4 běžné návyky, které ničí mozek: Workoholismus, samota, obrazovky a shon

4 běžné návyky, které ničí mozek: Workoholismus, samota, obrazovky a shon Zdroj: Shutterstock

Mozek je jedním z nejdůležitějších orgánů našeho těla, a právě proto potřebuje důkladnou péči. Málokdo z nás si to uvědomuje, a tak na místo péče často nevědomky ničíme zdraví mozku každodenními návyky, které mu vůbec neprospívají. Na co si dát konkrétně pozor?

Práce delší než 8 hodin denně

Pracovat v zaměstnání alespoň 8 hodin denně je v současnosti běžnou normou. Jak uvádí americký profesor neurologie Rudolf E. Tanzi, pracovní den, který je delší než 8 hodin zabíjí naši produktivitu i mozkové buňky. Dodává navíc, že lidské tělo není stvořeno k tak dlouhému výkonu práce.

Člověk potřebuje pracovat, aby svému životu dodal smysl a udržel svůj mozek v kondici. Ovšem přepracovanost a sedavý styl života může postupně zabíjet vaše kognitivní zdraví. Pokud pracujete do pozdních odpoledních až večerních hodin a práci se často nevyhýbáte ani o víkendech, dejte si pozor na syndrom vyhoření. Jde o závažný problém, který nevyřeší ani týdenní dovolená.

Zdroj: Shutterstock Samota, stranění se společnosti a nedostatek lidského kontaktu

Dalším běžným návykem, který negativně ovlivňuje zdraví našeho mozku, je stranění se společnosti a preferování samoty. I když máte introvertní sklony, nedostatek lidského kontaktu vám může pořádně zavařit. 

Pro zachování optimálního zdraví svého mozku zkuste být pravidelně v kontaktu s dalšími lidmi, a to i mimo své zaměstnání nebo školu. Zaměřte se na svou rodinu i na přátele. Zkuste například o víkendech podniknout něco zábavného a aktivního. Není také od věci, když si ve svém okolí najdete lidi s podobnými zájmy.

Nezdravý čas strávený před obrazovkou

Náš každodenní život v současné době provázejí obrazovky. Často u nich sedíme v zaměstnání a poté, když chceme doma relaxovat, sedneme si k televizi, projíždíme chytrý telefon nebo hrajeme hry. 

Toto každodenní “hacknutí” obrazovkami je podle profesora neurologie Rudolfa E. Tanziho opět špatně. Bezduché vystavování se monitorům vyzařujícím modré světlo narušuje náš spánek, což má negativní vliv na pozornost, bdělost a koncentraci. Co se trávení volného času týče, není proto od věci, když si najdete záliby, které nevyžadují zírání do monitoru počítače, smartphonu, tabletu nebo televize.

Zdroj: Shutterstock Hektický styl života plný stresu a shonu

Běžným aspektem moderních životů je stres a shon. Lidé mezi sebou často soutěží, kdo dosáhne dále nebo kdo vydělá více peněz. Tento hektický závod však vůbec nepřispívá ke zdraví mozku - právě naopak. Přepracování vám z mozku odplaví všechny dobré nápady a chronický stres negativně ovlivní vaše psychické i fyzické zdraví. 

Není proto od věci zvolnit a věnovat se práci, která obohatí váš život a která příznivě prospěje zdraví vašeho mozku. Buďte realističtí a nenakládejte si toho příliš.

Zdroj: Yourtango.com, Sunhealthwellness.org, Cnbc.com

Autor:
Publikováno: 29. 5. 2023 13:41 Nahlásit obsah