Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik
28. května 2023 8:46
Čas čtení 1:08

Spoluzakladatel Pink Floyd vystoupil v Berlíně v nacistické uniformě. Řeší ho už německá policie

Kategorie:
Hudba
Uložit Uložené

Hudebník na kritiku reaguje, že jeho vystoupení mělo ve skutečnosti jasně ukázat „opozici vůči fašismu“.

Bývalý frontman rockové kapely Pink Floyd a její spoluzakladatel Roger Waters vyvolal vlnu kritiky. Během koncertu v Berlíně 17. května měl totiž na sobě oblečený černý kabát s červenou páskou na ruce, který až nápadně připomínal uniformu, jakou nosili důstojníci nacistické organizace SS, informuje BBC.

Na červené pásce měl však místo svastiky zkřížená kladiva. Ve stejném kostýmu vystoupil i ve středu na koncertě v Praze. Waters měl na svých koncertech i nafukovací prasátko označené Davidovou hvězdou.

27. května 2023 18:46 Čas čtení 1:05 Nevinný Američan seděl 33 let ve vězení. Toto řekl po osvobození Nevinný Američan seděl 33 let ve vězení. Toto řekl po osvobození

Aktuálně ho už kvůli kontroverzní uniformě vyšetřuje německá policie, a to ve věci podezření z podněcování nenávisti. Britský hudebník svým kostýmem podle mnohých zneuctil památku milionů Židů, kteří zemřeli v koncentračních táborech během druhé světové války.

„Dobré ráno všem kromě Rogera Waterse, který zneuctil památku Anny Frank a šesti milionů Židů, které zavraždili během holocaustu,“ reagoval oficiální profil izraelského ministerstva zahraničí na Twitteru.

V Německu je zakázáno vystavování nacistických symbolů, ale zákony povolují výjimky z uměleckých nebo vzdělávacích důvodů. Waters mezitím reagoval, že to někteří lidé nepochopili a jeho vystoupení mělo ve skutečnosti jasně ukázat „opozici vůči fašismu“. Prý tím vyjadřoval své odmítání fašismu, nespravedlnosti a předsudků.

„Pokusy vysvětlovat tyto prvky jako něco jiného jsou falešné a politicky motivované,“ napsal Waters na Twitteru. „Zobrazení nespoutaného fašistického demagoga bylo součástí mých vystoupení s Pink Floyd od alba The Wall v roce 1980,“ dodal.

Celé znění Watersova stanoviska:

Domů
Sdílet
Diskuse