26.4.2024 | Svátek má Oto


KOMENTÁŘ: Thatcherová? Ne, Fiala chce být jako Kohl

29.5.2023

Vzorem ODS a jejich předsedů a premiérů vždy bývala baronka Margaret Thatcherová. Za Petra Fialy jsou to Helmut Kohl a Angela Merkelová.

Vzorem historika, politologa a od roku 2021 premiéra Petra Fialy je Helmuth Kohl. Ten byl jako kancléř v čele západního a následně spojeného Německa 16 let, stejně jako jeho politická žačka Angela Merkelová. Fiala je také Kohlových žákem. Mnoho let denně četl německého noviny a studoval dlouhodobý úspěch oportunistické konzervativní politiky německých křesťanských demokratů.

Fiala není Špidla ani Nečas

Před pětikoaliční vládou Petra Fialy stojí zásadní úkol prosadit soubor ekonomických opatření k řešení obludného deficitu veřejných financí. Části neveřejného materiálu ministra financí byly vypouštěny do médií okamžitě, co je dostali členové vlády. Představitelé koaličních stran následně začali kreativně přicházet s vlastními nápady, jak snížit deficit státního rozpočtu, jak na straně vládních výdajů, tak i hledáním nových příjmů. Opozice a řada komentátorů se pustila do kritiky koalice za chaotičnost a premiéra za slabé řízení vlády. Dosavadní vládní jednota se začíná drolit a na veřejnost se dostávají spory. Je to možný pohled. Zvláště, když za úspěšné premiéry považujeme alfalídry Klause, Paroubka, Topolánka a ohrnujeme nos na konsenzuálními předsedy vlád Špidlou, Grossem, Nečasem a Fialou.

Petr Fiala je jiný než jeho „slabí“ předchůdci. Jeho vysmívaný styl „vysílání signálů“ a odkládání řešení až na poslední chvíli, není daný nedostatkem rozhodnosti, ale naopak promyšlenou strategií opsanou od německých vzorů. Základním rámcem této strategie je uvažování v střednědobém horizontu dvou volebních období a ignorování pěny dní. K tomu patří udržování širokého koaličního potenciálů. Koaliční partneři nejsou válcováni, pokud mají problémy, jako lidovci a STAN s výměnou ministrů, Fiala je loajální. Fiala navíc musí uřídit dvě koalice. Velkou vládní a malou Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Koaliční strany se veřejně nenapadají, ani lidovci nezkoušejí svojí tradiční hru na opozici v koalici. Petr Fiala se úspěšně vyhýbá konfliktům a nebere (aspoň na venek) politiku osobně. Uspořádal slavností setkání s bývalými premiéry, včetně Andreje Babiše, Václava Klause a Jiřího Paroubka. Neuvěřitelně se mu povedlo zpacifikovat zlomyslného Miloše Zemana. I za cenu popření svých vlastních politologických pouček (role stran je stavět kandidáty na veřejné funkce) ubránil úřad prezidenta před Andrejem Babišem. Předsednictví Evropské unii a pomoc Ukrajině zvládla vláda velmi dobře, jak si nad plán. Jen ta ekonomická politika vlády mu moc nejde. Představený balíček opatření je, slovy jednoho z premiérových předchůdců, zoufale neodvážný a nekonkrétní.

Vysedět problémy

Základním kamene premiérovy strategie je vysmívaná, ale účinná defenziva vůči opozici, radikálům, expertům, médiím a nestálé veřejné náladě. Jádrem této defenzivní politiky Fialy (Kohla i Merkelové) je problémy vysedět a partnery „ujednat“. Merkelová v tom druhém excelovala na jednáních v Evropské unii. Není to elegantní, je to upachtěné, ale má to výsledky. Krásně to vidíme na veřejné diskuzi k nutným reformám financí. Není snad nikdo, kdy by pochyboval o nutnosti bolestivých řezů. Výdaje státu se musí snížit a příjmy zvýšit. Obojí v součtu o stovky miliard. Vládní koalice úsporná opatření odkládá a čeká do poslední chvíle, až budou ve veřejném prostoru probrána možná i nemožná řešení zleva i zprava, včetně návrhů populistické opozice a proti nim stojících expertů a jestřábů zosobňovaných Miroslavem Kalouskem.

Cílem Fialy je vyčkat, až společenská atmosféra dozraje. Vládou předložená řešení pak nebudou považována za radikální diktát asociální koalice, ale za nezbytné nouzové řešení. Vládní kroky napadli experti jako nedostatečné, opozice jako přehnané. Vládní opatření Fiala prodává jako „vyvážená“. Nemalá část veřejnosti příjme s úlevou, že nedošlo na nejtvrdší navrhovaná řešení a skončila trýznivá nejistota. Nikdo nebude spokojený, ale všichni uvidí, že ani jejich konkurenti nejsou spokojení. Takže asi nejlepší možné řešení. Merkelová by řekla, řešení bez alternativy (alternativlos).

Spolu chyceni, spolu pověšeni

Český premiér má slabší pozici než německý kancléř. Oba však tradičně stojí v čele koaličních vlád a jsou nuceni získávat pro svoji politiku širší podporu. Fiala má v ruce strategické páky pro udržení funkční vlády do řádných voleb v říjnu 2025. Lidovci i TOP 09 vidí pro sebe přínosy koalice SPOLU a proto nemají zájem oslabovat ODS. Piráti i Starostové mají zavřené dveře k hnutí ANO a řadu vlastních problémů, takže i jejich zájem je úspěch Fialovy vlády. Babiš pokračuje v radikální rétorice, které koalici stmeluje a odpuzuje středové voliče nespokojené s vládní politikou. Experti v obavě z nástupu populistů budou ochotni vládě dále radit a hrát její hru na zlé policisty. Podceňování Petra Fialy v minulosti (i autorem tohoto textu) se ukázalo jako chyba.

Kráceno vyšlo v MF Dnes