InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Hrazanech slavili 650 let od první zmínky o vsi s rodáky i sousedy

   Autor: JcTED.cz - TV

    Autor: JcTED.cz - TV

AKTUALIZOVÁNO - 27.5.2023 22:43

HRAZANY - Velkolepou oslavu 650 let od první zmínky o vesnici připravili na sobotu 27. května v Hrazanech na Písecku. Místní hasiči a další spoluorganizátoři si řekli, že to musí stát za to, protože za dalších padesát let už tu budou slavit hlavně ti, kteří dnes hopsali ve skákacím hradu. A tak se účastníci sobotní slavnosti nejen společně na památku vyfotili, ale kulaté jubileum pořádně oslavili.


Dopolední program začal mší v kapli svatého Ducha. Jak se ale účastníci akce později dozvěděli od historičky Marie Ryantové, která je místní rodačkou a připravila velmi zajímavé povídání o historii obce, Hrazany mají ve skutečnosti kostel. Tak je místní kaple vedena v církevních seznamech. Kostel se ovšem od kapličky liší tím, že v něm mají být pravidelné bohoslužby. V tomto smyslu je místní kaple svatého Ducha skutečně kapličkou. Málo obvyklé je i to, že je majetkem obce.

Po mši následovala prezence a pozvání rodáků a hostů na oběd. Po poledni pak pozdravili Hrazanské hosté. Na domácí půdě byl starosta Hrazan Luboš Bolek, pod obec Hrazany dnes patří ještě Hrazánky, Dobrošov a Klisinec. Mezi hosty nechyběl senátor Petr Štěpánek, dřívější starosta sousední obce Petrovice, také současný starosta Petrovic Pavel Kubíček a starostka Kovářova Gabriela Zítková. Petrovice jsou přitom už za hranicemi Středočeského kraje, ale farností náleží Hrazany a Hrazánky stále do Petrovic, zatímco Dobrošov a Klisinec do jihočeského Kovářova. A z vyprávění historičky Marie Ryantové vyplynulo, že dnešní osady Petrovic Mašov a Kojetín kdysi náležely k Hrazanům. Kromě historického opodstatnění této sestavy hostů ale za vším je i sousedské přátelství.

Koneckonců kvůli někdejšímu sporu Hrazan a Hrazánek o stavbu školy, která nakonec vyrostla v Hrazánkách, Hrazanští léta trucovali a chodili radši do školy do pět kilometrů vzdálených Petrovic než za humna do Hrazánek. Stala se z toho tradice i v dalších generacích, jak o cestách do petrovické školy vyprávěli i nejstarší hrazanští pamětníci a jejich vzpomínky vyjdou v Milevských novinách.

Na úvod zazpívala také zpěvačka Nicol Pešková a pak organizátor kulturního programu Richard Kraus vyzval ke společnému zpěvu Ódy na radost. Poutavý historický exkurs do dějin Hrazan uvedla historička Marie Ryantová, která dnes žije v Praze, ale působí na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity. A Richard Kraus upozornil i na soubory historických fotografií a také desky, které tu mělo připravené každé stavení z Hrazan. O shromážděnou historii jednotlivých stavení a jejich obyvatel se zasloužila zastupitelka Pavlína Pešičková a kdo měl pocit, že ví něco dalšího, byl vyzván, aby do desek příslušného čísla popisného přispěl. Richard Kraus připravil projekci filmů ze života Hrazan uplynulého dvacetiletí, tu ale nakonec odložili na dobu po setmění.

Následovalo společné fotografování a pak už vypukl sportovní program. Všechny čtyři vesnice obce Hrazany postavily fotbalové týmy, které se spolu za bouřlivého fandění utkaly. V posledním mači mezi Hrazánkami a Dobrošovem došlo dokonce po stavu 1:1 na penalty a v nich se stal hrdinou dne golman Milan Šimeček, který Dobrošovu vychytal vítězství. „To je jedno, my stejně máme čtyři stejné poháry pro všechny," mírnil vášně starosta Sboru dobrovolných hasičů Hrazan Martin Tesař.

Mladí i staří z Hrazan i sousedních obcí se občerstvovali pod stanovými přístřešky, děti si užívaly skákací hrad, malování na obličej a odpoledne přijel i sokolník s dravci.

Pak byla na programu pouťová mše v kapli a večer taneční párty s kapelou Vouz band. První zmínku o vesnici Hrazany – která se dochovala díky písemnosti z 6. června 1373, v níž Jaroslav z tvrze ve Vepicích dosvědčuje, že se dohodl s opatem milevského kláštera o hranicích mezi panstvími, v Hrazanech oslavili ve velkém stylu. 

 

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • M 

    Reagovat

     

    moc pěkná akce.

    Vloženo 28.5.2023 14:07:16

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace