Týden s hudbou. Festivaly, koncerty, opery, TV, kino a streamy

Přinášíme vám nový Týden s hudbou, kde naleznete to nejzajímavější na klasické hudební scéně v rámci živých koncertů, operních premiér, přenosů v televizi, kinech a online streamech.
Témata:Adam Viktora Ailyn Pérez Akihito Obama Andreas Scholl Andrzej Białko Apollon Quartet Ars Brunensis Arti Allegre Brian Jagde Brněnský varhanní festival Brno Contemporary Orchestra Canzonetta ZUŠ Příbram Česká filharmonie Český filharmonický sbor Brno Christian Knüsel Christoph Eschenbach Christophe Rousset ČT art Czech Ensemble Baroque Dan Kalousek Daniel Ligorio Ferrandiz Daniel Matejča David Eben DekkaDancers Dennis Russell Davies Devon Osamu Tipp Dietmar Ippu Herriger Divadlo F. X. Šaldy Liberec Dudù Kouate Emil Viklický Eva Bublová Ewald Danel Festival Antonín Dvořák mladým Filharmonie Brno Forfest Genshin Seian Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram Igor Levit Incontro musicale Ivan Buffa Jakub Dvořáček Jan Linhart Jan Martiník Jan Šťastný Janáčkova filharmonie Ostrava Jaromír Typlt Jiří Bárta (1964) Jiří Brückler John Kaizan Neptune Karel Martínek Konstantin Lifschitz Les Talens Lyriques Lucie Hilscherová Marek Kimei Matvija Marek Vrábel Mario Mesany Marko Ivanović Matěj Forman Matthew Noone Mezinárodní hudební festival Kutná Hora Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka Michal Rataj Moravská filharmonie Olomouc Nathalie Stutzmann Never Sol Ondřej Valenta OperaVision Pablo Márquez Pavel Hrubý Pavel Šnajdr Pavel Svoboda Pavlína Švestková Petr Fiala Pražské jaro Pražský filharmonický sbor Quasars Ensemble Radek Baborák Raffaella Milanesi Robert Jindra Sakai Genshin Saxofonové kvarteto Lucie Dittrichové Schola Gregoriana Pragensis Severáček Simon McBurney Simona Houda Šaturová Slovenský komorný orchester Štátna filharmónia Košice Štěpán Pechar Susanna Mälkki Svátky písní Olomouc Svatováclavský hudební festival Tereza Válková The Metropolitan Opera New York Tomáš Reindl TV Noe Václav Luks Václav Talich Vasilij Sinajskij Vladimír Roubal Vlastislav Matoušek Zemlinského kvarteto
Christophe Rousset (zdroj Christophe Rousset)
Christophe Rousset (zdroj Christophe Rousset)

Praha

V Praze tento týden končí festival Pražské jaro.

V rámci festivalu byl zařazen dokument No fear klavíristy Igora Levita v režii Reginy Schilling. Dokument uvidíte v pondělí 29. května od 19:00 hodin v Edison Filmhub v Jeruzalémské ulici.

Francouzský orchestr dobových nástrojů Les Talens Lyriques a Choeur de Chambre de Namur se představí v pondělí 29. května od 20:00 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina pod taktovkou Christopha Rousseta. Zazní Pygmalion Jeana Philippa Rameaua a v novodobé premiéře Almasis Jesepha Nicolase Pancrace Royera. V sólových partech vystoupí Mathias Vidal (tenor), Déborah Cachet (soprán), Natalie Perrez (mezzosoprán), Ambroisine Bré (mezzosoprán) a David Witczak (baryton).

Česká jazzová kapela Uthando vystoupí v úterý 30. května od 19:00 hodin v Mercedes Foru Praha (Daimlerova 4, Praha 4).

Czech Ensemble Baroque se sbormistryní Terezou Válkovou uvede ve středu 31. května od 20:00 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina moteta Františka Ignáce Tůmy. Jako sólista vystoupí kontratenorista Andreas Scholl. Některé skladby zazní ve znovuobnovené premiéře.

Dva závěrečné koncerty letošního Pražského jara se uskuteční ve čtvrtek 1. června a v pátek 2. června od 20:00 hodin ve Smetanově síni Obecního domu. Pod taktovkou Christopha Eschenbacha vystoupí Česká filharmonie, Pražský filharmonický sbor (sbormistr Lukáš Vasilek) a sólisté Simona Šaturová, Lucie Hilscherová, Steve Davislim a Jan Martiník. Zazní Atmosphères György Ligetiho, Píseň osudu, op. 54 Johannese Brahmse a na závěr tradičně Symfonie č. 9 d moll, op. 125 s Ódou na radost Ludwiga van Beethovena.

Ostatní akce v Praze

V pondělí 29. května od 19:30 hodin ve Studiu 1 Českého rozhlasu zazní koncert Elegance baroka ve swingovém kabátě. Vystoupí Mario Mesany (flétna), Tadeáš Mesany (kontrabas), Jakub Dvořáček (klavír) a Jan Linhart (bicí nástroje). Zazní díla Clauda Bollinga.

V úterý 30. května od 19:00 hodin a poté v řadě dalších termínů na Výstavišti v prostoru Azyl 78 bude uvedena hudebně-taneční adaptace Knihy džunglí Rudyarda Kiplinga s hudbou Marko Ivanoviće ve scéně Matěje Formana s choreografii Štěpána Pechara, taneční skupinou DekkaDancers a Českou filharmonií. Řídí autor.

Zemlinského kvarteto ve středu 31. května od 19:30 hodin v Sále Městské knihovny na Mariánském náměstí zahraje s klavíristou Danielem Liogoriem Ferrandizem Kvintet g moll Enriqua Granadose, Klavírní kvintet a moll, op. 12 Vítězslava Nováka a Smyčcový kvartet e moll, op. 44/2 Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.

Zemlinského kvarteto (foto Christian Palm)
Zemlinského kvarteto (foto Christian Palm)

Varhanice a skladatelka Never Sol (Sára Vondrášková) představí svůj nový projekt ve středu 31. května od 19:30 hodin v Atriu na Žižkově.

Ve čtvrtek 1. června od 20:00 hodin v Café v lese koncert propojí tradiční japonskou flétnu shakuhachi, japonskou poezii a elektroakustickou hudbu. Na koncertě se představí Devon Osamu Tipp, Michal Rataj, Jaromír Typlt, Marek Kimei Matvija, John Kaizan Neptune, Matthew Noone a Tomáš Reindl.

V pátek 2. června od 9:30 a 11:00 hodin vystoupí Saxofonové kvarteto Lucie Dittrichové v Atriu na Žižkově.

V pátek 2. června od 20:00 hodin v Sále Novoměstské radnice proběhne koncert ZEN: Ticho a zvukpropojující buddhistickou liturgii a duchovní hudbu flétny shakuhachi. Posluchačům se představí Sakai Genshin, Saikawa Buntai, Genshin Seian, Akihito Obama, Vlastislav Matoušek a Dietmar Ippu Herriger.

V sobotu 3. června od 19:30 hodin v Atriu na Žižkově vystoupí senegalský perkusionista Dudù Kouate, klavírista Emil Viklický a saxofonista Pavel Hrubý.

Festival Antonín Dvořák mladým pořádá v neděli 4. června od 15:00 hodin v Paláci Hrzánů z Harasova (Celetná 2, Praha 1) koncert Apollon kvarteta a jeho hostů. Společně s violistou Petrem Vernerem zazní z díla Antonína Dvořáka Smyčcový kvintet Es dur, op. 97 a s klavíristkou Slávkou Vernerovou Klavírní kvintet č. 2 A dur, op. 81.

Ve středu 3. června od 20:00 hodin v Sále Novoměstské radnice proběhne koncert Hlasy z dálkyJaponské zásvětí. Vystoupí Kinya Sogawa, Akihito Obama, Žaneta Vítová, Jean-François Suizan Lagrost, Balász Adorján, Rudolf Kvíz a Anežka Matoušková.

V neděli 4. června od 19:00 hodin v Atriu na Žižkově vystoupí uskupení Incontro musicale violisty Jakuba Zichy a mezzosopranistky Ivany Milek za doprovodu klavíru Angely Marie Stoll a houslí Karla Valssona.

V neděli 4. června od 20:00 hodin v Divadle Archa zazní japonská soudobá hudba z pera Maki Ishii, Daje Fujikury, Kikuoka Kengyô a Ichiro Seki. Hrají Ichiro Seki, Kinya Sogawa, Naoko Kikuchi, Akihito Obama, John Kaizan Neptune a Jean-François Suizan Lagrost.

Brno

Brno Contemporary Orchestra s dirigentem Pavlem Šnajdrem vystoupí v pondělí 29. května od 19:30 hodin v přednáškovém sále na ÚHV (Janáčkovo náměstí 2a) s programem Fake a konfirmační zkreslení. Zazní Imaginary landscape Johna Cage, Z korespondencie Marka Piačeka, Archeologia del telefono Salvatore Sciarrina, Říkadla Václava Dobiáše a Music for solo performer Alvina Luciera.

