Pět dnů připomínek na vládní úspory je málo, zlobí se ANO

253
ano
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] a stínový ministr téhož resortu opozičního hnutí ANO Aleš Juchelka / Foto: Redakce FinTag.cz

Vládní balíček úsporných opatření čeká pětidenní připomínkovací řízení. S tak krátkou dobou ale nesouhlasí opoziční hnutí ANO. Do prvního čtení ve Sněmovně půjde balíček v červnu. Jednání zasáhnou letní prázdniny, říká již nyní opozice.

„Vláda je pět set dnů u moci. Až nyní přišla s konsolidačním balíčkem a na připomínkování nechá pět dnů,“ vyčetl v nedělním pořadu televize CNN Prima NEWS vládě Petra Fialy [ODS] opoziční poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí hnutí ANO Aleš Juchelka.

Také upozornil na to, že důvodová zpráva k novelizovaným normám čítá čtyři sta stránek a samotný zákon má 200 stránek. Zdůraznil, že vládní konsolidační balíček nahraný v eKLEPU [elektronická knihovna legislativního procesu, pozn. red.] je navíc podstatně jiný, než jak ho předstvila vláda široké veřejnosti. Dosud podle něj tak stále například není jasné, které národní dotace konkrétně plánuje vláda seškrtat.

„Dotace jsou velkou neznámou,“ uvedl Juchelka.

Jediné, co je zřejmé, jsou podle něj vyšší příjmy získané ze zvyšování daní pro domácnosti, občany a podnikatelské subjekty. Zmínil, že nezafungovala ani windfall tax, která měla podle vládního odhadu do státní kasy přinést zhruba 85 miliard korun. Namísto toho nyní vláda počítá se 40 miliardovým příjmem. Ale ani ten není jistý.

Hnutí ANO vládě vyčítá pětidenní připomínkování

Za vládní pětikoalici obhajoval pětidenní připomínkování vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Podle něj komunikuje vláda dobu připomínkového řízení se sociálními partnery, kteří počítají s prostorem k vyjadřování se k návrhům změn po celou dobu do druhého čtení ve Sněmovně. To je v plánu na konci srpna a září.

Jeho slova jsou ale v rozporu s tím, co říkají zaměstnavatelé i odbory. Obě skupiny tvrdí, že vláda balíček měla komunikovat ještě před tím, než půjde do Sněmovny. Kritizují, že balíček takto bude záležitostí hlavně vlády a jejích poslanců, nikoli sociálních partnerů vlády.

Vládní balíček ohrožuje růst české ekonomiky, tvrdí firmy

Jurečka ale obhajoval i krátkou dobu na projednání balíčku nyní. Pětidenní připomínkování je podle něj nutnost, aby vláda dostala normu co nejrychleji do prvního čtení [v červnu, pozn. red.]. To proto, aby změny vešly v platnost od ledna 2024.

„Znovu říkám, že prostě tady je dva a půl měsíce prostor do doby, než bude druhé čtení,“ řekl ministr s tím, že debatám bude pětikoalice naslouchat.

Aleši Juchelkovi současně připomněl, že ani bývalá vláda Andreje Babiše [ANO] nepracovala v době připomínkování zcela ideálně. Za příklad dal daňový balíček v roce 2020 s podporou tehdy opoziční ODS a SPD [šlo například o zrušení superhrubé mzdy, pozn. red.] Ten vláda podle něj nepřipomínkovala vůbec.

„Tam jste se na připomínkované řízení vykašlali úplně,“ řekl Jurečka.

Aleš Juchelka krok obhajoval tím, že vláda tehdy potřebovala rychle reagovat na přicházející covidovou krizi. A všichni si za tím stojíme, dodal opoziční poslanec.

Vláda: Vyšší daň pro firmy, OSVČ, nemocenské pojištění i DPH

Zároveň vládu varoval před škrtáním dotačních titulů, aby v jejich důsledku nedošlo k utlumení investičních aktivit. Současně upozornil, aby se vláda zaměřila na čerpání hlavně evropských dotací.

„Je důležité ty evropské peníze využívat, což se této vládě bohužel také nedaří,“ dodal s tím, že vláda veřejnost zbytečně straší zadlužením veřejných rozpočtů podle řeckého scénáře. Veřejné finance jsou ve vynikající formě, rovněž poznamenal v pořadu Aleš Juchelka.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here