Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odborníci radí, jak snížit spotřebu energií či zaplatit rekonstrukci

  12:45
Většině lidí už přišlo vyúčtování za topení a teplou vodu za loňský rok. Mnozí z těch, kterým přišly vysoké nedoplatky, teď chtějí svou situaci řešit, ať už výměnou oken, zateplením střechy či fasády. Odborníci tak poradili, jak s technickou, tak s finanční stránkou.

Zateplením fasády lze ušetřit nemalé částky za vytápění. | foto: Profimedia.cz

Jednou z možností, jak vyřešit energeticky úspornější bydlení, je pomoc díky dotaci Zelená úsporám, která se dokonce od 9. ledna letošního roku rozšířila i na pomoc pro sociálně slabší rodiny či jednotlivce. Nový program Fondu životního prostředí s názvem Nová zelená úsporám Light lze čerpat na výměnu dveří, oken, ale tak na zateplení fasády, střechy nebo podlahy.

Některé trápí otázka, zda se nemůže vyčerpat částka určená pro tento noý program. Petr Stejskal (Dům plný úspor) tyto obavy nemá: „V případě, že víte, že budete realizovat opatření, na které lze čerpat dotaci, je vhodné podat žádost o dotaci ještě před započetím stavebních prací. Pokud podáte žádost o dotaci dříve a schválí Vám ji, jsou tyto prostředky pro Vás v rámci programu Nová zelená úsporám rezervované. Na dotaci není právní nárok, a ano, ve výjimečném případě by se teoreticky mohlo stát, že dojde k vyčerpání finančních prostředků. Tato situace by však byla pravděpodobně pouze dočasná, protože dotace je financována z emisních povolenek, tzn. příjem peněz do těchto dotací je kontinuální.“

Zde najdete odpovědi na všechny otázky

Obavy mají lidé i z případných závazků. „Musím ručit domem, když si půjčím na jeho úpravy v bance? Má jeho hodnota vliv na výši půjčky?“ zněla jedna otázka. “V případě osobní půjčky ne, ale za předpokladu hypotečního úvěru ano,“ vysvětlila Kateřina Veselá z mBanky.

Ta zájemce určitě potěšila i informací o „zelené půjčce“. „Jde o účelový typ financování a je potřeba splnit podmínky, které konkrétní banka stanoví. Naše mPůjčka je neúčelová, tedy není potřeba nic dokládat (například kupní smlouvu, faktury, účtenky). Požádat o ni můžete až do 1 000 000 Kč. Po schválení žádosti pak klient má peníze do tří minut na účtu.“

A podle čeho by si zájemci měli vybírat typ půjčky? Prvním bodem podle Kateřiny Veselé je rozhodnout se podle rozsahu rekonstrukce, jestli ji budete financovat osobní půjčkou nebo hypotékou.

„Hypotéka si žádá zástavu nemovitosti a nese s sebou administrativní zátěž, její výhodou je však delší doba splatnosti a tedy i nižší měsíční splátky. Vyřízení naší mPůjčky je snadné, bez potřeby dokládat účel a není třeba ručit nemovitostí.,“ upozorňuje Kateřina Veselá.

Pokud se rozhodnete pro osobní půjčku, je třeba si podle ní uvědomit, jakou částku jste schopni z rodinného rozpočtu vyčlenit na měsíční splátku. A to jak v současnosti, tak i za dva či pět let. Nejprve optimistickou variantu, pak pesimistickou a z toho pak získáte reálnou výši splátky.

„Konkrétní produkt vybírejte podle toho, kolik vás bude půjčka stát: především RPSN, úroková sazba a poplatky spojené s půjčkou, například poplatek za sjednání, vedení, mimořádnou splátku, předčasné splacení a další. Dále byste se také měli zajímat o to, kolik za úvěr celkem zaplatíte. Opatrně je také třeba přistupovat k různým bonusovým sazbám za včasné splácení. Pokud se například jenom o den opozdíte s pravidelnou měsíční splátkou, výhodná úroková sazba, kvůli které jste si půjčku sjednali, může být ztracena,“ varuje Kateřina Veselá.

Hodně dotazů směřovalo k problematice výměny oken. Tady zase potěšil tazatele Petr Stejskal, protože dlouho platilo, že v případě bytových domů je nutné řešit energeticky úsporná opatření v celém bytovém domě.

„Od letošního září se plánuje úprava podmínek Nové zelené úsporám a jedno z navržených opatření je právě podpora výměny oken v bytě v rámci bytového domu. V této chvíli poskytovatel dotace pracuje na podrobných podmínkách a je tedy nutné počkat na finální znění této výzvy a podle ní pak posoudit, zda v daném případě je možné dotaci využít či nikoliv. Průměrná cena oken včetně souvisejících prací v bytovém domě se pohybuje asi od 4 000 Kč do 6 000 Kč za metr čtvereční okna.“

A komu svěřit rekonstrukci vašeho domu? „Současná dotační pravidla neomezují výběr dodavatele (jak tomu bylo v minulosti). Dodavatele doporučujeme vybírat nejlépe na základě referencí a ideálně u dotačně podpořených projektů,“ radí Petr Stejskal.

A dodává: „Dodavatelé, kteří mají zkušenosti s realizací dotačních zakázek, ví, že je nutné dodržovat podmínky projektové dokumentace, že je nutné případné změny konzultovat s odborníkem na dotace, případně s poskytovatelem dotace, proto využití zkušené firmy může ušetřit nervy i peníze.“

Na vaše otázky odpovídali Kateřina Veselá a Petr Stejskal:

Kateřina Veselá

Kateřina Veselá

Manažerka týmu nehypotečních úvěrů v mBank. V bankovnictví se pohybuje již 18 let a z toho se 14 let věnuje právě oblasti úvěrů, se kterou má komplexní zkušenosti i díky svému předchozímu působení v části hypotečních úvěrů. Nyní svou pozornost zaměřuje na úvěrovou nabídku mBank, které vévodí mPůjčka Plus.

Petr Stejskal

Petr Stejskal

Jednatel společnosti DPU REVIT, která je součástí skupiny Dům plný úspor. Ta se soustřeďuje na osvětu ve snižování energetických úspor pro bytové domy. Jeho specializací je příprava projektů a administrace dotací v oblasti energetických úspor, za sebou má stovky úspěšných projektů.

Autor:
  • Nejčtenější

Dům si rodina postavila na místě dvou úzkých zahrádek. Byl to skvělý nápad

25. dubna 2024

Na konci městečka pár kilometrů jižně od Brna vyrostl na místě dvou úzkých zahrádek nenápadný dům....

Zpěvák Osička proměnil dům na Slovácku ve vyhledávanou hospodu s ubytováním

24. dubna 2024

V samém srdci jihomoravského Lanžhotu patří jedno ze stavení do rodiny zpěváka Břetislava Osičky....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V zážitkovém domě se můžete kochat uměním, a dokonce si do něj sednout

22. dubna 2024

Netradiční rodinný dům na vás dýchne svou osobitostí. Vládne zde bračský vápenec, kámen, který...

Montovaná chata se převlékla zvenčí i uvnitř do skandinávského stylu

21. dubna 2024

Malou montovanou chatu sice majitelé před pár lety vylepšili o malou verandu, vše ostatní je však v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dům bez pergoly vypadal jako kšiltovka bez kšiltu, směje se fotograf Třeštík

23. dubna 2024

Cílem bylo, aby se v rodinném, na pohled neokázalém domě bydlelo stejně komfortně jako v pražském...

Dětský pokoj i hračky mohou podněcovat dětskou fantazii. Inspirujte se

27. dubna 2024

Už 16. edice Dětského festivalu mini v pražské Holešovické tržnici představí rovnou devadesátku...

Samoživitelka se rozhodla pro až šokující proměnu bytu v paneláku

27. dubna 2024

Byty v panelových domech dokážou občas získat díky zajímavým návrhům až nečekanou podobu. Někdy na...

Dům s interiéry, kde jsou bylinky na prvním místě, zve k odpočinku

26. dubna 2024

V krušnohorských Abertamech vznikl apartmánový dům, který nese poetický název Dům sedmnácti bylin....

V pražské Bubenči se žije čím dál lépe, říká zakladatelka festivalu Open House

26. dubna 2024

Proměnu pražské čtvrti diplomatů a starousedlíků z počátku 20. století sleduje Andrea Šenkyříková...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...