FOTO/VIDEO: V Kněžicích vysvětili opravenou kapličku

FOTO/VIDEO: V Kněžicích vysvětili opravenou kapličku

Kněžice – V sobotu 27. května se na návsi v obci Kněžice konalo slavnostní svěcení nedávno opravené kapličky, která byla původně postavena v roce 1930. Tato malebná kaplička slouží také jako památník padlým v první světové válce a nahradila původní železný kříž a zvoničku, které stávaly na tomto místě.

Svěcení kapličky provedl děkan Milan Vrbiak, farář v Ronově nad Doubravou, který vysvětlil důležitost a význam Panny Marie, jíž je kaplička zasvěcena.

Vzhledem k tomu, že slavnost probíhala ke konci května, byla součástí Májová pobožnost, která se na tomto místě nekonala více než 35 let. Tento tradiční obřad sloužící ke cti Panny Marie byl tedy vítaným přídavkem k oslavě obnovení kapličky.

Završením slavnostního dne bylo uctění památky padlých, kdy místní hasiči položili věnec do prostoru kapličky. Obec také připravila drobné pohoštění a posezení pro starší občany.

Oprava a svěcení kapličky v Kněžicích představovalo důležitý okamžik pro obyvatele obce. Kaplička slouží nejen jako náboženský symbol, ale také jako památka na ty, kteří padli ve válce.

Zdeněk Sasín ml., Události Online