Nový bytový dům v Žarošicích byl postaven z Ytongu.

Nový bytový dům v Žarošicích je postaven z Ytongu a Silky

Developer a stavitel nového bytového domu v obci Žarošice si pórobetonové materiály Ytong, kombinované s vápenopískovými tvárnicemi Silka, vybral díky svým dobrým zkušenostem z předchozích projektů. Na stavbě se uplatnily nejen tvárnice a příčkovky Ytong, ale také překlady, věncovky, schody, stropy a malty. Akustiku bytů zdokonalují akustické tvárnice Silka.

Developerem bytového domu v Žarošicích byla společnost BD Žarošice s.r.o. se sídlem v Brně. Obec Žarošice se mu pro výstavbu bytového domu líbila a její přednosti určitě ocení i majitelé bytů. Tato malebná jihomoravská obec byla již od 13. století lázeňsky využívaná, má bohatou historii, rozvinutou občanskou vybavenost a také dobrou dopravní dostupnost. Bytový dům v Žarošicích tak v sobě díky atraktivní lokalitě a použitým materiálům spojuje moderní, komfortní, kvalitní a současně úsporné bydlení s prvky udržitelnosti.

Rozdělení bytových jednotek

V třípodlažním domě je sedmnáct bytových jednotek, přičemž jsou zastoupeny menší byty s dispozicí 1+kk nebo 2+kk, ale také větší byty s mezonetovým řešením a dispozici 3+kk a 4+kk. Ke každému bytu náleží alespoň jedno parkovací místo, případně zahrádky pro úplný komfort nových majitelů. Projekt v sobě zahrnuje i velmi zajímavé alternativy spojení či rozdělení bytových jednotek na menší či větší jednotky, s pružnou dispozicí (např. sloučení dvou menších bytů v jeden byt 4+kk s více variantami využití, včetně vícegeneračního).

Vizualizace jednoho z pokojů. Zdroj: bd-zarosice.cz

Fáze výstavby

Výstavba začala v květnu 2021, v prosinci 2021 byla dokončena hrubá stavba a v lednu 2022 došlo k zápisu rozestavěných jednotek do katastru nemovitostí, což umožnilo využití bankovního financování a zjednodušilo celý proces jednání s bankami. Noví majitelé by se do bytů měli stěhovat v průběhu roku 2023.

Hrubá stavba byla dokončena v prosinci 2021.

V rámci zkvalitnění projektu investor reagoval na rostoucí ceny energií a dům má průkaz energetické náročnosti budovy ve třídě „B” – velmi úsporný. Majitelům navíc přinese další úspory fotovoltaická elektrárna s ukládáním elektrické energie do vlastních bateriových systémů.

Společnost ALFA KOMPLEX a.s. byla založena v roce 2007 a v té době byla jejím hlavním předmětem podnikatelské činnosti správa a pronájem nemovitostí, zejména bytového fondu. Od roku 2008 se začala firma také zabývat stavební činností, která byla postupně rozšířena z realizace bytových a občanských staveb také na realizaci průmyslových staveb, zemědělských staveb a inženýrských staveb.

Názor generálního dodavatele stavby

Ing. Marcel Mičian, majitel generálního dodavatele stavby, společnosti ALFA KOMPLEX a.s. z Blanska, měl při volbě stavebního materiálu od počátku jasno: „Ytong jsme si vybrali z důvodu jeho lepší zpracovatelnosti vůči klasickým cihelným materiálům. Z předchozích staveb jsme znali vlastnosti a přednosti Ytongu a Silky a požadavek na pórobeton Ytong jsme už ve fázi přípravy projektu zadali projektantovi bytového domu.“ Důvodů pro toto rozhodnutí bylo několik. „Ytong charakterizuje jednoduchá zpracovatelnost při provádění hrubé stavby, snadné řezání a půlení materiálu, sekání drážek, vrtání prostupů, jednoduché je také seřezávání materiálů do potřebných tvarů. Osvědčila se nám i variabilita a systémová nabídka výrobků – na stavbě jsme použili téměř všechny materiály od Ytongu, tj. tvárnice Ytong Lambda YQ a klasické tvárnice Ytong pro obvodové a nosné stěny, příčkovky Ytong, Ytong schody, stropy, věncovky, překlady a malty,“ vysvětluje Ing. Marcel Mičian.

Bytový dům v Žarošicích v sobě spojuje moderní, komfortní, kvalitní a současně úsporné bydlení s prvky udržitelnosti.

Akustiku bytů vylepšily i vápenopískové akustické tvárnice Silka. Materiály Xella se při stavbě bytového domu v Žarošicích osvědčily a dodavatel vyzdvihuje i velmi dobrou spolupráce v oblasti služeb. „Ocenili jsme poradenství a bezproblémovou komunikaci po celou dobu výstavby, pomáhalo i zpracování konstrukčních detailů, podkladů a výkresů,” dodává Ing. Marcel Mičian. Společnost ALFA KOMPLEX a.s. využila také nářadí, které Xella stavebníkům nabízí. „Zapůjčené pily a jeřáby nám montáž samozřejmě usnadnily. Dodávky materiálů proběhly i přes složitou dobu dle domluvy. I díky tomu jsme mohli dodržet plánovaný harmonogram výstavby,“ uzavírá Ing. Marcel Mičian.

Některé byty v současné době (květen 2023) stále čekají na svého majitele.
Autor: Ing. Peter Šovčík
Foto: Archiv firmy Xella CZ