Tipy na týden 29. května – 4. června: výstava v EXPO 58, funerální plastiky a Noc kostelů

Ve “Šlechtovce” v parku Stromovka pořádá UltraVagant  SVATBU SE SVOBODOU, info v textu / Foto Ultravagant
Ve “Šlechtovce” v parku Stromovka pořádá UltraVagant SVATBU SE SVOBODOU, info v textu / Foto Ultravagant

 Náš výběr akcí na celý týden

KinaHudba, divadlo, tanecVýtvarno a design. → Literatura, gastro a další akce


 

Filmy, projekce, festivaly:

29. 5. Alejandro Jodorowsky double feature: Krtek + Svatá hora / Bio Oko

Alejandro Jodorowsky patří mezi světově nejproslulejší obrazoborecké filmové autory (a vedle toho také komiksové tvůrce). Chilský režisér, často vzývaný jako ultimátní kultovní filmař, dosáhl na významnosti jako sedmdesátková alternativně-kulturní ikona, díky jeho mistrovským, psychedelickým filmům, jež můžete zhlédnout právě v tomto double feature. Výjimečné filmové počiny Krtek a Svatá hora oslnily světová publika svou unikátní estetikou, kontrastním násilím a krásou. Dodnes zůstávají úchvatně duchovní i svatokrádežné; mystické i děsivé…

30.5. 16:00 Tizian – říše barev / Dlabačov

Cesta za mistrovskými díly a životem revolučního umělce, který ztělesnil ducha Benátek svým nezaměnitelným stylem, jedinečným použitím barev a schopností zachytit duši subjektů ve svých dílech. 

 

1.6. 16:00 Korzet / Dlabačov

Velkofilm rakouské režisérky Marie Kreutzer přichází s důvtipnou reinterpretací dějin a originálně vrací na plátna kin mýtus císařovny Sissi, jež touží po svobodě a emancipaci. 

1.6. 19.00 MOUCHA V KUFRU / Edison Filmhub

Jean-Gab a Manu, dva prostí přátelé, najdou obří mouchu uvíznutou v kufru auta a rozhodnou se ji vytrénovat, aby si díky ní vydělali. Divoká a surrealistická road-movie od mezinárodně uznávaného režiséra Quentina Dupieux vypráví jedinečný komediální příběh o přátelství, velkých snech a ještě větších katastrofách, které se daly do pohybu po nalezení obrovské mouchy.

Katedrála

Justa Gallega bychom snadno mohli považovat za blázna, nad sílou, vůlí a trpělivostí tohoto (ne)obyčejného člověka však zůstává rozum stát. Španělský muž totiž bez jakéhokoliv vzdělání či prostředků holýma rukama postavil na předměstí Madridu katedrálu větší než barcelonská Sagrada Família. Režisér s česko-slovenskými kořeny Denis Dobrovoda strávil s Justem několik let a podařilo se mu tak k němu dostat neobyčejně blízko.

 

iVysílání: Good Old Czechs

Úspěšný film GOOD OLD CZECHS o československých letcích v RAF je k vidění na webu České televize.

 

Basic Instinct

Do kin se pouze na omezenou dobu vrací kultovní Základní instinkt režiséra Paula Verhoevena. Uveden bude po 30 letech od premiéry v nové digitálně restaurované 4K verzi necenzurovaného režisérského sestřihu.

 

Kompletní programy vybraných kin:  Bio Oko, Světozor, Aero / Pilotů / Dlabačov / Edison Filmhub / PonrepoKino BALT / Francouzský Institut  

 

28. 5. – 3. 6. Khamoro 2023, Praha

https://www.khamoro.cz/

Přijďte na největší romský festival na světě, tentokrát s mottem Khamoro svítí pro každého. Koncerty, výstavy, divadlo, defilé účinkujících v ulicích, dance battle a mnoho dalšího.

29. 5. Robert Cray (USA) / Lucerna Music Bar

30. 5  Walter Trout (USA) / Praha – Palác Akropolis

30. a 31. 5. IRON MAIDEN / Praha, O2 arena

31. 5. IRON MAIDEN / Praha, O2 arena

31. 5. od 18.00 hod. Fourtuna ,  Vyktoryja / Check it Na Výstavišti  

 

2. 6.  Esben And The Witch (UK) + support / Kasárna Karlín, Praha

2. 6. Prague Rocks – Motley Crue, Def Leppard / Letňany

3. 6. Na Noise  (US) / MeetFactory, Praha

 

     

 

2. 6. – 15. 10. 2023 Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě

Prvního června se v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě, v budově v Komenského ulici, otevře blok výstav, spojených tématem spolupráce, komunitního umění a umění ve veřejném prostoru. Jiří Příhoda připravil do renesančního dvora galerie architektonicky pojatou intervenci, ohlížející se za konvolutem performancí a intervencí zastřešená tématem Sochařského parku Roštejna z počátků jeho tvorby. Expozice Make friends, not art reflektuje lokální situaci umělců na Vysočině, kteří se v prostředí mimo umělecká centra etablují spíše společenskými aktivitami; zakládáním spolků, pořádáním kulturních akcí, působením skrze divadlo nebo různé druhy komunitního neformálního vzdělávání, nežli vlastní výtvarnou činností. Výstavu „Z galerie VEN! Umění v českém veřejném prostoru po roce 1989“ připravila v loňském roce Galerie Jaroslava Fragnera spolu s teoretikem Petrem Kratochvílem a sochařkou Petrou Vlachynskou. Představuje na šedesát realizací ve veřejném prostoru – od akcí přes dočasné intervence až po trvale umístěná umělecká díla. Rakouský umělec Reinhold Zisser proměnil v letech 2015-2020 opuštěný dřevěný kostel v metainstalaci nazvanou Notgalerie. Na výstavě v Jihlavě Zisser tuto síť Notgalerie zviditelní a ukáže, jak jsou nyní části Notgalerie propleteny s umělci, institucemi a místy po celé Evropě i mimo ni. Projekt Krajina – radiomapa Jihlavy portugalského umělce Rodriga Paglieriho se zabývá tématy dotýkajících se současné krajiny, klade otázku, jak ji ovlivňuje zvuk a hluk a překračuje fyzický prostor galerie, neboť probíhá také virtuálně na internetu.

 

31. 5. – 29. 6. 2023 Endless Pools: Jan Mikulka, Michal Ožibko, Zdeněk Trs, Vladimír Véla / výstavní síň Expo 58 ART

Galerie Adolf Loos Apartment and Gallery pořádá ve své nové výstavní síni Expo 58 ART exkluzivní výstavu nazvanou Endless Pools současných předních českých malířů, generačních i názorových souputníků, absolventů ateliéru klasické malby Zdeňka Berana, Jana Mikulky, Michala Ožibka, Zdeňka Trse a Vladimíra Vély

 

7. 6. – 13. 8. 2023 LUBOMÍR TYPLT: LEVITACE / GALERIE VILLA PELLÉ

Pražská Galerie Villa Pellé připravila rozsáhlou výstavu aktuální tvorby předního českého malíře Lubomíra Typlta, absolventa prestižní Kunstakademie v Düsseldorfu, jehož obrazy jsou charakteristické silně kontrastní barevností i sarkastickým humorem. Soubor obrazů a objektů z let 2021–2023 nese název Levitace a skládá se z několika samostatných okruhů, z nichž každý se zabývá jedním námětem – absurdními metastroji, dívkami levitujícími nad propastí nebo křičícími miminy.

 

9.6. – 3.9. 2023  Skleněné podzemí: Autorská výstava Jiřího Pačinka / Vyšehradské podzemí

V unikátním barokním podzemním sále Gorlice na pražském Vyšehradě svou autorskou tvorbu představí od 9. června do 3. září uznávaný sklářský mistr Jiří Pačinek, který v minulosti spolupracoval například s Bořkem Šípkem či Reném Roubíčkem

 

18. 05. – 17. 09. SKLENĚNÁ DUŠE / PIETAS. NÁVRAT FUNERÁLNÍ PLASTIKY / Uměleckoprůmyslové museum v Praze – historická budova

Celkem 21 předních českých umělců z různých oborů představí své pojetí tavené plastiky prezentované do pietních schránek.

 

Další výstavy, které stále trvají, najdete na protisedi.cz/aktualni-vystavy


 

 

Vlastivědné vycházky – Chodit po Praze a číst v ní jako v knize…

Poznávejte Prahu a její příběhy s oficiálními průvodci Prahou. V prvním letním měsíci se můžete vydat za prastarými symboly a mystickými příběhy letního slunovratu, do omamně vonících rozkvetlých zahrad a slunečních lázní, ve kterých se natáčel i jeden z dílů legendárního seriálu Hříšní lidé Města pražského. Seznam vycházek a vstupenky najdete zde

30. 5. VLADIMIR 518, MIROSLAV PETŘÍČEK, RADAN HALUZÍK: O NEKRAJINÁCH, MEZIPROSTORECH A TRANSU / Vzlet 

Komentovaná prohlídka výstavy Cargo. Trans. Logistic. a diskuse o nekrajinách, meziprostorech a transu, které povede Vladimir 518 s filosofem Miroslavem Petříčkem a spisovatelem Radanem Haluzíkem.

 

1. 6. Den dětí v Holešovické tržnici

Druhý ročník oslavy nejen všech školkou a školou povinných dítek slibuje nabitý program rozšířený o gastro zónu, ale zejména spoustu workshopů, tvorby, pohybu, oblíbené japonské postavičky Pokémon v rámci PokéTour nebo hudební uskupení Bombarďák v plné sestavě. 

 

2. 6. Noc kostelů

Noc kostelů je každoročně pořádaná akce, která má umožnit široké veřejnosti nezávazné přiblížení se a setkání s křesťanstvím. V jejím rámci jsou ve večerních a nočních hodinách zpřístupněny některé kostely různých křesťanských církví, ve kterých se rovněž zdarma konají koncerty, komentované prohlídky, workshopy či divadelní představení. Více na www.nockostelu.cz

2. 6. UltraVagant – svatba se svobodou / Šlechtovka, Stromovka

UltraVagant  je vzrůstající udržitelná značka sídlící v srdci vzkvétající Palmovky v Praze. Snaží se produkovat nadčasové upcyclované oblečení pro svobodomyslné lidi, kteří si rádi hrají se svým sebevyjádřením, a nejen pomocí odívání se hledají a formují. Dalším cílem je zájemce posouvat osobnostně nejen skrze oblečení, ale i všemožné kulturní aktivity typu vernisáží, koncertů nebo hravého obsahu na sítích se sociálním přesahem. Jednu takovou akci pořádá UltraVagant v čerstvě zrekonstruované “Šlechtovce” v parku Stromovka – SVATBA.

 

2. 6. – 4. 6. ISFC Climbing WC Prague 2023 / Letenská pláň

Světový pohár ve sportovním lezení proběhne, přijďte se podívat na největší světové hvězdy sportovního lezení v čele s Adamem Ondrou. V prostoru akce na Letenské pláni na vás bude čekat celodenní program vč. hudební produkce s sportovních aktivit pro děti a dospělé.  

3. 6. Zahájení umělecké sezóny na zámku Bechyně

V sobotu 3. června 2023 od 16 hodin se za účasti umělců a galeristů uskuteční slavnostní zahájení umělecké sezóny na zámku Bechyně. Součástí programu je také veřejná diskuze, kterou moderuje renomovaný český filozof a ekonom Tomáš Sedláček.

 

   

 

Kdykoli: Čerstvá hudba v Radiu 1: Tipy a komentáře (26. května 2023)

 

Kdykoli: Sleepclubbing na Radiu 1 

 

Pro ty, co si chtějí radši v klidu doma číst, máme dnes exkluzivní tip: unikátní kniha mapující historii Radia 1 a počátky soukromého rozhlasového vysílání v Česku. Jak je možné, že divoká devadesátková stanice přežila dodnes a pořád se jí daří? Vydání jedinečné kroniky o kultu nejen 90. let z pera Jany Kománkové můžete podpořit na hithitu.

Chybí tu vaše akce? A neměla by? Napište nám! Foto Touann Gatouillat, Denise Jans, Nick Night, Jojo Yuen, Rod Flores, Alexandre Debiève  / unsplash.

 

Comments

comments

Vyhledat