Vytáhli běžky a šli se bavit. Recesisté z Ostravy zvládli i „náledí a liják“

  21:34
Různé kostýmy, staré běžky, dobová výstroj a zejména chuť se pobavit. To spojovalo více než třicítku účastníků recesní akce s názvem Hůlka pro Václava Vrbatu a Bohumila Hanče, která se konala v části Šídlovec ostravského obvodu Hrabová.

„Bylo to náročné, hlavně ta prudká změna podmínek v polovině závodu,“ zmiňoval Jiří Dolejška skutečnost, že díky místním hasičům se na asfaltu objevila vrstva pěny, která klouzala podobně jako náledí, a o kus dále pak nechyběl prudký déšť, byť z hasičské hadice.

„Závod to byl přetěžký, porovnal bych ho s Vasovým během (legendární masový běh na lyžích ve Švédsku), ale v době, kdy se tam nevydaří počasí,“ pokračoval s nadsázkou Dolejška z pořádajícího spolku Klub hrabovských alkoholiků.

Podle dalšího z pořadatelů Martina Machálka se nápad na neobvyklou recesní akci zrodil v jednom z místních pohostinství. „Život musí bavit a my tak trochu vše děláme obráceně,“ řekl Machálek a poukázal i na jejich tradiční listopadové dopolední plesy.

Cimrman? Možná stál kdysi mezi diváky

I svůj běh na lyžích mají vyšperkovaný o příběhy zasazené do české historie. Nastiňují například někdejší první start od T. G. Masaryka, i nacistický kat Heydrich si podle nich podepsal svůj ortel, když vlastenecký závod zakázal. Trochu to vše připomíná legendátního Járu Cimrmana.

„To ne, ten nám nebyl vzorem, i když podle jedné fotografie z prvního ročníku závodu před sto lety to vypadá, jako by stál ve čtvrté řadě mezi diváky,“ usmál se Dolejšek. Zatímco mnoho recesistů končí u nápadů, v Hrabové se odhodlali pro akci s kulturním programem i stánky s občerstvením.

Jak uvedla spoluorganizátorka Pavla Andrassyová, spolek má svůj fond a náklady platí z výtěžků z akcí. „Užíváme si to. I když já sama už neběhám, ale ujala jsem se role startérky. Určitě budou další ročníky,“ předeslala.

Autor: