Zpravodajství Brno

Autoři snímku se vydali po stopách výroby gramofonových desek

Vinyl - od první republiky po současnost

Velikost textu:

Strhující dokument o fenoménu a tradici výroby gramofonových desek v Česku natočil režisér Pavel Jirásek v brněnském studiu České televize. Bezmála hodinový snímek s názvem Vinyl vysílá ČT art 8. března 2023 ve 20:15.

Vinyl
  • Vinyl autor: ČT, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vinyl autor: ČT, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vinyl autor: ČT, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vinyl autor: ČT, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Nosič, na který ani v době digitálních technologií nedá řada hudebníků po celém světě dopustit - to je gramofonová deska, často také označovaná za vinyl. Dokumentární film vypráví o její historii v českých zemích od období první republiky až po současnost. Popisuje český hudební průmysl na historii a současnosti jednoho z největších výrobců desek ve světě, společnosti GZ Media v Loděnici. Právě ve spolupráci s ní snímek Česká televize natočila.

Příběh představuje vznik nahrávacího průmyslu výroby gramodesek včetně osudů soukromých i státních hudebních společností a jejich producentský vztah k výrobě gramofonových desek. Odhaluje zákulisí producentství, vývoj nahrávacích a lisovacích technologii, ukazuje vývoj studiového nahrávání hudby, vývoj marketingu a prodeje, fenomén sběratelství i designu alb jako svébytného výtvarného žánru.

„Ve filmu se zaměřujeme zejména na dvě výrazné hudební epochy minulosti, tedy na 30. a 60. léta minulého století. Ukazujeme tak i přechod výroby od šelakových po vinylové desky a zaměřujeme se na současný návrat fenoménu v posledních 20 letech,“ představuje snímek jeho režisér Pavel Jirásek. „Období první republiky symbolizují vydavatelství Ultraphon nebo Esta, zásadní je bezesporu hudebník a vydavatel R. A. Dvorský. Prostřednictvím unikátních dobových archivů a výpovědi odborníků sledujeme historii vydavatelství Supraphon a Panton, které spolupracovaly se začínající gramofonkou v Loděnici,“ dodává režisér.

Snímek ukazuje vývoj nahrávacích a záznamových technologií stereofonní desky a její cestu dál přes dobovou síť distribuce až k zákazníkovi. V 60. letech se rodí vinylová deska jako artefakt, jejíž přebal se stává hodnotným uměleckým dílem. Pamětníci také vzpomínají na období komunismu, kdy cesta k albu zahraničního interpreta vedla přes vinylové burzy nebo dovoz ze zahraničí.

V 70. až 80. letech nastává nejen vrchol vinylu, ale i nástup konkurence jiných hudebních médií, což vyústilo v celosvětovou krizi výroby gramofonových desek v 90. letech. Naštěstí poměrně brzy nastal zlom a v současnosti, kdy CD a DVD nahrazují online sdílení, přišla renesance vinylu jako fyzického nosiče. „Obrazně řečeno, gramofonová deska zažila něco, jako když bájný pták Fénix povstal z popela a znovu se z ní stal moderní produkt s naprosto výjimečným osudem,“ zamýšlí se výrobce desek Zdeněk Pelc.

„Mimo klíčová historická období ukazujeme začátky tohoto zmrtvýchvstání spojené s taneční scénou, kdy fenomén vinylové desky zažívá velkolepý comeback napříč generacemi. Ve filmu vystupují klíčové osobnosti spojené s tímto tématem, mezi něž patří Zdeněk Pelc, Petr Ostrouchov, Pavel Klusák a další,“ doplňuje dramaturg Martin Polák. Upřesňuje, že současnou praxi v produkci vinylové desky film dokumentuje na procesu nahrávání, masteringu a listování nové nahrávky kapely legendární taneční kapely Mydy.

Scénář: Pavel Jirásek / režie: Pavel Jirásek / hlavní kamera: Jiří Strnad / dramaturg: Martin Polák / vedoucí produkce: Martina Starová / výkonný producent: Pavel Plešák / kreativní producent: Dušan Mulíček


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.