close
travnik

Vzhledem ke členitému terénu naší zahrady s menšími plochami a různými kopečky je v podstatě nemožné ji posekat klasickou sekačkou. Dosud byl jedinou možnou volbou vyžínač (strunová sekačka), nicméně nebyla to příliš lákavá možnost vzhledem k vyměňování a popotahování struny a únavě rukou. Sekání trávy proto vždy trvalo dost dlouho.

Náhodou jsem v Lidlu objevil malou aku sekačku Parkside PRMHA 20 a vypadala přesně jako řešení mého problému – poseká rovné plochy a na vyžínač zbydou pouze okraje a kopečky. Když jsem si četl recenze, nejčastěji zmiňovaný nedostatek byl příliš citlivá bezpečnostní pojistka. Sekačku jsem přesto objednal a pustil se do sekání. Velice záhy jsem okusil zmiňovaný nedostatek – pojistka je mimořádně otravná a úhel vypínání neodpovídá zobrazení úhlů na nálepce. Při sekání na rovině se dá celkem rychle naučit, jak se sekačkou manipulovat, aby pojistka nevypínala, jakmile se ale objeví nějaký náklon nebo hrbol, v podstatě okamžitě vypíná. Naštěstí jde pojistka jednoduše vypnout. Na stejném principu bude velmi pravděpodobně fungovat také pojistka u sekačky Gardena HandyMower.

Ještě než se pustíte do vypnutí pojistky, myslete na to, že přítomnost bezpečnostní pojistky má svůj důvod a zvažte, jestli nehrozí nějaké nebezpečí vám, vašim dětem nebo třeba domácímu mazlíčkovi.

1. Vytáhněte baterii

2. Otevřete sekačku

Horní a spodní díl sekačky drží pohromadě 11 šroubů, které jsem na obrázku zakroužkoval žlutou barvou. 4 šrouby, které drží motor, není nutné sundávat. Pokud jste už sekali, můžete mít problém najít jedenáctý šroub – bude skrytý pod nánosem trávy zhruba uprostřed sekačky. Sekací nůž není potřeba sundávat.

Odšrubujte 11 šroubů.

Po vyndání šroubů opatrně odklopte spodní část. Nezapomeňte, že motor je spojen dráty s horní částí, proto spodní část pouze odklopte. V místě, kde je páka pro nastavení výšky sekání, se mohou díly trošku držet. Na obrázku můžete vidět i sundaný sekací nůž, to ale není potřeba pro otevření sekačky, v tu chvíli jsem to ještě nevěděl.

Sekačka po odklopení spodního dílu

3. Odšrubujte pojistku

Bezpečnostní pojistka je malý spínač na straně vedle pouzdra na baterii. Drží na dvou šroubech, které odšrubujte.

Umístění bezpečnostní pojistky

4. Zajistěte pojistku

Pojistka má ze spodní strany spínač, který je spínán asymetrickým zakončením úchytu madla. Aby sekačka sekala, musí být spínač sepnutý. Nejjednodušší způsob je zajistit spínač v sepnuté poloze. Pokud byste chtěli jít cestou přerušení drátů a jejich následné pevné spojení, musíte si zjistit, který spojit s čím, nezkoumal jsem to. Zajištění spínače v sepnuté poloze můžete provést třeba stahovací páskou, já jsem zvolil elektrikářskou pásku.

Bezpečnostní pojistka zajištěná páskou v sepnuté poloze.

Spínač vraťte na místo, ať se při sekání volně nepohybuje v sekačce. Osobně jsem spínač umístil o šroubek vedle, aby se páska neprodřela. Zbylý šroub jsem nechal v prázdné díře. Tímto způsobem je možné sekačku kdykoli vrátit do původního stavu, kdyby to bylo potřeba.

Zajištěná pojistka zpět na místě

5. Vraťte vše na své místo

Spodní díl na horní, 11 šroubů a hurá do sekání! Po vypnutí pojistky je sekání podstatně jednodušší a zvládnete posekat i nakloněné plochy.

Zdroj fotografií: vlastní foto autora.

Komentáře k článku