Pavel Šnajdr (zdroj Brno Contemporary Orchestra)
Pavel Šnajdr (zdroj Brno Contemporary Orchestra)

Ve středu začíná v Brně 43. ročník Brněnského varhanního festivalu. Od 19:30 v jezuitském kostele v Beethovenově ulici vystoupí maďarský varhaník Balász Szabó a smíšený pěvecký sbor Ars Brunensis se sbormistrem Danem Kalouskem.

V Besedním domě ve čtvrtek 1. a v pátek 2. června od 19:00 hodin zahraje Filharmonie Brno s dirigentem Dennisem Russellem Daviesem fragment Symfonie D dur Franze Schuberta v úpravě Luciana Beria, Chemins V (su Sequenza XI) pro kytaru a komorní orchestr Luciana Beria (sólista Pablo Márquez) a Symfonii č. 3 D dur Franze Schuberta.

Czech Ensemble Baroque se sbormistryní Terezou Válkovou uvede ve čtvrtek 1. června od 19:00 hodin v katedrále sv. Petra a Pavla moteta Františka Ignáce Tůmy. Jako sólista vystoupí kontratenorista Andreas Scholl. Některé skladby zazní ve znovuobnovené premiéře.

V pátek 2. června od 10:00 hodin proběhne v Besedním domě masterclass kytaristy Pabla Máqueze.

V neděli 4. června od 19:00 hodin se uskuteční v katedrále sv. Petra a Pavla další abonentní koncert Českého filharmonického sboru se sbormistrem Petrem Fialou a Moravskou filharmonií Olomouc s dirigentem Christianem Knüselem. Zazní Pocta Antonínu Dvořákovi Petra Fialy a se sólisty Pavlínou Švestkovou a Jiřím Brücklerem Německé requiem Johannese Brahmse.            

V neděli 4. června od 19:30 hodin v Červeném kostele na Komenského náměstí zahraje německý varhaník Matthias Böhlert Hudební nešpory.

Ostrava

V Ostravě a okolí bude zahájen ve čtvrtek 1. června Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka.

Ve čtvrtek 1. června od 19:00 hodin v ostravském Divadle Antonína Dvořáka na zahajovacím koncertě festivalu vystoupí Janáčkova filharmonie Ostrava s dirigentem Vasilijem Sinajským. Zazní Sinfonietta Leoše Janáčka a Koncert pro housle a orchestr a moll, op. 53 Antonína Dvořáka (sólista Daniel Matejča).

Vasilij Serafimovič Sinajskij (zdroj Svatováclavský hudební festival)

V pátek 2. června od 19:00 hodin v opavském kostele sv. Vojtěcha zahraje varhaník Pavel Svobodakoncert na počest prvního sídelního biskupa Ostravsko-opavské diecéze Františka Václava Lobkowicze (1948–2022). Zazní díla Nicolause Bruhnse, Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadea Mozarta, Miloslava Kabeláče, Petra Ebena a Leoše Janáčka.

Eva Bublová zahraje v sobotu 3. června od 19:00 hodin v kostele sv. Mikuláše v Ludgeřovicích koncert na počest prvního sídelního biskupa Ostravsko-opavské diecéze Františka Václava Lobkowicze s díly Oliviera Messiaena, Bedřicha Antonína Widermanna, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Johannese Brahmse, Vladimíra Svatoše a Maurice Duruflého.

Nikol Bóková Quartet vystoupí na jazzovém večeru v neděli 4. června od 19:00 hodin v ostravském v Landes Parku – kompresorovně.

V rámci Hudebních výletů Svatováclavského hudebního festivalu vystoupí v sobotu 3. června od 18:00 polský varhaník Andrzej Bialko. Zazní pestrý program z děl Adama z Wągrowiec, Jana Pieterszoona Sweelincka, Samuela Scheidta, Stiga Gustava Schönberga, Girolama Frescobaldiho, Daniela Cronera, Petera Pelhama, Petra Ebena, Petera Planyavského a Johanna Spetha.

Olomouc

Od středy 31.května do neděle 4. června proběhnou v Olomouci Svátky písnísvým padesátým ročníkem.

V rámci hudebního festivalu Forfest vystoupí v neděli 4. června od 19:00 hodin v Dómu sv. Václava varhaník Karel Martínek se svým autorským recitálem. Zazní Svatodušní mše pro varhany k poctě Oliviera Messiaena a 9 meditací nad tajemstvím Nejsvětější Trojice.

Kutná Hora

V Kutné Hoře začíná v sobotu 3. června 16. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora.

Jiří Bárta (zdroj Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK)
Jiří Bárta (zdroj Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK)

V sobotu 3. června od 20:00 hodin v kapli Božího Těla vystoupí Schola Gregoriana Pragensis s uměleckým vedoucím Davidem Ebenem a violoncellista Jiří Bárta s programem Dialogy.

Od 22:30 hodin zahájí svou sérii koncertů ukrajinský klavírista Konstantin Lifschitz provedením díla Johanna Sebastiana Bacha. Na prvním večeru zazní 7 tokát BWV 910-916.

Zahajovací koncert letošního festivalu se uskuteční v neděli 4. června od 20:00 hodin v chrámu sv. Barbory. Vystoupí Konstantin Lifschitz (klavír), Vilém Veverka (hoboj), Michel Raison (klarinet), Kateřina Javůrková (lesní roh), Jan Hudeček (fagot), Milan Paľa (housle), Roman Patočka (housle), Karel Untermüller (viola), Jiří Bárta (violoncello) a Tomáš Vybíral (kontrabas). Zazní Kvintet Es dur K 452 Wolfganga Amadea Mozarta, Trio pro hoboj, klarinet a fagot Klementa Slavického a Oktet F dur D 803 Franze Schuberta.

Příbram

V Příbrami a okolí končí letošní Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram.

V pondělí 29. května proběhne tradiční den s Antonínem Dvořákem formou open air. Od 11:30 hodin proběhne před budovou nemocnice Příbram koncert Amadeus ansamble Prague se studenty ZUŠ. Od 13:00 hodin na náměstí TGM pokračuje vystoupení Amadeus ansamble Prague. Od 14:30 hodin ve vestibulu nemocnice Příbram zahraje Trio Sorgenti spolu s kytarovým orchestrem ZUŠ Příbram a od 15:30 hodin na Pražské ulici Trio Sorgenti vystoupí spolu s flétnovým a kytarovým souborem ZUŠ Příbram doplněné o pěvecké sbory Písnička a Canzonetta.

Ve čtvrtek 1. června zazní od 19:00 hodin v Divadle Antonína Dvořáka Koncert ke 30. výročí nástupu Václava Havla do prezidentského úřadu. Na koncertě vystoupí Radek Baborák a komorní soubor Arti Allegre s uměleckým vedoucím Ondřejem Lébrem. Recituje Jan Šťastný. Zazní díla Antonína Dvořáka, Josefa Suka, Wolfganga Amadea Mozarta, Samuela Barbera, Richarda Strausse, Leoše Janáčka a Gaetana Donizzettiho.

Dětský pěvecký sbor Canzonetta Příbram (zdroj město Příbram)
Dětský pěvecký sbor Canzonetta Příbram (zdroj město Příbram)

Ostatní regiony

Varhaník Ondřej Valenta zahraje v pondělí 29. května od 19:00 hodin v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje skladby Dietricha Buxtehudeho, Wolfganga Amadea Mozarta, Gustava Adolfa Merkela a Maxe Regera.

Czech Ensemble Baroque se sbormistryní Terezou Válkovou uvede v úterý 30. května od 18:00 hodin na zámku v Holešově moteta Františka Ignáce Tůmy. Jako sólista vystoupí kontratenorista Andreas Scholl. Některé skladby zazní ve znovuobnovené premiéře.

Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Petrem Fialou ve čtvrtek 1. června od 18:00 hodin v kostele sv. Jakuba Většího v Jihlavě připomene nedávné osmdesátiny svého zakladatele Petra Fialy. Zazní Laudetur Jesus Christus Bohuslava Matěje Černohorského, výběr motet Antona Brucknera, Totus tuus Henryka Mikołaje Góreckého a z jubilantovy tvorby Křest svaté Ludmily a Eia Mater fons amoris. Spoluúčinkují Marta Chila Reichelová (soprán), Tomáš Chloupek (tenor), Vítězslav Šlahař (recitace), Hana Hána (flétna) a varhaník Martin Jakubíček.

V kostele sv. Bartoloměje ve Smolnici na Lounsku vystoupí v pátek 2. června od 18:00 hodin se svým recitálem Vladimír Roubal.

V pátek 2. června od 18:00 hodin v klášterním kostele Narození Panny Marie v Roudnici nad Labem zazpívá sopranistka Lenka Cafourková za doprovodu varhan Adama Viktory.

Divadlo F. X. Šaldy v Liberci chystá na pátek 2. června od 19:00 hodin první premiéru nového představení Cesta. Představení začne v Technickém muzeu, poté se přesune k libereckému bazénu a následně skončí v Šaldově divadle. Představení spojuje dětskou operu Hanse Krásy Brundibár, Kačenu divokou Leoše Janáčka a Stabat Mater Antonína Dvořáka. Účinkuje Dětské operní studio, Dětský pěvecký sbor Severáček, orchestr ZUŠ Jabloňová a Baletní školička při DFXŠ. Druhá premiéra se uskuteční v neděli 4. června od 19:00 hodin, veřejnou generální zkoušku je možné navštívit ve čtvrtek 1. června od 18:00 hodin.

Lenka Cafourková – Pražské jaro 15. 5. 2017 (foto Petra Hajská)

V pátek 2. června proběhne v 1768 kostelích po celé České republice přes 6800 programů.

Češi v zahraničí

V pondělí 29. května v římské Vile Bonaparte jako sólisté vystoupí sopranistka Raffaella Milanesi, houslista Luca Giardini a cembalista Václav Luks. Zazní díla Alessandra Scarlattiho, Antonia Caldary, Josefa Myslivečka, Leopolda Koželuha, Wolfganga Amadea Mozarta a dalších.

Slovensko

Quasars Ensemble s dirigentem Ivanem Buffou oslaví v pondělí 29. května od 19:00 hodin koncertem v Malém koncertním studiu Slovenského rozhlasu patnáct let své existence. Zazní díla Detleva Müllera-Siemense, Judit Vargy, Dietmar Schermanna, Olgy Neuwirth a Michaela Jarrela.

Státní filharmonie Košice s dirigentem Robertem Jindrou ve čtvrtek 1. června od 19:00 hodin v Domě umění přednesou Salterello z opery Mirandolína Bohuslava Martinů, Les Illuminations pro vysoký hlas a orchestr, op. 18 Benjamina Brittena (sólista Petr Nekoranec) a Symfonii č. 4 Karola Szymanowského.

Slovenský komorní orchestr s uměleckým vedoucím Ewaldem Danelem pořádá v pátek 2. června od 9:30 a 11:30 hodin v Koncertní síni Slovenské filharmonie Hudební akademii. Zazní díla Johanna Sigismunda Kussera, Alexandera Albrechta, Oskara Nedbala, Bély Bartóka, Ľudovíta Rajtera a Eugena Suchoně.

V neděli 4. června od 16:00 hodin se v Koncertní síni SF uskuteční varhanní recitál Marka Vrábela. Zazní díla Lousie Vierneho, Lukáše Borzíka, Césara Francka a Alexandra Guilmanta.

Marek Vrábel (zdroj Konvergencie 2015)

Kino

Od soboty 3. června od 18:45 hodin sledujte v 19 kinech přenos opery Wolfganga Amadea Mozarta Kouzelná flétna z newyorské Metropolitní opery. Pod taktovkou Nathalie Stutzmann a v režii Simona McBurneyho zpívají Erin Morley (Pamina), Kathryn Lewek (Královna noci), Lawrence Brownlee (Tamino), Thomas Oliemans (Papageno), Alan Held (Mluvčí), Stephen Milling (Sarastro) a Brenton Ryan (Monostatos).

Streamy a televizní přenosy

V úterý 30. května od 21:10 hodin i na ČT Art připomeneme provedení Slovanských tancůAntonína Dvořáka Českou filharmonií pod taktovkou Václava Talicha z roku 1955.

V úterý 30. května od 22:05 hodin TV Noe zařadí záznam koncertantní symfonie Harold v Itálii, op. 16 Hectora Berlioze z Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka. Účinkují José Adolfo Alejo Solis a Filharmonie Brno pod taktovkou Dennise Russella Daviese. Znovu tuto nahrávku můžete slyšet i ve středu 31. května od 22:05 hodin na TV Noe+.

Od 18:00 hodin SEČ ve čtvrtek 1. června sledujte serveru Helsinské filharmonie stream posledního koncertu s dirigentkou Susanne Mälkki ve funkci šéfdirigentky. Společně s mezzosopranistkou Victorií Karkachevou a sbory Musiikkitalon Kuoro, Cantores Minores a Helsinského komorního sboru bude provedena Symfonie č. 3 d moll Gustava Mahlera.

V pátek 2. června bude na serveru OperaVision zveřejněn stream z masterclassu Ailyn Pérez a Briana Jagdeho za doprovodu klavíru Carmen Santoro.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


1 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments