Zapomeňte na Vary a vydejte se do okolí po svých a skoro zadarmo

Krušné hory žijí ve stínu slavnějších Krkonoš, ukrývají v sobě ale dost zajímavostí
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Hory, hrady, rozhledny a ceny při zemi. To je západní cíp Krušných hor. Další díl seriálu Levné cestování po Česku vás zavede do míst, která na fronty turistů netrpí. V Lokti za historií, pak přes kopce s hezkou vyhlídkou a finále u piva z tropického ovoce. 

Krušnohorsko bývá v návštěvnosti na samém chvostu. U turistů totiž vedou Krkonoše nebo Beskydy. Škoda. Severozápadní hranice s Německem je totiž plná zajímavých stezek, přírodních úkazů, rozhleden, zřícenin a zapomenutých měst. 

Navštivte Loket 

V Lokti často pobýval Johann Wolfgang Goethe. Zdejší kraj považoval za umělecké dílo. Hrad zase často a ráda využívala Eliška Přemyslovna s dětmi.

Město na skalním ostrohu nedaleko Sokolova láká především na středověký hrad, jarmarky s rekonstrukcemi bitev a expozici útrpného práva, ale procházka centrem vás zavede do jiných časů. Vysoké domy, Trojiční sloup a kouzelná cesta kolem Ohře. Město je plné muzeí, která stojí za návštěvu. 

  • Muzeum tajných spolků 
  • Pivovarské minimuzeum 
  • Muzeum lázeňských pohárků 

Když už je řeč o lázních, nezapomeňte na Payerův dům. Lékař totiž jako první popsal léčivé účinky karlovarských pramenů

Otevřete dveře 

Dřevěný rám se vsazenými dveřmi na vršku kopce symbolizuje pozvání k poznání. Na rozdíl od jiných hor, kde se tento zajímavý prvek vyjímá na známých kopcích, jako je například šumavský Pancíř, otevřené dveře u Nové Vsi jsou mimo důležité trasy a vábí na ticho a klid. 

Z Nové Vsi se po žluté turistické stezce směrem na Bukový vrch vydejte kolem rekreačních chatek na kopec. Nemůžete to minout, cesta je dobře značená a na vrcholu se před vámi z výšky 901 m rozprostře krajina s oblými kopci a celý kraslický kraj. Trasa vede po zpevněných pěšinách, je nenáročná a zvládnou  ji i děti. 

S obslužností je to horší. Pojistěte se vydatnou svačinou. Pokud máte síly víc než na tři kilometry, prodlužte si trasu do Přebuze, Stříbrné nebo na Skalní vyhlídku. 

Po výšlapu navštivte Kraslice. Malé městečko Kraslice a jeho blízké okolí má mnoho co nabídnout: 

  • Hrad Hausberg 
  • Dřevěná kaple sv. Huberta 
  • Komáří vrch 
  • Pivovar Krušnohor 

V pivovaru máte na výběr z mnoha druhů piv. Karamel, med, tropické ovoce, maliny, meruňky. I obyčejná desítka má něco do sebe. Těžko budete vybírat jeden druh. My doporučujeme kouřové pivo. A cena? Pohybuje se kolem padesáti korun. Pokud přeberete, případně chcete ochutnat víc, než se dá během jednoho sezení zvládnout, můžete se v pivovaru ubytovat. 

Rozhlédněte se 

Krušné hory mají kopcovitý ráz a pohled na vršky z rozhledny je nejkrásnější. Vybrat tu ze všech nejlepší je těžké. Vyhrál to Pajndl, téměř stotřicetiletá rozhledna. Při cestě k ní se – na rozdíl od Klínovce – zapotíte, ale vstup je po celý rok zdarma a v horním patře se ocitnete vysoko nad hustými lesy a dohlédnete na Klínovec, Doupovské hory i ke Slavkovskému lesu. 24 metrů a 114 schodů za to tedy rozhodně stojí. 

Nejlepší trasa vede přímo z Nejdku, k Tisové po modré turistické trase, z Nových Hamrů po žluté. Rozhlednu nemůžete minout. 

V dalším dílu Levné cestování po Česku navštívíme Vysočinu.

Zdroj: zivykraj.cz, loket.cz

KAM DÁL: Jižní Čechy levně. V Třeboni si užijete přírodu, historii i dobré pivo