výběr sedací soupravy

Praktické tipy pro výběr ideální sedací soupravy

Setkávání s přáteli, víkendové lenošení s rodinou i relax u televize si rozhodně žádá pohodlnou sedací soupravu. Právě výběr sedací soupravy je navíc rozhodujícím faktorem, který výrazně ovlivní celkový vzhled a dojem z interiéru. Jak tedy správně vybírat a co vše zohlednit, aby vaše nová sedací souprava, splnila všechna vaše očekávání? Tento článek se zaměřuje na klíčové faktory, které je vhodné zvážit při výběru ideální sedací soupravy.

Při výběru sedací soupravy zohledněte umístění a tvar

První krok, jak na správný výběr sedací soupravy je ujasnit si, jaký styl hledáte a kam přesně má být sedací souprava umístěna. Budete ji využívat v obývacím pokoji, pracovně nebo v hostinském pokoji? Pro domácí pohodu jsou vhodné pohodlné a nízké sedací soupravy, zatímco pro pracovní zóny se upřednostňují vyšší a pevnější sedačky, které usnadňují sedání i vstávání.

Kromě toho je důležité zvážit, kolik osob bude sedačku využívat, a také prostorové možnosti místnosti. Na trhu existuje široká škála variant, jako jsou rohové sedací soupravy ve tvaru písmene L nebo rozlehlé sedací soupravy ve tvaru písmene U, které dokáží velmi efektivně využít prostor a přizpůsobit se vašim potřebám. Zvolit si můžete rovněž libovolnou sestavu, například třímístnou pohovku s křesly ( prodejci je tento typ zpravidla označován jako – 3+1+1), kombinaci třímístné a dvoumístné pohovky (sedací souprava 3+2) nebo trojsedák s dvojsedákem a křeslem (sedací souprava 3+2+1).

jak vybrat sedačku

Pro správný výběr sedací soupravy je nutné zohlednit velikost a styl interiéru. Dostatečný prostor nabízí místo pro kombinace a variace nejen ve velikostech, stylech, materiálu, ale i barvách.

Při výběru pozor na to, aby nevhodně zvolená sedačka prostor nedegradovala. To znamená, že velká sedačka v malém prostoru by mohla vytvořit dojem přeplněnosti a stísněnosti. Naopak malá sedačka ve velkém pokoji by mohla působit nevhodně a nedostatečně zaplnit prostor. Počítejte s tím, že po místnosti se také budete pohybovat, měl by zde tedy zbýt dostatečný prostor. Obecně je také předpokládáno, že na jedno sedací místo by mělo připadat 60-80 cm prostoru.

TIP: Výběr sedací soupravy nepodceňte! Před samotnou koupí rozhodně vezměte do ruky metr a měřte! Také se vyplatí vzít si k ruce čtverečkovaný papír. Vytvoříte si lepší představu o rozvržení prostoru a uvidíte, zda se vám zvolená velikost sedací soupravy do místnosti vejde.

Skvělý doplněk – Rozkládací funkce

Pokud plánujete využívat sedačku také jako místo pro spaní, doporučujeme vybrat model s rozkládací funkcí. Rozkládací sedací soupravy jsou skvělou volbou pro příležitostné přespání návštěvy a nabízejí různé typy mechanismů pro rozložení. Pokud však hledáte sedačku, která bude plně nahrazovat postel, volte takovou sedací soupravu, která je určená pro každodenní spaní.

Sedací souprava určená pro každodenní spaní by měla ideálně splňovat následující rozměrové, ergonomické a hygienické požadavky:

  • Šířka ložné plochy: Pro jednu osobu je doporučená šířka ložné plochy minimálně 80 cm, zatímco pro dvě osoby je vhodná ložná plocha o rozměrech 140 x 195 cm.
  • Kvalitní a pevnější výplň rozkládací plochy pro zajištění pohodlného spánku.
  • Možnost rozkladu s celistvou matrací nebo se dvěma matracemi na sobě pro lepší podporu a pohodlí.
  • Matrace by měla být vyrobená z kvalitní studené pěny (polyuretanové) s objemovou hustotou 30 kg/m³ (matrace s nižší hustotou se mohou rychleji deformovat).
  • Kvalitní konstrukce vyrobená z masivního dřeva nebo kovu (vyhněte se konstrukcím z vyztuženého papíru a dřevotřísky).
  • Potah sedací soupravy by měl být snímatelný a pratelný, což usnadní udržování čistoty a hygieny.

Dodržování těchto parametrů zajistí, že sedací souprava zajistí každodenní komfortní a zdravý spánek.

lenošení na sedačce

Sedací souprava je ideální prostor pro lenošení. Pokud ji však budete také využívat pro každodenní spánek, pak zvolte takovou sedačku, která je k tomu přímo učená.

Užitečné vychytávky povýší sedací soupravu na dokonalý kus nábytku

Pokud se snažíte využít každý centimetr ve svém domě, rozhodně se vyplatí pořídit sedací soupravu s úložným prostorem. Ten vám poskytne dokonalý prostor pro uložení lůžkovin nebo sezónních věcí. Kromě toho existuje řada dalších praktických vychytávek, které oceníte, zejména v menších interiérech.

Vestavěný minibar s praktickou odkládací plochou nebo držáky na nápoje jsou skvělým doplňkem sedací soupravy, které vám usnadní přístup k osvěžení a váš oblíbený nápoj bude vždy na dosah ruky. Velmi oblíbené jsou také sedací soupravy s taburety „schovanými“ pod područkami, které vám umožní odložit knihu, kterou právě čtete, nebo posadit hosty na pohodlná místa. Pro maximální pohodlí mohou mít sedací soupravy polohovatelné područky a opěrky hlavy. Atmosféru relaxace umocní LED osvětlení s dálkovým ovládáním, které vytvoří příjemné prostředí pro večerní posezení s přáteli.

žlutá sedačka

Nebojte se barev, ale zkuste si představit svůj vlastní pohled na sedačku třeba za rok – výrazné barvy se mohou brzy okoukat.

Díky těmto funkcím a praktickým vychytávkám bude vaše sedací souprava nejen pohodlná, ale i dominantním kusem nábytku, který přispěje k vytvoření příjemné a útulné atmosféry ve vašem domově.

Oživte prostor barvami: Unikátní styl a barevná harmonie

Design sedací soupravy by měl ladit s celkovým vzhledem místnosti a ostatním nábytkem. Pokud jde o větší kusy nábytku, je doporučeno zvolit neutrální barvy, jako je béžová nebo šedá. Výrazné barvy a vzory pak ponechejte spíše pro menší doplňky. Možná jste se nadchli pro velmi výraznou barvu a vzor potahové látky, ale pozor a zkuste si představit svůj pohled na sedací soupravu třeba za rok. Neomrzí a neokouká se vám? Nicméně, pokud si odjakživa přejete zářivě oranžovou sedačku, s chutí do toho!

Oblíbené materiály a jejich vlastnosti pro čalounění sedacích souprav

Důležitý faktor při výběru sedací soupravy je její potah – barevný odstín a materiál. Je třeba vybrat takový potah, který splňuje nároky na kvalitu a estetiku, zároveň však odpovídá vašemu životnímu stylu.

Pokud máte doma děti nebo domácí mazlíčky, je rozumné zvolit látku s odolností vůči oděru a ušpinění. Existují speciálně upravené látky, které jsou odolné vůči skvrnám a snadno se čistí. Tyto látky vám umožní užívat si svou sedačku bez obav z případných nehod. Takový potah bude dobrou volbou i v případě, že na sedací soupravě často jíte nebo pořádáte večírky pro přátele. Ideální tkaninou proto budou tkaniny na bázi polyesteru nebo mikrovlákna. Ty se snadno udržují a mají vysokou odolnost vůči skvrnám.

kožená sedačka

Kožená sedací souprava se snadno udržuje, vyznačuje se dlouhou životností a pohodlím, ale její pořizovací cena bývá zpravidla vysoká.

V případě, že plánujete umístit sedačku do prostoru, kde bude viditelná i zadní strana, je vhodné zvolit celočalouněný model. Tím zajistíte jednotný vzhled a estetiku z každého úhlu.

Každý materiál má své výhody a nevýhody, a také jejich cenová dostupnost je různá.

  • Kůže je luxusní volbou s příjemným vzhledem a odolností vůči opotřebení, avšak může být nákladnější.
  • Umělá kůže je cenově dostupnější alternativa s podobnými vlastnostmi. Tkaniny nabízejí širokou paletu barev, vzorů a textur, a jsou cenově dostupnější než kůže.

Je dobré provést pečlivý výběr a zvážit vaše potřeby a rozpočet při rozhodování o potahu sedačky. Správná volba vám zajistí nejen esteticky příjemnou sedačku, ale také snadnou údržbu a odolnost vůči každodennímu používání.




There are no comments

Add yours

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist