ČEZ radí, jak si vybrat kvalitního dodavatele fotovoltaiky

484
fotovoltaiky
Foto: ČEZ

Solární panely dobývají střechy českých domků. Instalační firmy nestíhají. Olej do ohně přilévá stát, který dotacemi na solární panely podporuje i nízkopříjmové domácnosti. Peníze se točí a boom fotovoltaiky nahrává i podvodníkům.

Přestože byly v poslední době medializovány případy několika společností, které se dostaly do problémů, je celý sektor zdravý a čekací doby se zkracují,“ tvrdí ředitel Solární asociace Jan Krčmář.

Naopak problémy v oboru přímo potvrzují zástupci české energetické skupiny ČEZ. Ti přímo říkají, že živelný rozmach fotovoltaiky na trh přivádí i méně spolehlivé dodavatele. A proto by podle nich měli zájemci o instalaci solárních panelů vždy věnovat větší pozornost výběru instalační firmy. A nejen výběru, ale i dalším důležitým aspektům instalace solárních panelů.

Jde o legalizaci obnovitelných zdrojů, říká Pavel Podruh

„Bohužel vidíme, že se na trhu vyskytují firmy, které současné obrovské poptávky zneužívají. Potenciálním zákazníkům například slibují nereálnou návratnost investice, ale například také nerealizovatelný termín instalace,“ vysvětluje generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Upozorňuje i na firmy, které přijímají vysoký počet objednávek na instalaci solárních panelů, ale jejich instalační kapacity jsou malé a počet skutečně instalovaných elektráren nízký.

„Těchto firem je na trhu vícero a bohužel se jedná i o poměrně velké dodavatele technologií,“ říká dodává.

Skupina ČEZ, v níž stát stále drží 70 % procent akcií, proto radí, jak se vyhnout zklamání. Neplatit za instalaci vysoké ceny a ohlídat si kvalitu řešení.

Prověřte si dodavatele

Vůbec první rada zní, aby si lidé, kteří chtějí osadit svůj dům fotovoltaikou, prověřili dodavatele. Zjistili, jak dlouho firma existuje a působí v oboru. To zjistí zdezde. Pokud má instalační firma podle zástupců ČEZ za sebou jen roční historii nebo začala podnikat až během energetické krize, jde o první varovný signál.

„I když malý neznamená automaticky špatný, často také bývá silnější zárukou velký zavedený dodavatel. Má za sebou stovky instalací a umí dodávat projekty šité skutečně na míru konkrétním potřebám zákazníka,“ vysvětluje Kadlec.

Zavedená firma má podle něj nejen stabilní okruh prověřených dodavatelů, ale i přístup k náhradním dílům a odzkoušenou zákaznickou podporu. Klientům spíš poskytne odpovídají servis i záruky za odvedenou práci. Důležité jsou i podmínky pro případné budoucí rozšiřování výkonu FVE nebo zapojování nových technologií. Klíčové je si pohlídat, že součástí dodávky a zapojení jsou i střídač, případně baterie. Což platí vždy, pokud část vyrobené elektřiny poslouží k pozdějšímu použití.

Příprava projektu fotovoltaiky

Podle zástupců ČEZ mnohé o kvalitě dodavatele napoví i příprava projektu. Vyloženě neseriózně působí nabídka bez předchozí obhlídky. Naopak kvalitní zavedená instalační firma nejdříve na místě objektivně posoudí konkrétní podmínky, hlavně orientaci a sklon střechy, odhad její nosnosti a možnosti kotvení panelů.

Solární panely ztrácejí ve vedrech na výkonu

Důležité je vědět, že výkon FVE vychází ze spotřeby domácnosti. Podle zástupců ČEZ si dodavatelé občas ulehčují práci jednotnou nabídkou a nehledí na skutečné potřeby zákazníka. Zájemce o fotovoltaiku by si neměl nechat vnutit příliš vysoký výkon elektrárny.

„U FVE do 10 kWp bez možnosti přetoků vyrobené elektřiny do distribuční sítě se doporučuje výkon k pokrytí 50-70 % roční spotřeby domu,“ upozorňuje Tomáš Kadlec.

Pozor na skryté náklady a nepřiměřené zálohy

Zástupci ČEZ upozorňují na nekalé obchodní praktiky, které se skrývají ve vícenákladech na instalaci a pořízení fotovoltaického vybavení. Varuje před vysokými částkami za vícenáklady za práci, inflační doložku, poplatky za instalaci elektroměrového rozvaděče nebo vyřízení dotace.

„Odpovědný dodavatel zákazníkovi uvede hned na začátku finální částku, protože umí veškeré položky odhadnout předem,“ tvrdí Kadlec.

Chudým domácnostem stát nově přispěje i na soláry

Základem je podle něj kvalitní a jasná smlouva. Doporučuje poptat i více firem na trhu. Zákazníci by měli vyžadovat záruky dodání i jasnou penalizaci dodavatele, pokud nesplní, co slíbil. Rozhodně by neměli dát na sliby o výhodných slevách. Představa, že domácnost každým dnem bez fotovoltaiky přichází o velké peníze, je podle něj falešná.

Důležitá je i výše záloh. Pokud firma požaduje 80 procent ceny, aniž cokoli udělala, není důvěryhodná, tvrdí zástupci ČEZ. První záloha se platí po podpisu smlouvy. To do výše 50 procent celkových nákladů. Zbytek se platí po realizaci.

Zázraky neexistují, to platí i u fotovoltaiky

Další varovným signálem před nesolidními dodavateli jsou přehnané informace o návratnosti investice.

„Brzká návratnost a rychlé dodání je iluze. Podezřele zní například informace dodavatele, že se investice do vlastní elektrárny vrátí do tří až čtyř let. Reálný je spíše dvojnásobek tohoto období,“ vysvětluje Kadlec.

Podle něj je stejně nereálný slib dodání do několika týdnů. Poptávka po fotovoltaikách je tak vysoká, že nejenže instalační firmy nepracují okamžitě, ale určitý čas si vyžádá povolení k zapojení do sítě ze strany distributora.

Polská firma garantuje instalaci solárů do 30 dnů

Čímž se dostáváme k administrativě, která je součástí fotovoltaických projektů. ČEZ tvrdí, že papírování není na zákazníkovi. Podle něj seriózní dodavatel nenechá klienta běhat po úřadech, ale sám zajistí všechny podklady pro vyřízení žádosti o připojení k síti. Sem patří projektová dokumentace, smlouva o připojení, revizní zpráva, případně vyřízení dotace.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here