Hlavní obsah

Uteč, schovej se, bojuj. Medvídek Pú v Texasu učí malé děti, jak se chovat při střelbě ve škole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho malých dětí v oblasti texaského města Dallas dostalo velmi zvláštní knížku. Vystupuje v ní medvídek Pú a jeho přátelé, kteří dětem radí, jak se chovat, když se ve škole začne střílet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kniha Stay Safe (Zůstaň v bezpečí) není v oficiální distribuci, ale je iniciativou soukromé firmy, která ji podle webu The Telegraph rozeslala čtyřletým dětem, tedy ještě předškolákům, v Dallasu a jeho okolí. Na jejích stránkách medvídek Pú a jeho přátelé ukazují, co dělat, když ve škole dojde ke střelbě.

Hlavní radou je utéct, schovat se a v případě nevyhnutelnosti s útočníkem bojovat. Jde o obecné doporučení, které lidem v situacích, kdy se střílí, dává také sama FBI. Na tom by tedy nebylo nic zvláštního, pokud by nešlo o tak velmi mladou cílovou skupinu a o zpracování formou dětské knížky.

„Pokud je možné utéct, měli bychom běžet jako Králíček. A pokud je nebezpečí blízko, schovejte se, jako to dělá i medvídek Pú, a počkejte, dokud se neobjeví policie,“ píše se mimo jiné v knize.

A pokud předchozí kroky selžou, mají si děti vzít příklad z klokaní mámy Kangy a jejího synka Rooa a postavit se útočníkovi ve větším počtu. „Pokud nemůžeme utéct, musíme bojovat ze všech sil,“ nabádají autoři podivného manuálu.

Na výročí masakru

Ten budoucím školákům přišel rovnou i se školním batůžkem a zjevně se snaží využít popularity knihy Medvídek Pú mezi malými dětmi. To je možné i kvůli tomu, že na začátku roku 2022 ve Spojených státech vypršela autorská práva na toto dílo.

Zároveň bylo rozeslání načasováno na první výročí od střelby na základní škole v texaském městě Uvalde, při níž tehdy zemřelo devatenáct dětí a dva učitelé.

Kauza vyvolala znepokojení zejména mezi pedagogy, ale vyjádřil se k ní například také kalifornský guvernér Gavin Newsom. Vedle toho ještě dále rozvířila diskuse o zákonech ohledně držení zbraní, které jsou již nějakou dobu v USA ožehavým tématem. V Texasu patří k těm nejvolnějším z celé americké unie.

Ředitelka školy v USA ukázala dětem renesanční díla a skončila. Rodiče si stěžovali na pornografii

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám