Hlavní obsah

Ani déšť v závěru nepřipravil Verstappena o jistý triumf v Monaku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sezona ještě není ani v polovině, ale Max Verstappen dost možná udělal zásadní krok k zisku svého třetího titulu v řadě. Vyhrál Velkou cenu Monaka, zatímco jeho nejbližší pronásledovatel a týmový kolega Sergio Pérez po nehodě v kvalifikaci a bídném představení v závodě dojel na chvostu a bez bodů. Mezi oběma jezdci je tak rázem propast 39 bodů! Druhý skončil Fernando Alonso, jenž je celkově třetí. Mezi nejlepší trio se pak v Monaku procpal i Esteban Ocon.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Vítěz v Monaku Max Verstappen se raduje na pódiu.

Článek
Fotogalerie

Monako má punc nejexkluzivnější i nejúchvatnější Velké ceny v kalendáři, tentokrát s dramatem dlouho šetřila, aby to v závěru „rozbalila" naplno. To, když se na okruh snesl déšť a najednou i ti, kteří u sledování do té doby nudného průběhu klimbali, museli s očima navrch zírat, co se to děje.

Leckdo klouzal jak na ledě, pár vozů se otřelo o bariéru, jiní spekulovali, jaké nasadit pneumatiky, protože zprvu intenzita deště nebyla veliká.

I tak voda na trati zásadně nepromíchala pořadí na špici, podobně jako start, který je ve zdejších úzkých uličkách klíčový. Ve vedení po celou dobu závodu zůstal Verstappen, vítěz sobotní kvalifikace, za ním se držel Alonso a třetí byl Ocon. A tak jedinou divočinou v úvodní fázi byl lehký střet čtvrtého Sainze s Oconem, po němž si Španěl ve službách Ferrari poškodil přední křídlo. Nicméně i tak s ním zůstal na trati.

Verstappen postupně navyšoval náskok, zatímco Pérez zůstával i kvůli chybám a poničenému přednímu křídlu mezi nejpomalejšími. Mimochodem, ještě ani ne v polovině závodu nadělil Verstappen svému týmovému kolegovi kolo!

Až v polovině klání, když ti nejlepší mířili k výměně gum, nastal vzruch. Každý volil jinou strategii, do toho se ještě objevovaly zprávy, že v závěru se nad okruh snese déšť. I z toho důvodu se Verstappen a Alonso snažili zůstat na prvních pneumatikách co nejdéle na trati.

A v 52. kolo se skutečně rozpršelo.

Alonso věřil, že je to jen kratičká přeháňka, a tak zprvu obul klasické gumy, aby se po chvíli vrátil pro přechodné, protože to od něj i mechaniků byl krok vedle. Tím Verstappenovi dodal klid a časovou rezervu.

S výměnou váhalo Ferrari, a tak ani jeho jezdci se neprobili mezi nejlepší.

Bylo k vidění pár „polibků" svodidel, nicméně díky opatrnosti pilotů nemusel na trať vyjet safety car, což jen nejlepšímu triu pomohlo udržet si pozice, byť Ocon musel v závěru odolávat tlaku Lewise Hamiltona.

„Bylo to poměrně náročný závod, musel jsem dlouho zůstat na stejných pneumatikách, které se drolily. A zvlášť v závěru, když postupně zesiloval déšť, jsem musel být pozorný. Je ale skvělé tady vyhrát a je dobře, že jsem navýšil náskok, ale ještě zdaleka není konec," řekl Max Verstappen.

Sezona pokračuje už příští víkend, kdy se ansámbl F1 přesouvá do Barcelony.

Velká cena Monaka, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monte Carlu:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:48:51,980
2. Alonso (Šp./Aston Martin) -27,921
3. Ocon (Fr./Alpine) -36,990
4. Hamilton -39,062
5. Russell (oba Brit./Mercedes) -56,284
6. Leclerc (Mon./Ferrari) -1:01,890
Nejrychlejší kolo:
Hamilton.
Průběžné pořadí MS (po 6 z 23 závodů):
1. Verstappen 144
2. Pérez (Mex./Red Bull) 105
3. Alonso 93
4. Hamilton 69
5. Russell 50
6. Sainz (Šp./Ferrari) 48
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 249
2. Aston Martin 120
3. Mercedes 119
4. Ferrari 90
5. Alpine 35
6. McLaren 17
7. Haas 8
8. Alfa Romeo 6
9. AlphaTauri 2
10. Williams 1

Reklama

Související témata: