Zdroj: Shutterstock

5 jednoduchých kroků k zelenému trávníku

28. 05. 2023
Diskuze (0)
Sdílet

I když se zdá, že péče o travnatou plochu je velmi náročná záležitost, ty nejdůležitější kroky zvládnete i bez pomoci odborníka. Dají se snadno osvojit a po čase se pro vás stanou běžnou rutinou.

1. Zálivka

Trávník je potřeba zavlažovat rovnoměrně a pravidelně. Využít na to můžete zahradní hadici, různé zadešťovače nebo se spolehněte na automatický zavlažovací systém. Zavlažujte ráno nebo v podvečer, ne moc pozdě večer. Po zalití by měl trávník oschnout.

Raději zalévejte méně často, ale většími dávkami vody. Ta se potom dostane i do hlubších vrstev a v případě potřeby bude v zásobě. Během léta nikdy nezalévejte trávník kolem poledne a obecně v době, kdy je nejvíce horko, protože kapky vody působí jako malé lupy a mohou trávu spálit. Plně zapojený trávník je ideální zalévat každý druhý den, a to brzy ráno.

Zalévání trávníku

Zdroj: Shutterstock

2. Hnojení

Pěkně vybarvený a hustý trávník podpoří správné hnojení. Začněte hned na jaře, použijte hnojiva s postupným uvolňováním živin. Hnojit je však třeba i na začátku léta a potom začátkem podzimu. Zatímco na jaře jsou klíčová hnojiva s vyšším podílem dusíku, v létě je důležitý i obsah hořčíku a železa či různých stopových prvků a na podzim je zase třeba dodat více draslíku.

Na trhu najdete různé typy hnojiv, osvědčené jsou ty pevné, granulované, které stačí rovnoměrně (pomocí aplikačního vozíku) rozhodit na travnatou plochu. Nejlépe před avizovaným deštěm, tehdy se do půdy dostanou živiny snadno a rychle.

Přečtěte si také:
Jednoduché a ekologické řešení, jak udržovat půdu v úrodném stavu? Hnojte domácím kompostem

3. Sekání

Je jednou z nejdůležitějších činností péče o trávník. Sekat je třeba pravidelně a správně, ideálně ostrými noži kvalitní sekačky. Pokud chcete mít úhledný, hustý trávník, pravidelně ho sekejte. Díky tomu se tráva dobře rozroste.

Při pravidelném sekání bude váš trávník krásně hustý. Za optimální interval se považuje jeden týden. V květnu a červnu však trávník roste o dost rychleji, takže ho můžete sekat i častěji. V teplejších obdobích roku je ideální sekat na výšku 5 – 6 cm, jinak to může být 3,5 – 4 cm. Kritické je léto, tehdy se nedoporučuje sekat trávník příliš nízko.

Sekání trávníku

Zdroj: iStock

4. Kontrola

Trávník pravidelně kontrolujte, v případě, že zpozorujete výskyt plevele, co nejdříve zasáhněte, ideálně bez použití chemie. Na druhou stranu, selektivní herbicidy dokážou vleklé problémy s plevelem v trávníku velmi rychle vyřešit. Plevel s kůlovými kořeny (například pampeliška) je možné vyndat i s celým kořenem pomocí speciálního nářadí.

Díky pravidelné údržbě můžete včas odhalit hrozbu chorob, hlavně těch houbových. Výskyt chorob je potřeba kontrolovat hned po zimě, kdy bývá trávník ohrožený více.

Přečtěte si také:
7 úžasných nápadů na zahradní chodníky

5. Vertikutace

Často se podceňuje, ale je to velmi potřebná revitalizační procedura. Díky ní získá trávník lepší přístup živin, vláhy a vzduchu ke kořenům. Současně se zbaví všeho, co do něj nepatří, například travní plsti, a podpoří velmi důležité odnožování travních kořenů.

Trávník, který podstupuje tuto proceduru, je vitální, sytě zelený a především hustý. Vertikutace je pro trávník stejně důležitá jako pravidelné sekání, hnojení a závlaha.

Otázky & odpovědi

Jaký je nejlepší tvar trávníku?
Všeobecně platí, že v moderních zahradách je vhodnější zvolit pravoúhlé tvary, naopak ve venkovských a přírodních kompozicích působí přirozeněji trávník nepravidelného tvaru se zakřivenými liniemi. Čím je však tvar trávníku jednodušší, tím snazší bude jeho údržba. Osvědčené je konkrétní tvar plánovat přímo v zahradě.

Proč se v trávníku rozmnoží mech?
Příčin je několik. Důvodem může být přílišný stín, nadbytek vláhy a přetrvávání vody v trávníku, příliš kyselá nebo též utužená půda, nedostatečné hnojení či nízká výška sekání. Řešením je provzdušnění trávníku a aplikování speciálních přípravků s obsahem železa.

Kam s posekanou trávou?
Můžete ji využít na mulčování půdy, například v ovocném sadu, nebo ji zkompostujte. Na kompost ji vždy ukládejte v tenčích vrstvách nebo ji smíchejte s jiným, hrubším zahradním odpadem. Zkompostovat můžete i odpad po vertikutaci.

Co dělat s plevelem?
Plevel můžete vytrhat mechanicky, pomocí speciálního rýče, díky kterému se nemusíte ohýbat, nebo elektrickým multifunkčním likvidátorem, jehož trysky zničí plevel extrémním teplem až ke kořeni. Vždy můžete dosít trávu tam, kde vám bude chybět.

Poslední možností je poradit si s plevelem chemicky. Tzv. selektivní herbicidy působí jen na konkrétní skupinu rostlin. Pokud zvolíte silnější herbicid, nanášejte ho opatrně – např. štětcem přímo na rostlinu, které se chcete zbavit.

Jak ošetřit spálený trávník od hnojiva?
V případě výběru nevhodného hnojiva nebo špatného hnojicího postupu může dojít ke spálení travnaté plochy. Při prvních známkách takového problému nezoufejte a poskytněte svému trávníku první pomoc.

Půdu nejprve provzdušněte vertikutátory, lehce ji zapískujte a dosypte vhodnou směsí. Důležitá je především četnost zalévání, která podpoří vzrůst nového osiva.

Na další straně ještě rozebereme zakládání trávníku. Jaký způsob si vybrat?

1 / 2
Kategorie: Rady a Tipy
Tagy: péče o trávník sekání trávy travnik vertikutace zakládání trávníku
Sdílejte článek

Diskuze