli v dobrém i špatném. Jsme jedna loď a ta se nepotopila. Jsme čtvrtí, Bohemka žije!" doplnil Jindřišek, ve 42 letech nejstarší hráč ligy.

Bohemians si zahrají evropské poháry poprvé od sezony 1987/88. Tehdy vypadli v úvodním kole Poháru UEFA (dnešní Evropská liga) s belgickým Beverenem. Největšího úspěchu v Evropě dosáhli "Klokani" v ročníku 1982/83, kdy postoupili až do semifinále Poháru UEFA, v němž nestačili na jiný belgický celek a pozdějšího vítěze Anderlecht Brusel.

Zatím není jisté, kde vršovický celek svého soupeře, jehož jméno se dozví při losování 21. června, přivítá. Aby Bohemians mohli hrát v Ďolíčku, musí splnit určité podmínky Unie evropských fotbalových asociací (UEFA). Proto existuje i varianta, že Pražané sehrají utkání na jiném stadionu. Úvodní duely druhého předkola EKL jsou na programu 27. července, odvety o týden později 3. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy