Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2023 10:00
Čas čtení 7:14
Vojtěch Vanda

Základním stavebním kamenem mého rapu je, že má koule, říká noyada. Robin Zoot měl možná pravdu, že jsem „tak trochu blázen“

HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RAP RAP
Uložit Uložené

Je zajímavá, je svá, je neřízenou střelou. Projev vycházející rapperky s přezdívkou noyada se mezi kopou „chlapského“ rapu ztratit nemůže.

Tento rok jsme slíbili více ženského rapu a to také dodržíme. Když si to vizualizujeme, pomalu, ale jistě se v České republice otvírá trhlina, jež konečně boří zajetý stereotyp rádoby maskulinního hudebního žánru, z níž vyskakuje čím dál více interpretek s narůstajícím vlivem a sílou v hlase. S přibývajícími léty zažíváme něco, co tu ještě v rapu nebylo. A líbí se nám to.

Hezký kontrast nám do toho všeho vytvořilo sousloví, které razí právě jeden hlas z nově tvořené mozaiky. „Holky neumí rapovat“ jako slogan, vlajka, s níž jde hudebně hlavou proti zdi a neustoupí ani o krok, je v kontextu správně punkovým postojem k dosavadním pořádkům, jimž zrovna neholduje. Dvacetiletá noyada by ráda dokázala, jak jsou podobná tvrzení mimo.

Na druhou stranu, jak jsme poznali, je evidentní, že mladá umělkyně o svých krocích přemýšlí, je svědomitá a docela rozvážná. Pojďme se tedy trochu ponořit do jejího světa, trochu poznat její hudební perspektivu, její plány a směřování. Noyada je naší květnovou hostkou Fresh Rapu.

noyada
Zdroj: Se souhlasem noyady
FRESH RAP je seriál, který ti již třetí rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety a interpretky z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů a producentek v rámci seriálu FRESH BEATS

O tom, co se aktuálně děje ve vodách mladého českého hip hopu, vydáváme i dvoutýdenní updaty. Proto pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

Dvacet let, Jihočeský kraj. Z místa svého bydliště se ale rozhodla odejít vstříc štěstí a větším možnostem. Kam jinam než do Prahy. „Snažím se využít toho, co skrze mou kariéru nabízí,“ mluví o hlavním městu. Každopádně „kariérní cesta“, kterou si vybrala, nebyla zrovna cestou, kterou by její okolí očekávalo. Tedy alespoň se umělkyně domnívá, vzhledem k tomu, jaký měla vztah k muzice od dětství.

Holky neumí rapovat

„V hudebce jsem nikdy neexcelovala, v rodině takový talent postrádáme,“ odpovídá zcela otevřeně. „Vždycky jsem ale psala básničky, ze kterých se pak staly texty. Zlomilo se to na střední škole. Poznala jsem tam člověka, nynějšího rapového kolegu, který mi řekl, ať je zhudebním. A jelikož jsem už od dětství tíhla k poslechu rapu namísto jiných žánrů, nemohla ani má tvorba jít jiným směrem,“ krčí rameny.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Vznikla proto noyada. My, jakožto anime fanoušci, slovo „yada“ slýcháme poměrně často v tom smyslu, ať někdo něčeho nechá. Frázi používají například děti, když se jim něco nelíbí. Zajímalo nás tedy, jestli má přezdívka něco společného s japonštinou. „Noyada je překvapivě jen pouhé spojení slabik, které se mi zalíbilo, když jsem ho vymýšlela. Pokud to zní jako něco japonského, je to jedině zajímavé plus,“ míní rapperka.

Když už ale hovoříme v záporech, oslím můstkem jsme přešli k popisku, který má na kanálu svého youtubového kanálu. Tedy tvrzení, že holky neumí rapovat. Ve spojení s její osobou je to velmi oxymórické tvrzení. „Ano, je to takový oxymóron a řekla bych, že mluví sám za sebe. Říct, že holky neumí rapovat, je jako říct, že kluci neumí prát. Jasně, moc kluků to nedělá. Ale kdyby to dělal každý druhý, určitě se mezi nimi najde spousta skvělých pradlen,“ porovnává noyada staromódní klišé.

noyada
Zdroj: Se souhlasem noyady

„Holky rapovat umí, jen jich je tu na scéně málo a najít kvalitu je o to těžší, ale zahraniční scéna je této kvality jasným důkazem,“ míní. Podle ní nad Českem ještě stále „visí deka“ toho, že ženy do rapu nepatří.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 137317 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse