Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinský parlament odhlasoval, že Dnem vítězství bude nově 8. květen

Ukrajina, Kyjev
Ukrajina, Kyjev
Foto: Pixabay

Ukrajinský parlament odhlasoval, že Dnem památky a vítězství nad nacismem bude nově 8. květen. Na Ukrajině se tak zařadí mezi další státní svátky a oficiálním bude dnem pracovního volna.

Do dnešního roku se na Ukrajině, stejně jako například v Rusku, Kazachstánu, Bělorusku či v dalších zemích bývalého Sovětského svazu, slavil Den vítězství 9. května. 

Prezident Volodymyr Zelenskyj ale letos oslovil Parlament s legislativní iniciativou. Poznamenal, že vítězství nad nacismem si připomíná většina národů 8. května a bezpodmínečná kapitulace Wehrmachtu vstoupila v platnost 8. května 1945.

Příslušný návrh zákona dnes dostala na stůl Sněmovna, která jej schválila 317 hlasy. K jeho schválení přitom bylo zapotřebí 226 hlasů, uvedl server Ukrajinska pravda.

"Ode dneška je 8. květen oficiálně dnem volna a dnem vzpomínky na vítězství nad nacismem ve druhé světové válce v letech 1939-1945," napsal na Telegramu poslanec Jaroslav Zhelezniak.  

Témata:  Ukrajina

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy