Horští záchranáři ze Šumavy se připravují na letní sezónu

regiony

O víkendu 20. a 21. května proběhlo oblastní doškolení členské základny Horské služby Šumava na vrcholu hory Ostrý.

Horští záchranáři ze Šumavy se připravují na letní sezónu
Z cvičení
28. května 2023 - 07:00

Nácviky v rámci přípravy na letní sezónu probíhaly na modelových situacích a úrazech, se kterými se horoslužebníci setkávají i méně běžně. „Je nutné mít situace takzvaně v krvi, při ostrých zásazích je opravdu málo času na reakci, je potřeba reagovat automaticky,“ komentuje přípravu Horské služby náčelník šumavské oblasti Michal Janďura.

Krátce po příjezdu všech účastníků do hotelu Bohemia Špičák se záchranáři hned pustili do výcviku. První den trénovali na 4 stanovištích, na prvním nácvik záchrany paraglidisty ze stromu, na druhém evakuaci zraněného z exponovaného terénu pomocí nosítek Kong, na dalším přípravu zraněného do letecké sítě pro vyzvednutí vrtulníkem a na čtvrtém výcvik ve skalním terénu. „U každého stanoviště byl simulován úraz k procvičení zdravovědy před nadcházející letní sezónou, musíme být připraveni,“ dodává Martin Kocum, metodik oblasti Horská služba Šumava.

Záchranáři si také otestovali fyzičku. V neděli absolvovali závod dvojic v běhu horským terénem v délce 7 km s převýšením 500 m. „Do závodu jsme v rámci drilu a tréninku začlenili části, kde museli záchranáři prokázat dovednosti jako slanění, dopomoc druholezci, spuštění druholezce apod.,“ doplňuje metodik HS Martin Kocum.



Na doškolení proběhlo také školení First responderů v rámci uzavřené dohody o plánované pomoci na vyžádání uzavřené mezi Horskou službou Šumava a ZZS Plzeňského a Jihočeského kraje. Školení First responderů proběhlo pod dohledem lékařů HS Šumava a program včetně náplně byl schválen vedoucím vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS Plzeňského a Jihočeského kraje. Celé doškolení proběhlo za asistence partnerské Bergwacht Lam, Diensthütte Bergwacht Lam, která našim záchranářům poskytla občerstvení a celkovou podporu. Děkujeme za hojnou účast, nasazení a vítězům závodu gratulujeme.

Plzeňskénovinky.cz informoval náčelník HS Šumava Michal Janďura.

(jv,plzenskenovinky.cz,foto:hs sumava)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif