FORTUNA:LIGA - souhrn 5. kola nadstavby: Brno sestupuje

27.05.2023, 17:53, aktualizováno 28.05.2023, 18:55
Komentáře a souhrny
Fanoušci Brna (© twitter.com/FCZbrojovkaBrno)

Poslední den nadstavbové části české nejvyšší soutěže je u konce. Rozhodl o tom, že ve druhé lize bude působit od příští sezóny Brno, které doma v rozhodujícím klání se Zlínem hrálo bez branek. Jeho soupeř každopádně bude muset o záchranu zabojovat ještě v dodatečné baráži, ostatně stejně také Pardubice, které venku skolily Baník. Teplice mimochodem vyloupily Jablonec...

O titul

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 0:1

27.05.2023 16:00

Góly: 58. Matěj Vydra

Mistrovským oslavám pražské Sparty předcházel zápas pátého kola nadstavby Fortuna ligy, v němž Letenští padli s Viktorií Plzeň 0:1. Na hře obou týmů se výrazným způsobem projevilo, že konečný výsledek již na jejich umístění nemohl nic změnit. Více ze hry měl domácí celek, jenž předváděl v porovnání s předchozími utkáními mnohem ofenzivnější výkon, vstřelené branky se však nedočkal. Z vítězství se tak radovali Západočeši, kteří díky trefě Matěje Vydry ukončili sérii šesti duelů bez výhry a důstojně se rozloučili s trenérem Michalem Bílkem.

Úterní deštivý večer si bude zejména nová generace fanoušků Sparty pamatovat zřejmě celý život. Historicky nejúspěšnější český klub ukončil čekání na zisk ligové trofeje trvající přesně 3 278 dnů. Hned po remíze na Slovácku propukly bujaré oslavy, a tak se nabízela otázka, v jakém rozpoložení se Letenští představí proti Plzni. Jenže také hra hostů byla velkou neznámou, protože kouč Bílek, vítěz mistrovského titulu se Spartou z roku 2007, si na lavičce Plzně odbyl derniéru.

V bezstarostném úvodu zahrozil jako první Martin Minchev, který po přiťuknutí od Ladislava Krejčího nasměroval pokus do rukavic Jindřicha Staňka. Následně předvedl svou rychlost Jan Kuchta, jenž se jako uragán prohnal okolo Lukáše Hejdy a z úhlu napálil tyč. Pražany na rozdíl od minulých kol nesvazovala defenzivní taktika, a tak za mohutné podpory fanoušků nadále útočili. Do poločasové pauzy si však Západočeši i díky zákrokům jistého Staňka všechny akce domácích pohlídali.

Do druhého poločasu vstoupili překvapivě lépe plzeňští hráči. Nejdříve se sice neujala točená střela Lukáše Kalvacha, hostující záložník ovšem o chvíli později našel kopačku Vydry, jenž z bezprostřední blízkosti umístil míč do sítě. Poté se třetí celek tabulky znovu musel spolehnout na služby Staňka, který parádním zákrokem vyrazil zakončení Krejčího. Neméně zazářil také v 72. minutě, kdy vychytal samostatný nájezd Kuchty. Již sedm minut před koncem se začali netrpěliví fanoušci Pražanů štosovat u autové čáry, kvůli čemuž musel rozhodčí utkání přerušit. V rozkouskovaném závěru se domácí gólu už nedočkali.

Sparta zakončila sezonu uvolněným výkonem, a z vítězství se tak radovala Plzeň. To však Pražanům nemohlo zkazit pokračování mistrovských oslav, které opět propukly hned po závěrečném hvizdu.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - 1. FC Slovácko 4:0

27.05.2023 16:00

Góly: 24. Václav Jurečka, 41. Václav Jurečka (pen.), 61. Václav Jurečka, 89. Václav Jurečka

Fotbalisté Slavie zvítězili v posledním kole nadstavby Fortuna ligy se Slováckem 4:0 a potvrdili domácí dominanci v celém ligovém ročníku, když před vlastními fanoušky ani jednou neprohráli. Všemi góly domácích se blýskl bývalý hráč hostů Václav Jurečka, jenž neuvěřitelnou bilancí 12 gólů z posledních pěti utkání přeskočil v tabulce ligových střelců dosud vedoucího Jakuba Řezníčka. Úspěšnou rozlučku před odchodem do Srbska prožil Peter Olayinka, který po pěti letech v pražském klubu končí. Naopak jihomoravský celek ve skupině o titul nezvítězil ani napopáté a evropské poháry si v příštím ročníku nezahraje.

Slovácku se podařilo v nadstavbové části zaznamenat unikátní bilanci. Moravané v konfrontaci s nejlepšími českými kluby ani jednou neprohráli, jenže ani nevyhráli. Pakliže chtěli v příštím ročníku změřit síly i s evropskými celky, potřebovali bezpodmínečně zvítězit a zároveň doufat v porážku Bohemians. Tomu však chtěli zabránit sešívaní v čele s Jurečkou, jenž jen ve skupině o titul nasázel osm branek.

Pražané od úvodu diktovali tempo hry a chtěli se s vlastními fanoušky rozloučit důstojným výkonem. Precizní defenziva svěřenců Martina Svědíka jim však příliš prostoru před šestnáctkou na začátku utkání nedopřála, a dlouho se tak výraznější příležitosti nedočkali. Čekání skončilo ve 24. minutě, kdy se ujal exekuce přímého kopu Jurečka. Vyslal skákavý pokus na Filipa Nguyena, který střelu svého bývalého spoluhráče podcenil a propustil míč až do sítě. Brankář Slovácka si však o několik minut později alespoň trochu spravil chuť, když nejprve vyrazil pokus Olayinky a o pár minut později zlikvidoval i dorážku Tomáše Holeše. S ranami Jurečky si ovšem Nguyen nevěděl rady, což potvrdil i ve 41. minutě, kdy nedosáhl na jeho přízemní pokus z penaltového puntíku.

Slavia záhy po změně stran přidala i třetí branku, avšak VAR odhalil ofsajd, a rozhodčí tak gól Davida Juráska uznat nemohl. Po hodině hry se domácí další trefy přece jen dočkali a nebylo to z kopačky nikoho jiného než Jurečky. Tomu stačilo pouze nastavit levou placírku a z bezprostřední blízkosti poslal přihrávku Stanislava Tecla do sítě. Sešívaní si konec duelu s fanoušky užívali a Jindřich Trpišovský dopřál první minuty na prvoligové scéně dokonce i 16letému Dominiku Pechovi. Definitivní tečku za zápasem udělal minutu před koncem Jurečka čtvrtým přesným zásahem.

Slavia se rozloučila s ročníkem tříbodovým ziskem, a alespoň částečně tak potěšila své fanoušky. Slovácko naopak na čtvrtá místa z posledních dvou sezon nenavázalo a o příčku si pohoršilo.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Sigma Olomouc 0:1

27.05.2023 16:00

Góly: 87. Vít Beneš

Hráči Bohemians sice prohráli v posledním zápase nadstavbové části Fortuna ligy doma se Sigmou 0:1, i přesto však mohli slavit postup do kvalifikace o Konferenční ligu. Konkurenční Slovácko totiž na půdě Slavie padlo 0:4. Poslední tři body v letošním ročníku zajistil hostům stoper Vít Beneš gólem z 87. minuty.

Klokani se v pohárové Evropě představili naposledy v roce 1987, přičemž od té doby se tak blízko branám evropského fotbalu ani nepřiblížili. Tentokrát jim však stačilo k pojištění čtvrté příčky neprohrát se Sigmou. To nemělo být před zaplněným Ďolíčkem nic nemožného, jelikož hosté již sezonu spíše dohrávali. Bilance Pražanů před vlastním publikem navíc neměla daleko k dokonalosti, jelikož Bohemians doma od začátku září prohráli jen se Spartou a Slavií.

Domácí Klokani začali utkání mnohem aktivněji. Už v šesté minutě se po výborném centru dostal k hlavičce Lukáš Hůlka, jenž těsně minul levou tyč. Ještě k nebezpečnějšímu zakončení se vzápětí prodral Martin Hála. Křídelník Bohemky z malého vápna překonal brankáře, ale jeho střelu zastavila tyč. Na druhé straně se ve velké šanci objevil Martin Pospíšil, kterého pohotovým zákrokem vychytal Roman Valeš. S koncem poločasu se mohlo změnit skóre, ale střela Jana Matouška prosvištěla jen těsně vedle levé tyče.

Ve druhé půli fanoušci na velkou šanci čekali až do 60. minuty. V té se k odraženému míči před vlastním vápnem dostal Matoušek, který ukázal, jak rychlé má nohy. Šikovný záložník bez problému doběhl s balonem na kopačkách až před pokutové území soupeře, kde přihrál volnému Hálovi, ale ten obrovskou příležitost zahodil nepovedeným pokusem o lob. Do šance se procpal i olomoucký Dele Israel, jehož ránu ovšem obrana se štěstím zblokovala. V závěru utkání nejvýše po rohovém kopu vyskočil Beneš, který zamířil přesně a dostal Hanáky do nakonec rozhodujícího trháku.

Bohemians sice nesplnili svou část úkolu, díky zaváhání Slovácka se přesto probojovali do pohárové Evropy. Sigma zakončila ročník na šesté pozici.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
35
23
9
3
76 : 33
78
2
Slavia Praha
35
24
6
5
98 : 31
78
3
Viktoria Plzeň
35
18
7
10
60 : 38
61
4
Bohemians Praha 1905
35
15
7
13
56 : 58
52
5
1. FC Slovácko
35
13
11
11
40 : 46
50
6
Sigma Olomouc
35
12
12
11
53 : 47
48

O udržení

FK Jablonec - FK Teplice 0:2

28.05.2023 17:00

Góly: 30. Abdallah Gning, 49. Matěj Radosta

Jablonec v závěrečném kole nadstavbové části Fortuna ligy padl v domácím prostředí s Teplicemi 0:2. Žlutomodrým se vyplatilo nasazení ofenzivně laděné sestavy, když ve 30. minutě zužitkoval jejich úvodní tlak Abdallah Gning. Krátce po změně stran zvýšil Matěj Radosta, který na závěr sezony zaznamenal svou vůbec první trefu v aktuálním ročníku nejvyšší soutěže.

Střet severočeských rivalů se nesl v duchu bezstresové rozlučky se sezonou. Oba týmy už měly setrvání v soutěži jisté, a byť zejména pro domácí byla samotná účast ve skupině o udržení výrazným zklamáním, povedlo se jim zpackaný ročník alespoň částečně zachránit. Lehká ztráta motivace byla znát v minulém kole, kdy Jablonec nepovedeným výkonem odevzdal všechny body Pardubicím. Ideálně se nedařilo ani Teplicím, jejichž remízu se Zbrojovkou zachraňoval Daniel Fila.

Hostující trenér Zdenko Frťala nasadil do základní sestavy netradičně hned tři útočníky, což mohlo přinést ovoce již v deváté minutě. Po pohledné kombinaci se ke střele dostal Tadeáš Vachoušek, jenže z dobré pozice mířil vysoko nad. Za dalších 10 minut dostali v rychlém sledu příležitost vyniknout oba gólmani. Jakub Surovčík nejprve fantasticky zlikvidoval pohotovou střelu Mohameda Yassera, následný protiútok domácích pak zastavily až rukavice Luďka Němečka. Egyptský útočník se činil i nadále a vybojoval po půlhodině hry rohový kop, díky kterému otevřel skóre Gning. Za hranicí šestnáctky si našel odkopnutý balon a výstavní ránou vymetl levý horní roh branky.

Kouč David Horejš zareagoval na nepříznivý vývoj zápasu dvojím střídáním, jenže Jablonec znovu inkasoval. Yasser zcela sám utekl s míčem po levé straně a našel před prázdnou bránou Radostu, jenž zaznamenal svou historicky druhou trefu ve Fortuna lize. Reagovat mohl vzápětí Matěj Polidar, ten ale k jeho smůle ve vyložené šanci nevyzrál na Němečka. V následují čtvrthodině si řádnou dávku štěstí vybral Surovčík, neboť jej od další kapitulace hned třikrát zachránila branková konstrukce. Ve prospěch domácích mohl výsledek v 84. minutě korigovat Davis Ikaunieks, jenže zmatku ve žlutomodré obraně nevyužil a zamířil těsně mimo.

Poslední duel sezony tak zvládly lépe Teplice, čímž lehce zamíchaly finálním uspořádáním tabulky. Skláři se totiž posunuli na 12. pozici právě před Jablonec.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Pardubice 2:4

28.05.2023 17:00

Góly: 1. Muhamed Tijani, 74. Muhamed Tijani (pen.) - 45. Denis Darmovzal, 48. Ladislav Krobot, 51. Denis Darmovzal, 83. Leandro Lima

Pardubice si v posledním kole Fortuna ligy vyšláply v Ostravě na Baník, kde zvítězily 4:2. Skóre bleskurychle otevřel Muhamed Tijani, ovšem v závěru poločasu bylo srovnáno nejen zásluhou v utkání dvougólového Denise Darmovzala, ale také díky Jakubovi Markovičovi, který zlikvidoval několik nebezpečných střel. Východočeši se navíc po změně stran dokázali střelecky prosadit ještě třikrát a zaslouženě si odvezli plný bodový zisk, čímž se ideálně naladili na barážové boje o prvoligovou účast pro příští sezonu.

Pardubice si výhrou nad Jabloncem vybojovaly účast v baráži, a střetnutí s Ostravou tak mohly vzít jako kvalitní generálku na dvojduel s druholigovým vyzyvatelem. Baník totiž nechtěl zanechat za nevydařenou sezonou negativní dojem a hodlal potěšit věrné fanoušky vítězstvím. Domácím hrál do karet navíc fakt, že v posledních třech případech na stadionu ve Vítkovicích vstřelili Východočechům vždy tři góly.

Neuplynula ani minuta a Baník šel do vedení zásluhou Tijaniho, který využil obrovského zkratu Tomáše Vlčka a vyslal nechytatelný projektil směrem na branku. K vyrovnání nebylo daleko už v osmé minutě, jenže Martin Hrubý předvedl exkluzivní zákrok proti střele z bezprostřední blízkosti. Tijani mohl přidat i druhou přesnou trefu, avšak po přihrávce Cadua si ho vychutnal mladý brankář Markovič. Zápisem mezi střelce pohrdnul také David Buchta, jenž po nadýchaném centru z levé strany hlavičkoval pouze do tyče. V poslední minutě úvodního dějství to byly nakonec Pardubice, které slavily vstřelený gól. Darmovzal si zpracoval přihrávku Vojtěcha Sychry a střelou doprostřed brány vyrovnal.

Fanoušci se ještě ani nestihli vrátit zpět na svá místa po poločasové přestávce, když Ladislav Krobot zařídil otočku zápasu parádní ránou k tyči z hranice pokutového území. Radost ovšem mohla pominout rychle. Tijaniho akrobatické zakončení ale prosvištělo vedle. Vytáhlý útočník mohl hodně litovat neproměněné šance, protože z následujícího protiútoku se mezi střelce přesnou ránou na zadní tyč zapsal opět Darmovzal. Rozhodnuto ale nebylo, poněvadž rukou zahrál v pokutovém území Matěj Helešic, načež Tijani z pokutového puntíku s přehledem proměnil. Vítězství zpečetila dvojice střídajících hráčů v 83. minutě. David Huf parádním pasem našel Leandra Limu, který z první poslal míč nechytatelně do sítě.

Baník tak zakončil neúspěšnou sezonu porážkou. Pardubice se naopak skvěle naladily na souboje v baráži, kde na ně bude čekat druholigový soupeř.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - FC Trinity Zlín 0:0

28.05.2023 17:00

Góly: -

Zbrojovka Brno v rozhodujícím utkání posledního kola skupiny o udržení ve Fortuna lize pouze remizovala se Zlínem 0:0, a po roce ji tak čeká návrat do druhé nejvyšší soutěže. Navzdory výrazné převaze i několika nadějným střeleckým pokusům domácích Ševci v defenzivě obstáli a zajistili si účast v baráži proti Vyškovu.

Bezbrankový výsledek tedy zřejmě ukončil jednu z nejméně povedených trenérských štací Martina Haška, který Brno dovedl k jediné výhře z devíti zápasů.

Nad Brnem se stahovala mračna. Jeho děsivá jarní forma, ve které zaznamenalo jen dva tříbodové úspěchy, měla za následek pád na poslední místo. Zachránit se v nejvyšší soutěži mohlo jen přes barážové umístění, na kterém figuroval Zlín, jenž si ziskem dvou výher v řadě vypracoval pro závěrečný duel skupiny o záchranu výhodnější pozici. Zápas měl náboj také díky zkušeným trenérům, jelikož jak pro Pavla Vrbu, tak pro Haška by bylo účinkování zakončené sestupem fiaskem.

Už ve čtvrté minutě mohl Zbrojovku přiblížit ke klíčovému vítězství Šimon Falta. Kmenový hráč Plzně se po vynikající přihrávce Waleho Musy Alliho ocitl úplně sám před bránou, jenže fantastického Stanislava Dostála nepřekonal. Tým z moravské metropole byl po většinu první půle aktivnější, ale vyjma nepřesného zakončení Jakuba Řezníčka zevnitř šestnáctky si další možnosti dlouho nevytvářel. Po půlhodině hry dostali Ševci ojedinělou šanci k otevření skóre. Antonín Fantiš se prodral k centru zleva, avšak s jeho nebezpečnou hlavičkou si poradil Martin Berkovec. Když o chvíli později neuspěl na druhém konci hřiště s tvrdou ranou z dálky ani Matěj Hrabina, šlo se do šaten za bezbrankového stavu.

Rovněž po změně stran se do útoku tlačili téměř výhradně fotbalisté Brna. V 55. minutě měl na hlavě úvodní gól Řezníček, ale z bezprostřední blízkosti mířil jen do rukavic připraveného Dostála. Hostující brankář úřadoval také proti povedené ráně Jiřího Texla z voleje ze 76. minuty a o chvíli později za svá záda nepustil ani hlavičku Alliho. Do další šance se už Zbrojovka nedostala a naopak v závěru málem inkasovala. Otevřené domácí defenzivy využil Youba Dramé, jenže s přízemní střelou 25letého Francouze si poradil Berkovec.

Zlín si tak ziskem bodu pojistil účast v baráži, ve které se utká s Vyškovem. Brno se po roce vrací do Fortuna národní ligy.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
11
Baník Ostrava
35
11
9
15
53 : 50
42
12
FK Teplice
35
11
9
15
45 : 67
42
13
FK Jablonec
35
10
10
15
49 : 63
40
14
FK Pardubice
35
11
4
20
38 : 63
37
15
FC Trinity Zlín
35
7
13
15
43 : 60
34
16
Zbrojovka Brno
35
8
9
18
41 : 64
33

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (348)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele