Japonsko a Řecko – dvojitý akciový comeback

Analýza
Japonské a řecké akcie letos zažívají velký comeback. Tyto dva akciové trhy vzrostly ve svých domácích měnách o 16,5 a 31 procenta. Japonské akcie se staly velkým tématem poté, co je s poukazem na jejich podhodnocenost důrazně doporučil Warren Buffett. A protože je trh nadšený ze znovuzvolení středopravicového premiéra Kyriakose Mitsotakise, posílily tento týden řecké akcie o sedm procent.
Marketingová kampaň Warrena Buffetta na podporu japonských akcií slavila úspěch. Ilustrační foto: wikipedia.org, volné dílo, USA International Trade Administration – https://www.youtube.com/watch?v=GLKDFhCjaY4

Už v dubnu jsme uveřejnili článek „Vrátí se japonské akcie znovu na výsluní?“, ve kterém jsme se věnovali opětovnému zájmu Warrena Buffetta o japonské akcie, do nichž společnost Berkshire Hathaway investovala v prvních dnech pandemie.

Berkshire Hathaway chtěla zvýšit svou expozici v komoditách prostřednictvím konkrétní skupiny japonských firem obchodujících s fyzickými komoditami. Ty měly silnou pozici na trhu, ale jejich akcie byly značně podhodnocené.

Toto rozhodnutí se ukázalo být správné a japonské akcie už v letošním roce stouply o 16,5 procenta v domácí měně a zhruba o 10,7 procenta v amerických dolarech. Marketingová kampaň Warrena Buffetta na podporu japonských akcií slavila úspěch.

Přitáhla k těmto akciovým trhům takovou pozornost, jakou jim investoři věnovali naposledy koncem roku 2012 při zavedení „Abenomiky“. Od jejího nástupu už japonské akcie přinesly v JPY celkový výnos 270 procent. Z dlouhodobého grafu celkových výnosů je navíc patrné, že se nyní probojovaly do zcela nového teritoria.

PSALI JSME:
Japonsko a Řecko – dvojitý akciový comeback

https://faei.cz/warren-buffett-sazi-na-japonsko/

PSALI JSME:
Japonsko a Řecko – dvojitý akciový comeback

Některým zemím prospívá i narušení dodavatelských řetězců kvůli neustálému americko-čínskému soupeření. Obě velmoci si dělají navzájem naschvály a tím zatím posledním byl čínský zákaz vybraných paměťových čipů společnosti Micron. Kromě Mexika, Indie, Vietnamu, Thajska, Indonésie a Malajsie se může do skupiny zemí, které z toho budou profitovat, zařadit i Japonsko.

Jak jsme psali ve svém dubnovém článku, japonský akciový trh se už vzpamatoval z bubliny, která jej poškodila na konci 80. let a dnes už na rozdíl od roku 1995 nenabízí ve srovnání s americkými akciemi dividendový výnos o dva procentní body nižší, ale téměř o jedenprocentní bod bod vyšší.

Očekávaná výnosnost japonských akcií roste. Měřeno 12měsíčním forwardovým EV/EBITDA jsou japonské akcie téměř o 50 procent levnější než americké, takže lze očekávat další růst multiplikátoru ocenění, a ten u výnosů z akcií zpravidla funguje jako raketové palivo.

PSALI JSME:
Japonsko a Řecko – dvojitý akciový comeback

https://faei.cz/devata-sokujici-predpoved-pro-rok-2023-japonsko-zafixuje-dolar-k-jenu-na-200-aby-vyresilo-problemy-sveho-financniho-systemu/

PSALI JSME:
Japonsko a Řecko – dvojitý akciový comeback

Když se podíváme na průmyslová odvětví, která si na japonském akciovém trhu vedla nejlépe, zjistíme, že šlo o polovodiče (+46 %), spotřebitelské služby (+39 %), oděvy a zboží dlouhodobé spotřeby (31 %), hardware (27 %) a kapitálové statky (24 %).

Investoři jsou s výsledky řeckých voleb spokojeni

Po řeckých volbách, v nichž s velkým náskokem nad opozicí znovu vyhrál středopravicový premiér Kyriakos Mitsotakis, posilují řecké akcie o sedm procent na nejvyšší hladinu od roku 2014 (měřeno cenovým indexem, nikoli celkovými výnosy, pozn. aut.). Tento volební výsledek v zemi, která si za posledních patnáct let prošla mnoha výkyvy, výrazně snížil politická rizika.

Tamní akciový trh letos posílil o 31 procent a s ohledem na celkovou výnosnost se index blíží závěrečnému maximu z ledna 2011, než byla zavedena přísná úsporná opatření, aby Řecko jako člen eurozóny nemuselo vyhlásit státní bankrot.

Od minima z května 2012 už tak řecký akciový trh posílil o 186 procent, tedy ročně o deset procent, a začíná tedy dosahovat úrovně, kde jsou investoři, kteří se v zemi odvážili investovat v nejtemnější hodince její moderní historie, po zásluze odměněni.

PSALI JSME:
Japonsko a Řecko – dvojitý akciový comeback

https://faei.cz/recka-dluhova-krize-dneskem-definitivne-konci/

PSALI JSME:
Japonsko a Řecko – dvojitý akciový comeback

Akciový trh projevil jednoznačnou důvěru v nové politické vedení, které v ekonomice dosahuje dobrých výsledků, a to i navzdory míře nezaměstnanosti, jež dosud neklesla pod 10,9 procenta. V roce 2013 však byla nezaměstnanost 28,1 procenta a její současná hladina je stejná jako v roce 2004.

Řecký comeback byl pro tamní lid bolestivý a lze jenom doufat, že si země současné tempo zotavení udrží. Situace na trhu práce se sice zlepšila, ale reálný hrubý domácí produkt (HDP) je ještě pořád 20 procent pod maximem z roku 2008. Pořád je vidět, že Řecko prodělalo traumatickou hospodářskou krizi.

Navzdory těmto nesnázím si živě vybavuji svou poslední návštěvu Atén v roce 2014, kde jsem navzdory těžkým časům potkal spoustu veselých lidí. Už tehdy tam panoval pocit, že už může být jenom líp. Závěrem stojí za zmínku, že ačkoli je poměr dluhu k HDP dosud vysoký, je na 171 procentech nejnižší od třetího čtvrtletí roku 2015.

Autor je hlavní akciový stratég Saxo Bank
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Japonsko a Řecko – dvojitý akciový comeback

https://faei.cz/komentar-proc-recko-buduje-nejpocetnejsi-armadu/

PSALI JSME:
Japonsko a Řecko – dvojitý akciový comeback

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Investice

Půlení bitcoinu je za rohem

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k …

Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly

Hlavní index pražské burzy PX ve čtvrtek posílil o 0,18 procenta (1 550,34 b.). Ve čtvrtek nebyly zveřejněny žádné podstatnější korporátní informace. Zobchodovaný objem tvořil asi jen 80 procent dlouhodobého …

Akciové trhy: Praha na zelené nule

Po úterním výplachu, kdy evropské burzy výrazně ztratily, došlo ve středu ke korekci. Ale náš domácí index PX (+0,04 %, 1 547,54b.) vzrostl jen kosmeticky a skončil na zelené nule.  

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

Analýza
Směnný kurz české koruny je v posledních letech velmi dynamický a mění se v závislosti na několika nejdůležitějších faktorech: Úrokovém diferenciálu, ekonomická síle, politické stabilitě, tržnímu sentimentu a mezinárodnímu obchodu.