Nejen Praha, LGBT+ komunitu podporují i regiony. V Brně už potřetí vypukne festival Brno Pride Week, letos ale slibuje větší a barevnější program než tomu bylo v dřívějších dvou letech. O týdnu přednášek, koncertů, setkávání a projekcí se rozpovídala Michaela Chylová, ředitelka jihomoravského queer festivalu. 

Tak, začneme hezky od začátku. Jak vznikl Brno Pride Week?

Brno Pride se odehrával už před pár lety v rámci průvodu a menšího programu, což pak ustalo. Za námi jsou teď dva ročníky, které byly takové trochu punkové, ale je skvělé, že vznikly. Díky nim se celý festival rozjel, takže víme, že je po podobných akcích velká poptávka. Brno potřebuje velký Pride, a právě letos jsme se rozhodli ho postavit na nohy. Vybudovali jsme velký tým víc než dvaceti lidí, kteří jsou z největší části dobrovolníci a festivalu se věnují ve svém volném čase.

Jak vypadaly ty předchozí ročníky? 

Byla hrstka lidí, která Brno Pride Week připravovala, a dělala ho takřka na koleni. Dali si s tím ale velkou práci. Proběhlo oficiální zahájení a v kině Art probíhal i doprovodný program, samozřejmě v menších kapacitách. Byly to všechno hezké tématické věci, ale chyběly tomu headlineři, nějaké známé tváře.

Jak ses dostala k tomu, že ses jako takto mladý člověk stala hlavou celého festivalu?

Já jsem zvyklá dělat projekty už strašně dlouho, už od dvanácti let jsem se dobrovolně přidávala k organizaci různých akcí, protože jsem chtěla studovat divadelní manažerství. Na střední jsem pak dva roky dělala Majáles, kde jsem nabrala spoustu zkušeností. Na pár let jsem pak od všeho upustila a přestěhovala jsem se do Londýna. Po dvou letech jsem se ale vrátila zpátky do Brna, kde jsem převzala organizaci komunitního kulturního centra Chata 77. Ta zařizovala studentské akce, vernisáže, večírky a podobně. Bylo to sice malé organizování, ale dobrý základ pro to, vypozorovat, co lidi chtějí, a jaké můžou přijít komplikace. Pak přišla první Queer Party, díky které jsme zjistili, že je po události podobného zaměření opravdu velká poptávka, takže jsme ji přesunuli do klubu, který jsme třikrát úplně vyprodali.

Takže na vrchol Brno Pride Weeku vedla cesta skrze Queer Party? 

Ano, díky tomu jsem se ocitla v týmu brněnského Pridu, pro který se jedna Queer Party později konala, a zjistila jsem, že mě to hodně baví a jde mi to. S Markem Christem z organizace STUD, který tuhle akci pořádal, jsme vytvořili sehranou dvojku a začali plánovat Brno Pride Week 2023. Vnímám to celé jako loď, která putuje do duhového přístavu, kde uděláme velkou show! Jsem ráda, že můžu Pride dělat a vést lidi jako kapitán, hrát ty nejlepší karty a využít věci, které umíme. Už vůbec přesah toho festivalu je velký hnací motor. 

Jak takový velký festival vzniká? 

Na začátku bylo nutné postavit tým, což odstartovalo někdy v lednu a únoru letošního roku. Měli jsme celkem málo času a chtěli jsme mít program opravdu dobrý a kvalitní, takže to byl celkem porod (smích). Na to se potom začaly navazovat další organizační věci. Když víš, co se bude dít, můžeš zařizovat prostory, kterým akci šiješ na míru, a víš, co je potřeba na realizaci, co je nutné udělat pro marketing, a jak to celé dát dohromady. Hledáme trendy a snažíme se odpovídat na otázky, které ve společnosti rezonují a visí ve vzduchu. 

Jak jsi už zmiňovala, Brno Pride Week má být letos větší než kdy dřív. Prozradíš rovnou headlinery, na které se návštěvníci můžou těšit?

Jsem strašně vděčná a pyšná na to, jaká jména se nám podařilo oslovit a zařadit do programu! Přijede párový terapeut Jan Vojtko se svou přednáškou o etické nemonogamii, který je velmi open-mind člověk, a který má velmi krásné komunikační dovednosti. Pak tady budeme mít holky z podcastu Vyhonit ďábla, které povedou diskuzi na téma promiskuity. Přijede Zoe Meixnerová z Literární Hysterie, která probírá literaturu z období národního obrození z pohledu queer komunity. Čeká nás skvělá debata ve vedení Lenky Králové s novinářem Filipem Titlbachem, ilustrátorkou Eliškou Podzimkovou, překladatelkou Janou Kunovou a umělkyní Pavlínou Fichta Čiernou, nebo divadlo z Artbaru II. pád, které uvede představení Francezska o trans umělkyni z Ostravy. A nebude chybět ani velkolepé drag vystoupení PinkBusu. 

Takže nás čeká zábava i poučení!

Ano, objeví se i přednáška na téma konverzní terapie, kde se zabýváme propojení LGBT+ a církve se zajímavými hosty, prozradím například jméno Karla Müllera z Pastoral Brothers. V rámci Pridu máme i dvě bohoslužby, jednu formální a druhou neformální, protože to, co má Pride dělat, je propojovat. 

Jsi nejen hlava festivalu, ale zároveň písničkářka. Propojuješ i aktivismus s hudbou?

Já se obecně nepovažuju za aktivistu. Já jen dělám věci, které cítím, že jsou důležité a snažím se je dělat dobře. Když dělám hudbu, tak ji píšu upřímně a svobodně. Nechci, aby moji hudbu ovlivňoval předpoklad, že když jsem žena, budu psát o mužích, protože píšu právě o vztazích. A explicitně o ženách. ​​Aktuálně jsem si od hraní dala pauzu, ale pro Pride ráda zahraju, takže se uvidíme i na koncertě, na který se moc těším. Budu tu zkrátka skrze hudbu a poezii vyprávět svoje duhové příběhy. 

Je složité tak velké projekty ufinancovat? 

Jak se říká, finance až na prvním místě (smích). Ne, je to fakt důležité. Když člověk chce dělat festival, musí mít nějaký kapitál, a my tím, že děláme v podstatě první velký ročník, ještě nemáme renomé, abychom získali dostatek partnerů a sponzorů. Bylo tedy potřeba oslovit město a kraj, který nás nakonec i z té největší části podpořil. Město nás bohužel odmítlo, ale uvidíme, třeba příští rok. Myslím si, že když ukážeme, že umíme udělat něco dobrého, tak to bude úplně jiná výchozí pozice. Nedávno jsme vypustili sbírku na Darujme.cz a budeme moc rádi, když nás podpoří kdokoli, kdo vyhodnotí, že ten festival je důležitý, a chce, aby byl. Aktuálně běží i několik soutěží, o lístky na party a o náš merch, takže podporovatelům nabízíme i něco navíc. 

Co bys chtěla vzkázat lidem, kteří ještě váhají a nejsou si jistí, zda se na Brno Pride Week dostaví?

Vzkázala bych jim, že mají možnost být u zrodu něčeho, co může být jednou fakt velké, má smysl a oni toho mohou být součástí. Zakládáme si na bezpečném prostoru a na tom, aby se všichni cítili dobře. Brno Pride Week vás přenese do krásného duhového světa, kde se můžete učit, povídat si a nabrat spoustu nové inspirace.