Poradíme, jak uložit dřevo na zimu

Na uložení dřeva na zimu je dobré myslet už v létě, aby dřevo stačilo do začátku topné sezóny dobře vyschnout. Poradíme vám, jak by měl vypadat správný dřevník, kam se dřevo na zimu nejčastěji ukládá. Upozorníme na několik chyb, kterých se můžete při stavbě svépomocí dopustit.

Dřevník je pro uložení dřeva na zimu ideální. Originálně uložené dříví navíc působí hezky
Dřevník je pro uložení dřeva na zimu ideální. Originálně uložené dříví navíc působí hezky (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

 Výběr vhodného místa k uložení dřeva na zimu

Možná se to nezdá, ale stejně důležité jako samotná stavba dřevníku je i volba místa, kde je dobré dřevník postavit. Takové místo musí splňovat několik důležitých parametrů – předně by mělo být na návětrné straně pozemku, protože vlivem pohybu vzduchu se dřevo vysušuje nejrychleji. Zároveň byste dřevník měli orientovat tak, aby na něj přes léto svítilo slunce. A nakonec nesmíte zapomenout ani na to, abyste to do dřevníku neměli daleko – chodit v zimě pro dříví přes celou zasněženou zahradu by vás brzy přestalo bavit.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak postavit dřevník

Možností stavby dřevníku je spousta. Záleží na vašich preferencích. Pro uložení dřeva na zimu je například úplně jedno, jestli bude mít dřevník pultovou střechu nebo sedlovou. Sedlová je hezčí, navíc můžete pod střechou vytvořit další odkládací prostor, třeba pro žebřík. Pultová střecha je naopak jednodušší na stavbu, spotřebujete na ní méně materiálu, a tím pádem je také levnější. Ať už se rozhodnete pro stavbu dřevníku s jakýmkoli tvarem střechy, důležité je, aby měla střecha dostatečný přesah. Jinak se vám může stát, že vlivem větru a deště bude do dřevníku zatékat. Zhruba metrový přesah střechy na každou stranu takové riziko podstatně sníží.

Poradíme, jak uložit dřevo na zimu
Poradíme, jak uložit dřevo na zimu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Stěny musí být prodyšné

Další úskalí na vás čeká při konstrukci stěn dřevníku. Udělat dřevník kompletně obložený palubkami není dobrý nápad. Jak už bylo zmíněno výše, dřevo musí „luftovat“, tedy prosychat působením pohybu vzduchu – to je pro uložení dřeva na zimu ideální. Dřevo, kterým budete dřevník obkládat, by proto nemělo být jednolité. Desky můžete překládat tak, že mezi nimi bude cca 10 cm široká mezera, kterou zakryjete další deskou z vnitřní strany dřevníku. To umožní dobré prosychání dřeva a zároveň zabrání tomu, aby dovnitř dřevníku pršelo.

Místo základů zkuste vruty

Abyste si práci při stavbě dřevníku ulehčili, můžete zkusit moderní technologii. Pro lehké dřevěné stavby totiž nemusíte pracně betonovat základové patky, ale místo nich zvolte zemní vruty. Jde o speciální kotvicí prostředky, které se do země zavrtají podobně jako vruty do dřeva. Mají různou délku a průměry. Liší se podle zatížení a také toho, jakým způsobem jsou pak k vrutům připevněné trámy, které budou v našem případě sloužit jako opěrné sloupky pro dřevník.

Nezapomeňte na odvod vody

Jako krytinu střechy můžete zvolit asfaltový šindel, pálené nebo betonové tašky i plech. Plechová krytina má výhodu v tom, že je lehká. Ať už zvolíte cokoli, pamatujte na to, že musíte vyřešit odvod vody ze střechy. K čemu vám bude sebehezčí střecha, když voda z ní bude stékat přímo k základům dřevníku a dřevo uložené na zimu vám nebude prosychat, ale vlhnout? Takže nezapomeňte na střechu instalovat žlaby a okapové svody. Vodu pak můžete odvést do trativodu, nebo lépe – jímat ji do nádrže a pak použít třeba na zálivku zahrádky.

Na lazuře nešetřete

Pokud jde o nátěr dřevníku, zvolte kvalitní lazuru. Jedná se sice „jen“ o přístřešek pro uložení dřeva na zimu, ale proč by měl být ošklivý? Moderní lazury dokážou dát dřevu hezký vzhled, a hlavně dřevo ochrání. Po čase sice bude nutné povrch natřených desek obnovit, ale kvalitně provedený nátěr na dřevníku bez potíží vydrží déle než 10 let.

Poradíme, jak uložit dřevo na zimu
Poradíme, jak uložit dřevo na zimu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Doufáme, že vám tyto rady pomohou při uložení dřeva na zimu a stavbě dřevníku. Přejeme vám příjemné topení!

Publikováno: před 10 měsíci, Autor: autor: Jaroslav Kropáč | zdroj: autor článku

Mohlo by vás dále zajímat

Výroba vozíku na štípané dřevo

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Návod na výrobu vozíku na dřevo. Míra pokračuje v plánu na topnou sezónu, pořídil si štípačku a naštípal si spoustu dříví.

Výroba dřevníku

Jak vyrobit jednoduchý dřevník.

Jak si vyrobit vychytaný dřevník z palet

Podrobný návod na dřevník vyrobený z euro palety.

Postavte si s Pepou kvalitní dřevník

Na zimu se vám bude hodit pořádný dřevník pro uskladnění potřebného dřeva na topení.

Vychytaný minidřevník z tvárnice

V tomto videu spolu s Láďou Hruškou vyrobíte vychytaný minidřevník z tvárnice.

Postavte si kvalitní dřevník podle Pepy

Na stavbu dřevníku bude potřebovat zemní vruty, patky, dřevěné hranolky jako základ pro stavbu, příčníky, OSB desky, sloupky, L spojovníky a ochranný nátěr proti škůdcům

ČTĚTE DÁLE

Poradíme, jak uložit dřevo na zimu
Poradíme, jak uložit dřevo na zimu

Chalupa

Poradíme vám, jak uložit dřevo na zimu a jak by měl vypadat správný dřevník, abyste se v zimě mohli hezky ohřát.

Nebojte se klasických roubenek. Lze je postavit bez kompromisů
Nebojte se klasických roubenek. Lze je postavit bez kompromisů

Chalupa

Roubenka je u nás naprostou klasikou. Takovou stavbu je možné postavit i dnes a od té historické ji nemáte šanci rozeznat.