Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Petr Kolář exkluzivně v pořadu Hráči: Řeknu vám, proč nejsem jako Nejedlý!

Autor: Vera Renovica - 
28. května 2023
05:00

Kamarád prezidenta Petra Pavla (61), jeho externí poradce, který za roli nebere ani korunu, a navíc pracuje pro americkou korporaci – někteří by řekli - lobbuje. Tím vším je exdiplomat Petr Kolář (60), který byl hostem exkluzivního pořadu Blesku Hráči. Srovnání s někdejším poradcem exprezidenta Miloše Zemana (78), Martinem Nejedlým (56), které by z některých vnějších podobností mohlo vyplývat, ale tvrdě odmítá.

Na dotaz, zda nejde o pouhou analogii, na kterou se zbytečně uráží, moderátorce Veře Renovice (38) řekl, že ne. A hned vysvětlil, proč. Klíčové je podle něj, že zatímco Nejedlý měl byznysové a jiné vazby na Rusko, on to má zcela obráceně. „Já jsem skutečně někam geopoliticky přikloněn, a to jednoznačně k našim západním spojencům. To je jeden z těch markantních rozdílů. Podporuji spojenecké závazky v NATO, v EU, mrzí mě, že tady nemáme ten v uvozovkách ošklivý americký radar,“ říká Kolář.

Video  Hráči: Poradce prezidenta Petr Kolář odmítá srovnání s Martinem Nejedlým  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Podle něho jsou navíc jeho kariéra a životopis notoricky známé a pro každého dohledatelné. „U pana Nejedlého je tam, tuším, deset let, kdy tápeme. Pak tu máme skutečnost, že já nechci diplomatický pas, nechci kancelář na Hradě, nechci působit netransparentně, chci, aby novináři měli možnost se ptát, dávat mi otázky i žádat o informace v souladu s takzvanou »stošestkou« (zákon o svobodném přístupu k informacím – pozn. red.),“ odmítá dále srovnání, které zaznělo z úst politiků i novinářů.

A dodal, co ho na tom štve ve finále nejvíc. „Když někdo srovnává Petra Koláře a Martina Nejedlého, tak jakoby srovnával Petra Pavla s Milošem Zemanem. … Petr Pavel není člověk, který by se nechal ovládat nějakým Nejedlým nebo Kolářem. Petr Pavel je integrovaná silná osobnost, která nebude poslouchat výlučně nějakého poradce,“ tvrdí Kolář. Když ho v tomhle ohledu na sociálních sítích bránila také jeho partnerka, novinářka Světlana Witowská (50), bylo to prý proto, že cítila křivdu, která se mu děje. „Ozvala se, já jsem jí do toho vůbec nemluvil. Ani bych si to nedovolil, na to je příliš silná osobnost,“ odkryl exdiplomat, který se stal známým nejen přátelstvím s prezidentem Pavlem, ale také pro svůj soukromý život.

Martin Nejedlý (56) po 10 let prezidentování Miloše Zemana platil za šedou eminenci na Pražském hradě. Byl ekonomickým poradcem hlavy státu s diplomatickým pasem a kanceláří v sídle českých prezidentů. Nevázala ho však žádná smlouva a fakt, že pracoval zadarmo, živil teorie, že si za svoje služby bere »všimné« jinde. Někdejší majitel české pobočky ruského gigantu Lukoil měl profesní minulost právě v říši Vladimira Putina (70) a měl být jedním z těch, kteří zahraniční politiku prezidenta Zemana »táhli« na východ. 

Tohle bylo jen jedno z mnoha témat, které jsme s Petrem Kolářem ve studiu Blesku komplexně rozebrali. Celý videorozhovor si můžete pustit na webu už v pondělí 29. května od samého rána. Kdo raději jen poslouchá, může si záznam pustit také jako podcast na Spotify a všech dalších důležitých podcastových platformách.

Video  Hráči: Petr Kolář radí prezidentu Pavlovi za 1000 korun. Nakonec má i vstupní kartu na Hrad  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Uživatel_5541614 ( 28. května 2023 20:00 )

To jste velmi nenáročný, pokud vám to stačí

Uživatel_5541614 ( 28. května 2023 19:59 )

Havlovi utírali v tom věku sliny i zadek a nikdo se nad tím nepohoršoval

xiioma ( 28. května 2023 14:35 )

.. že do něj...

xiioma ( 28. května 2023 14:34 )

Jednou se pana prezidenta zastala, ale že něj i do paní Evy neustále šije, je co?

Jean Sorbone ( 28. května 2023 14:06 )

Xiiomo, aby jsi se ze svého soudruha Pávka nepo…. Takové dobrosery pětidemolice s Pávkem ke špinavé práci potřebuje. N

Zobrazit celou diskusi