Celebrity

29. května 2023 07:30

Vanesa Havlíková

Petra Rosolová o výchově syna: Budu důsledná, manžela mi závidí všechny kamarádky

Těhotenství se Petře Rosolové (29) dařilo tajit dlouho, nyní však už téměř měsíc společně s manželem, tenistou Lukášem Rosolem (37), prožívá jedno z nejkrásnějších životních období. Co novopečenou maminku na mateřství nejvíce překvapilo? To a mnohem více nám prozradila ve velmi otevřeném rozhovoru.

Teprve v březnu oznámili manželé Lukáš a Petra Rosolovi, že čekají potomka, a nyní se už téměř měsíc radují z prvního společného syna. Radost malý Luka nedělá pouze rodičům, ale také bráškovi Andreasovi (8), kterého má tenista z předchozího manželství s moderátorkou Michaelou Ochotskou (38). V rozhovoru pro Prima Ženy nyní půvabná maminka popsala, jak si novou roli užívá.

Přečtěte si také: Manželka tenisty Lukáše Rosola porodila. Šťastná maminka se pochlubila dojemnou fotkou

Váš syn je opravdu rozkošný a podle fotek je vidět, že je hodně podobný tatínkovi. Jméno Luka souvisí se jménem vašeho manžela, že?
Od začátku jsme měli jedno jméno vybrané pro kluka i pro holku. Já jsem si přála, aby se syn jmenoval po manželovi, a protože hodně cestujeme, zvolili jsme variantu jména Lukáš, tedy Luka. U nás doma tak žádné dohody ani boje o jméno nebyly.

Malý Luka přišel na svět na konci dubna. Tím pádem už určitě můžete zhodnotit, co vás na mateřství nejvíce překvapilo...
Upřímně, překvapilo mě zatím skoro všechno. Člověk má nějaké představy a v dnešní době díky mnoha možnostem různých předporodních kurzů či konzultací s porodními asistentkami snad i docela kvalitní teoretickou přípravu, ale realita je úplně jiná. Když si člověk donese ten malý uzlíček domů, všechno se od základů změní – denní režim, ze kterého se minimálně ze začátku stává ne-režim, velké neznámo, kdy si s miminkem na sebe zvykáte a nevíte, co vám bude nebo nebude vzájemně vyhovovat.

Určitě je řada věcí, které jsou pro vás zcela nové. Co vás na mateřství nejvíce zaskočilo?
Každý den je nový, zkoušíte, poznáváte. Do toho velký spánkový deficit. U nás je spánek velké téma, protože manžel jako vrcholový sportovec měl celé roky striktní režim, co se spánku, regenerace, tréninku a jídla týkalo, takže jsme byli zvyklí spát minimálně 8 nebo 9 hodin denně. Přerušované spaní je pro nás teď velká výzva, ale manžel hodně pomáhá. Když je to jen trochu možné a nemá před zápasem, v noci také vstane, přebalí, vše nachystá, já nakojím nebo malého nakrmí on. Bez jeho pomoci by to bylo hodně náročné. Přes den pohlídá a já můžu jít třeba na hodinu nebo dvě spát. Je to krásné a požehnané období, ale zároveň asi to nejnáročnější, co se únavy a emocí týče. Je to nepřenositelná zkušenost, kterou si musí každý odžít.

Jak Luku přijal jeho bratr Andreas? Stává se, že někdy sourozenci na miminko žárlí...
Kluci se přivítali moc pěkně. Andreas je hodný kluk, který má rád ostatní děti, takže jsme neměli obavu, že by z bráchy neměl radost. Když je u nás, věnujeme se mu tak jako vždy. Uděláme věci do školy, jdou s tátou na tenis, na plavání. Zahrajeme si karty, společně se najíme. Nechceme, aby pocítil, že je méně času nebo tak. No a samozřejmě se těší, až bráchu naučí fotbal a hlavně Playstation.

Dnes je hodně módní dávat dětem absolutní volnost. Už jste přemýšlela, zda budete liberální, nebo přísná maminka?
Chtěla bych, aby ze syna vyrostl hlavně slušný člověk se smyslem pro povinnost, aby měl tah na branku v čemkoliv, co bude dělat, ať už to bude studium, nebo sport, aby byl zdravě sebevědomý. Aby se dokázal poučit ze svých chyb a nikdy se nevzdával. V našem životě má zásadní význam víra. Před porodem, kdykoliv to bylo jen trochu možné, jsem pravidelně každou neděli chodila do kostela na bohoslužbu. Synovi ukážeme i tuto cestu, že život ve víře v cokoliv má smysl a že bude mít možnost volby si tu svoji víru najít. A jestli budu přísná, nebo liberální? Spíš důsledná. Hlavně tam, kde budu pociťovat, že je to namístě.

Jakou výchovu jste měla doma vy?
S manželem jsme byli oba vychováváni podobně. Platila určitá pravidla, morální zásady, fakt, že nic není zadarmo a člověk se musí snažit, aby dosáhl toho, co chce, ale zároveň láskyplné vedení s podporou ke sportu. To stejné bych chtěla i pro našeho syna. Nejdůležitější pro mě je, aby viděl model kompletní rodiny, kde se táta s mámou mají rádi, respektují se a drží spolu, ať se děje, co se děje. Je to kluk, takže základ do života odkouká od táty. To, jak se chovat k ženám, jak se starat o rodinu. V tomhle ohledu jsem naprosto klidná, protože mě manžel i po těch několika společných letech stále dokáže překvapit jakoukoliv maličkostí, kdy se zachová galantně, jen tak přinese květinu, připraví snídani.

Čtěte také: Manželka hokejisty Saláka čeká šesté dítě. Prozradila zajímavosti o početí a porodu

Když jsme u vašeho manžela, předpokládám, že s péčí o miminko hodně pomáhá, je to tak?
Manžel je v tomhle ohledu chlap, kterého mi závidí skoro každá kamarádka. Nebojí se postarat o domácnost, nedělí práce na mužské a ženské. Udělá to, co je zrovna potřeba. Moc si ho za to vážím a zrovna teď s miminkem to opravdu oceňuji. Do péče o syna se zapojuje rád a každý den. Jak jsem už říkala, když jsem fakt hodně unavená, nemá problém v noci vstát a s malým pomoct. Každé ráno, mezitím co kojím, připraví snídani, abych se v klidu najedla. Mám v tomhle opravdu štěstí.

Podívejte se, jak si Lukáš Rosol v roce 2018 vzal půvabnou Petru:

Možná vám pomáhá, že Lukáš má více času na rodinu, protože tenisová kariéra se pomalu blíží do rozlučkové fáze...
Jsem vlastně ráda, že se naše rodina rozrostla na konci jeho kariéry. Lukáš je víc doma, program si upravuje podle nás. Kdyby to přišlo dřív, bylo by to s jeho prací a životním stylem značně náročnější. Vždycky říkám, že všechno má svůj čas, takže i tohle všechno přišlo ve správný čas a já si manžela vážím ještě víc než kdy dřív, protože byl zvyklý na určitý servis, co jsem pro něj dělala, aby se mohl soustředit na práci, a on ze dne na den přepnul a ten servis poskytuje nám.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.