Avokádovník: Pěstování, plody a náročnost péče

Avokádovník je vzrostlý strom, který je známý především pro své lahodné a výživné plody, avokáda. Tento strom pochází původně z oblasti Střední a Jižní Ameriky, ale dnes je oblíbeným zahradním a pokojovým rostlinou po celém světě. Pokud se zajímáte o pěstování avokádovníku, je důležité znát základní informace o této rostlině, jak se pěstuje, jaké má plody a jaká je její náročnost.

Popis avokádovníku

Avokádovník je stálezelený strom, který může dosáhnout výšky až 20 metrů, ale v domácím prostředí bývá obvykle menší. Má kulatou korunu a lesklé, tmavě zelené listy. Rostlina kvete malými, zeleno-žlutými květy, které jsou často nenápadné. Plody avokádovníku jsou velké, oválné a mají tlustou kůru, která může být zelená, hnědá nebo černá, v závislosti na odrůdě.

Pěstování avokádovníku

Avokádovník je teplomilná rostlina a vyžaduje dostatek světla, ale dá se pěstovat i doma. Nejlepší je umístit ho na slunné místo, jako je například blízko okna. Pokud je to možné, měl by být avokádovník vystaven přímému slunečnímu světlu. Rostlina potřebuje dobře propustnou půdu, která udržuje vlhkost, ale zároveň odpuzuje přebytečnou vodu. Zálivka by měla být pravidelná, ale zamezte přemokření kořenů. Avokádovník preferuje teplotu kolem 20-25 °C. Při pěstování avokádovníku je také důležité dbát na správné řezání, zaštipování a tvarování stromu, aby se udržovala rovnováha mezi růstem a plodností. Rostlina také může trvat několik let, než začne plodit, takže vyžaduje trpělivost.

Plody avokádovníku

Největší atrakcí avokádovníku jsou jeho plody – avokáda. Avokádo je oblíbeno pro svou vysokou výživovou hodnotu a zdravé tuky, které obsahuje. Plody mohou mít různé tvary, velikosti a barvy kůry v závislosti na odrůdě. Nejběžnější odrůdy jsou Hass, Fuerte a Reed. Zralá avokáda mají měkké a máslovité dužniny s jemnou chuťí. Plody jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty a jsou vynikajícím doplňkem pro zdravou stravu i pro těhotné ženy.

Čtěte také:  Omládněte snadno a rychle

Avokádovník je zajímavou rostlinou, která nabízí nejen estetickou hodnotu, ale také chutné a výživné plody. Pěstování avokádovníku může být zábavným a odměňujícím procesem, ale vyžaduje určitou péči a trpělivost. Pokud máte vhodné podmínky a jste připraveni věnovat se péči o rostlinu, avokádovník vám může poskytnout radost z obdivování jeho krásy a zároveň možnost vychutnat si čerstvá avokáda přímo z vaší zahrady.

Autor : David Web, Zdroj: Calorie-charts.info, Foto: Freepik

Mohlo by se vám líbit...