Zdroj: Martin Zeman

Dům na křižovatce, a přece s maximem soukromí – uvnitř i venku!

30. 05. 2023
Diskuze (0)
Sdílet

Pozemky u křižovatek nejsou právě nejvyhledávanějšími a není se čemu divit. Bydlení na místě, které ze dvou stran obklopují ulice, i když nemusejí být frekventované, přece jen omezuje pohodlí a soukromí. Architekti z českého studia AEIOU na jednom z nejnovějších projektů ukázali, že i na křižovatce můžete bydlet příjemně a s dostatkem intimity.

U křižovatky Farské a Zahradní ulice v Bystřici nad Pernštejnem stojí celá řada rodinných domů. Pozemek na úplném rohu, kde se obě ulice spojují, vlastnil manželský pár, který si tu představoval svůj nový domov (původní stavbu bylo nutné zbourat). O jeho realizaci požádali architekty ze studia AEIOU – Jana Vojtíška a Jakuba Staníka.

Dům na križovatce v Bystřici nad Pernštejnem

Projekt novostavby kombinuje tvary a materiály původní stavby s novými, které tradiční charakter domu obohacují o moderní prvky. Zdroj: Martin Zeman

K původnímu tvaru přilepili dvě křídla

Projekt novostavby kombinuje tvary a materiály původní stavby s novými, které tradiční charakter domu obohacují o moderní prvky. Hlavní trakt opisuje polohu původního objektu, ale je doplněn o dvě vedlejší křídla, která vybíhají do zahrady.

Jedno, delší, lemuje spolu s hlavní fasádou roh křižovatky a odděluje soukromý dvůr od cesty. Druhé, kratší, chrání vzniklé venkovní atrium před pohledy od sousedů.

Dům na križovatce v Bystřici nad Pernštejnem

Jedno křídlo lemuje spolu s hlavní fasádou roh křižovatky a odděluje soukromý dvůr od cesty. Druhé, kratší, chrání vzniklé venkovní atrium před pohledy od sousedů. Zdroj: Martin Zeman

Soukromé atrium uprostřed vlastního prostoru

Díky umístění hmoty domu do tvaru písmene U vzniká středové atrium s posezením. Soukromé atrium zároveň umožnilo propojit interiér s venkovním prostorem prostřednictvím velkých prosklených ploch.

Zajímavostí stavby jsou i možnosti vstupu ze dvou různých směrů. Oba ústí do vstupní haly, která tvoří střed domu. Po pravé straně se nachází šatna a za ní soukromé křídlo, vlevo zase denní společenská zóna. Na vstupní halu navazuje i chodba do garáže pro dvě auta.

Dům na križovatce v Bystřici nad Pernštejnem

Díky umístění hmoty domu do tvaru písmene U vzniká středové atrium s posezením. Soukromé atrium zároveň umožnilo propojit interiér s venkovním prostorem prostřednictvím velkých prosklených ploch. Zdroj: Martin Zeman

K hlavní ložnici patří velkorysá koupelna s vanou, sprchovým koutem, dvěma umyvadly a WC kombinovaným s bidetem. Naproti je šatna. Vedle ložnice mají majitelé tichou pracovnu, která může sloužit i jako pokoj pro hosty.

Kuchyň, jídelna a obývací pokoj v jednom prostoru

V kratším, levém křídle najdete velkou kuchyň s jídelnou i obývací pokoj. Ostrůvek umístěný uprostřed prostor funkčně dělí, ale zároveň nabízí další místo pro práci i pro stolování. V jídelní části dominuje masivní dřevěný stůl pro osm osob.

Na jídelnu zase navazuje obývací pokoj jemně ohraničený kachlovými kamny na jedné straně a klavírem na straně druhé. Speciální světlo do centrálního prostoru s vysokým stropem přivádí kruhové okno ve štítu.

Přečtěte si také:
Omezený prostor v řadovém domě vyřešili zobytněním podkroví, potřebné světlo do interiéru přivedl světlovod

Podkroví pro děti, terasa na garáži

Zatímco obě boční křídla jsou jednopodlažní se zelenými střechami, hlavní hmota domu má dvě podlaží. V podkroví se skrývá prostor pro děti – dětské pokoje a koupelna.

Nad garáží je příjemná obytná terasa. Do horního podlaží vede schodiště z obývacího pokoje.

Bylinková zahrada, kamenný sklep

Venkovní atrium je vlastně exteriérovým obývacím pokojem – plní funkci společenskou, reprezentativní a současně rozšiřuje obytný prostor domu. U kuchyně je umístěna bylinková a zeleninová zahrádka se třemi záhony.

Dům na križovatce v Bystřici nad Pernštejnem

Zahrada pokračuje dále a uzavírá ji svah se zelení, který plní funkci optické bariéry. Zdroj: Martin Zeman

„Zahrada pokračuje dále a uzavírá ji svah se zelení, který plní funkci optické bariéry. Ve svahu jsme navrhli též malý kamenný sklep na skladování zvěřiny, pochutin a nápojů. Zahrada je od ulice oddělena dřevěným plotem s brankou a venkovním parkovacím stáním,“ upřesňují detaily promyšlené stavby její autoři Jan Vojtíšek a Jakub Staník.

RD Bystřice nad Pernštejnem

architektonický ateliér: studio AEIOU, s. r. o.
autoři: Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník
spolupráce: Ing. arch. Tamara Vojtíšková, Ing. Tomáš Pevný
lokalita: Bystřice nad Pernštejnem, ČR
obestavěný prostor: 1070 m³
zastavěná plocha: 220 m²
projekt: 2018
realizace: 2022

Text: Sabína Zavarská
Foto: Martin Zeman

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: atrium novostavby Obytné podkroví půdorys domu rodinne domy terasy
Sdílejte článek

Diskuze