Proč můj pes nepříjemně zapáchá a co dělat?

Přestože máte svého čtyřnohého miláčka vroucně rádi, když se k vám nakloní pro polibek nebo chce, abyste zabořili hlavu do jeho srsti, couvnete. Důvodem je nepříjemný zápach. Zároveň se vám hlavou začnou honit možné důvody. Příčin psího zápachu je celá řada, a pokud se vám ho nepodaří odstranit pořádnou koupelí, bude pravděpodobně nutná návštěva veterináře, který diagnostikuje možnou zdravotní příčinu problému. Jaké jsou nejčastější důvody?

Onemocnění zubů

Věděli jste, že většina domácích mazlíčků starších tří let, statistiky uvádějí až 85 procent, má nějakou formu zubního onemocnění? Důvodem je absence péče o psí chrup. Během několika hodin po jídle se na zubech vašeho miláčka začne hromadit lepkavý plak, který se následně přeměňuje v zubní kámen.

Zubní plak a kámen jsou plné bakterií a často vedou k zánětu dásní a dalším infekcím. Zatímco mírný zápach z tlamy je u domácích zvířat normální, silně zapáchající psí dech může poukazovat na skrytou zubní infekci, zkažený zub nebo nádor v dutině ústní. 

Onemocnění ledvin

Psi s onemocněním ledvin trpí neschopností vyloučit z krevního oběhu odpadní produkty, které se hromadí a mohou vytvářet čpavkový zápach dechu. Někteří také tvrdí, že zvířata se selháním ledvin mají kovový zápach dechu.

Pokud je funkce ledvin vašeho pejska snížená, pravděpodobně si také všimnete zvýšené žízně a močení. Jak onemocnění ledvin postupuje a váš mazlíček nemůže přijímat dostatek tekutin k odplavení nahromaděných toxinů, může se mu dělat nevolno a zvracet nebo nebude chtít jíst.

Diabetes

Rovněž psům s pokročilou cukrovkou může zvláštním způsobem zapáchat z tlamy. Pokud váš pes buď neprodukuje dostatečné množství inzulínu, nebo inzulín nevyužívá správně, jeho tělo nedokáže využít potravu, kterou přijímá, k získávání živin.

Bez dostatečné výživy, navzdory tomu, kolik potravy zkonzumuje, začne jeho tělo samo rozkládat živiny, čímž vznikají ketony. Tyto ketony způsobují charakteristický zápach dechu, o kterém někteří říkají, že se podobá odlakovači na nehty, zatímco jiní tvrdí, že zápach je sladký.

Mladá žena a štěně.
zdroj: unsplash.com

Kožní infekce

Psi s vrásčitou kůží, jako jsou angličtí buldoci nebo mopsi, jsou náchylní ke vzniku dermatitidy kožních záhybů. K tomuto páchnoucímu kožnímu onemocnění dochází kvůli těsnému kontaktu kůže, což vytváří teplé a vlhké prostředí, které je ideální pro přemnožení rozmanitých bakterií a kvasinek. Tyto organismy produkují toxiny, které způsobují podráždění a zánět, narušují kožní bariéru a vedou k infekci.

Rovněž alergie mohou způsobit kožní infekce. Alergie u psů se projevují především svěděním kůže, nikoliv slzením očí a kýcháním jako u lidí. Když se váš pes škrábe nebo si žvýká kůži, traumatizuje ji natolik, že poškodí kožní bariéru a umožní bakteriím proniknout skrz trhliny v kůži, což může vést k páchnoucí infekci.

Ušní infekce

Alergie jsou u čtyřnohých mazlíčků také častou příčinou ušních infekcí. Někteří psi mohou být jednoduše náchylní ke vzniku ušních infekcí kvůli své anatomii, například ohaři s dlouhýma a svěšenýma ušima, které zachycují vlhkost. U psů, kteří často plavou, aniž byste jim po koupání řádně vysušili uši, se také mohou opakovaně vyskytovat ušní infekce.

Podobně jako u kožních infekcí je teplé a vlhké prostředí v uších ideální pro kvasinky a bakterie, které se zde mohou usadit a převzít kontrolu. Normální nečistoty v uších vašeho psa by neměly být cítit, ale když si všimnete zvláštního zápachu vycházejícího z uší nebo nadměrného třesení hlavou a škrábání, je čas na návštěvu veterináře.

Problémy s análními žlázkami

Anální váčky nebo též anální žlázky jsou dvě malé žlázy umístěné na obou stranách konečníku vašeho psa, které při defekaci vypouštějí řídkou a zapáchající tekutinu. Příležitostně mohou psi trpět infekcemi análních váčků, což způsobuje, že si nadměrně olizují zadní část těla nebo se „prohánějí“ po podlaze, aby se zbavili tlaku z plných análních váčků.

Pokud váš mazlíček vykazuje známky problémů s análními váčky, naplánujte si návštěvu u svého veterináře, který provede vyšetření dříve, než anální váčky prasknou a vytvoří se absces, který může také způsobit značný zápach.

Plynatost

Někteří psi mají silné plyny, obvykle poté, co snědli něco obzvlášť odporného, například plesnivé odpadky nebo hnijící mršinu. Často jsou tyto závažné případy plynatosti doprovázeny zvracením a průjmem.

Příležitostně se může stát, že strava vašeho mazlíčka jednoduše nesouhlasí s jeho trávicím systémem a je na místě změnit krmivo. Pokud se domníváte, že plynatost vašeho psa není obvyklá, je čas navštívit veterináře.

Léčba

Léčba zapáchajícího psa závisí na příčině. Nejprve zkuste kvalitní koupel s antiseptickým nebo protiplísňovým šamponem. Můžete také zvolit oplachování octem. Pokud to nepomůže, může se jednat o skrytý zdravotní problém, který vám pomůže diagnostikovat a léčit veterinář.

Prevence

Pravidelně vašeho psa myjte a kartáčujte, abyste zabránili povrchovému zápachu. Alternativou suchého šamponu pro vašeho psa je zkusit používat jedlou sodu. Prospěšné je také dohlížet na zdraví jeho zubů, aby se u psa nevyvinulo zubní onemocnění.

Mějte přehled o tom, co váš pes jí, a odpadkový koš zavírejte nebo udržujte mimo dosah, aby náhodou nesebral kousek starého či plesnivého jídla, které by mohlo vést k zapáchajícímu nadýmání.

Zdroj: smalldoorvet.com, vetwest.com.au, tuftsyourdog.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu