Hlavní obsah

Ideální dárek ke Dni dětí? Skvělé knížky pro malé, větší i teenagery

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

I když četba nepatří k nejoblíbenější aktivitě řady dětí, nevzdávejte to. Pokud vyberete tu správnou knížku, třeba vaše ratolest zjistí, že občas si něco přečíst není vůbec špatné. Blíží se Mezinárodní den dětí a tady je pár tipů na opravdu poutavé tituly pro děti všech věkových kategorií.

Článek

Je jasné, že v dnešním světě mobilů, tabletů, televize a nejrůznějších herních konzolí to obyčejná knížka nemá lehké. Obstát v takové konkurenci je těžké, obzvlášť u dětí. Ale i tak si myslíme, že s dobrou knihou vaše dítko alespoň na chvíli na ty zázračné výdobytky moderní doby zapomene. Máme tipy pro čtenáře všech věkových kategorií, a dokonce i ty, kterým je ještě potřeba s písmenky pomoci. A dětský den už je za pár dní, nezapomeňte!

Knižní tipy pro předškoláky a menší děti

Foto: Archiv nakladatelství

Zleva: Disney 100 pohádek, nakladatelství Egmont, 104 stran. Sofinka a záhadné zvířátko, Martin Vopěnka, nakladatelství Práh, 76 stranFoto: Archiv nakladatelství

Pohádky žádné dítě neurazí, a Disney už vůbec ne. A protože legendární továrna na pohádky slaví stoleté výročí, objevila se na trhu knížka Disney 100 pohádek, v  níž najdete to nej, co kdy Disney vytvořil. Pinocchio, Bambi, 101 dalmatinů, Popelka, Sněhurka, Pocahontas, Lví král, Aristokočky, Mauglí, mořská víla Ariel – s těmito a desítkami dalších postav zažijete neuvěřitelná dobrodružství.

Dětská fantazie je bezbřehá a fascinující a právě o tom je knížka Sofinka a záhadné zvířátko. Hlavní hrdinkou knížky pro předškoláka a malé školáky je holčička, co jde brzy do školy. Ale hlavou jí teď vrtá záhadné zvířátko ze zoo, které nevidí, protože jeho výběh zdobí nápis „Když nejsem ve výběhu, odpočívám nebo spím“. Žije tam jednorožec, nebo třeba obrovitánský motýl? Bohatě ilustrovaná knížka je o čistotě duše a síle fantazie.

Foto: Archiv nakladatelství

Zleva: Rodrigo Raubíř a neohrožený Špunt, Michael Ende a Wieland Freund, nakladatelství Portál, 184 stran. Tvůj fotodeníček od školky do školy, nakladatelství Smart Press, 160 stranFoto: Archiv nakladatelství

Dětem od sedmi do deseti let, které mají rády dobrodružství, určitě udělá radost knížka Rodrigo Raubíř a neohrožený Špunt. Špunt má trápení jako každé jiné dítě – rodiče mu pořád něco zakazují a přikazují, nabádají ho k opatrnosti, ale on touží po dobrodružství a nebezpečí. Když se dozví, že blízko něj žije rytíř Rodrigo Raubíř, kterého se všichni bojí a kolem jehož hradu jsou všude jen vybělené ohlodané kosti, rozhodne se vstoupit do jeho služeb. A jak určitě tušíte, ne vše je vždy takové, jak se na první pohled zdá…

A pokud přeci jen nechcete tolik číst, můžete spíš vyrábět. Ideálním dárkem pro děti, které právě nastupují do školky, je titul Tvůj fotodeníček od školky do školy, což je taková kombinace fotoalba, poznámkového bloku, skicáře na dětské obrázky a podobně. Je koncipován tak, aby na něm mohlo pracovat samotné dítko, byť třeba zpočátku s pomocí rodiče.

Knižní tipy pro větší děti

Foto: Archiv nakladatelství

Zleva: Chaloupka na muřích nožkách, Sophie Andersonová, nakladatelství Host, 311 stran. Rajčaťáci a Banáni, Petr Váša, nakladatelství Host, 224 stranFoto: Archiv nakladatelství

Jak převzít odpovědnost za svůj život ve světě, kde všichni vědí všechno nejlíp, a stát si za svým - i o tom je nádherná knížka Chaloupka na muřích nožkách. Dvanáctiletá Márinka žije s babičkou - babou jagou, která vyprovází zemřelé na onen svět. Žijí v chaloupce na muřích nožkách, která se neustále přemisťuje, a tak dívce chybí skutečný domov, místo, kde by se mohla zabydlet a najít si kamarády. A už vůbec nechce jít ve stopách babičky a strávit svůj život ve společnosti mrtvých. Proto se rozhodne svůj osud změnit.

Čtyři kamarádi, co si říkají Strážci ráje, letní prázdniny, spousta dobrodružství a k tomu důležitý souboj s bandou Banánů, kteří rapují, stříhají videa a jsou vůbec děsně cool. To je stručný popis zábavné dobrodružné knížky Rajčaťáci a Banáni, jejíž součástí je playlist Spotify s písněmi kapely Ty Syčáci.

Foto: Archiv nakladatelství

Zleva: Spící město, Martin Vopěnka, nakladatelství Pikola, 312 stran. Terezínské ghetto Tajemný vlak do neznáma, Veronika Válková a Petr Kopl, nakladatelství Grada, 160 stranFoto: Archiv nakladatelství

Svět zasáhla záhadná epidemie, kvůli níž všichni rodiče usnuli. A tak začíná tak trochu postapokalyptický nemilosrdný boj o přežití dětí ve světě bez mámy a táty, zato se zbývajícími bezdětnými dospělými. Kniha Spící město byla v roce 2021 zfilmována, ale písmenka jsou písmenka.

Jestli máte doma dítě, které baví historie, ale zároveň má rádo dobrodružství a trochu sci-fi, určitě ho nadchne titul Terezínské ghetto Tajemný vlak do neznáma. Hlavní hrdinka Bára se ocitne na opuštěné půdě, kde ji najde Petr a vysvětlí jí, že se ocitla v minulosti. A to ne zrovna hezké, protože se píše rok 1944 a Bára s Petrem jsou v židovském ghettu. Navíc když Petr dostává povolávací lístek do transportu, Bára se rozhodne jet s ním…

Knižní tipy pro teenagery

Foto: Archiv nakladatelství

Zleva: Touha, Tracy Wolffová, nakladatelství Fragment, 496 stran. Převzetí, Vojtěch Zábranský, nakladatelství CooBoo, 344 stranFoto: Archiv nakladatelství

Zaujmout teenagery není snadné, ale tituly ze sekce young adult (mladí dospělí) se o to hodně snaží. Především dívkám je určen romantický fantasy bestseller Touha. Vypráví o dívce, která nastoupí na školu, kde se jí svět obrátí vzhůru nohama. Na všech jejích spolužácích je totiž něco divného, jsou to bohové, nebo příšery? A jak se popasovat s nebezpečnou přitažlivostí k upírovi? A je dívka na škole náhodou, nebo ji tam někdo nastrčil jako návnadu?

Klukům by se mohla líbit kniha Převzetí, originální urban fantasy z alternativních Spojených států. O čem je? Rem Erdes zmizel. Jeho bratr Paul ví, že za tím musí vězet něco děsivého, protože Rem je jedním z mocných kněží – a ti nemají přirozeného nepřítele. Paul proto vyráží do New Amsterdamu, odhaluje první znepokojivé stopy a spolu s dalšími přáteli vytvoří pátrací tým. To však ještě netuší, že je čeká nebezpečí, které dalece přesahuje jejich nejdivočejší představy.

Foto: Archiv nakladatelství

Zleva: Kuchařka pro teenagery, Julie Kučerovská, nakladatelství Smart Press, 192 stran. Václav Havel mocný bezmocný ve 20. století, Martin Vopěnka, nakladatelství Práh, 95 stranFoto: Archiv nakladatelství

Všichni víme, že nutit do něčeho puberťáky je nadlidský úkol. Pokud nechce číst, nebude. Ale jestli ho baví vaření, možná mu udělá radost Kuchařka pro teenagery. Autorka kuchařku napsala, když jí bylo 15 let, a jejím poselstvím je, že i když třeba pokrm vypadá složitě, jeho příprava může být snadná. Kniha je rozdělena do několika tematických kapitol, najdete v ní recepty na běžné dny i slavnostní příležitosti. Podle téhle kuchařky zvládne vaše dítě připravit jak úžasnou snídani, tak piknik v přírodě, dobroty na party, ale i fajn rodinnou večeři.

A máme tu poslední tip, ocení ho ti, kteří se zajímají o moderní historii. Kniha Václav Havel mocný bezmocný ve 20. století je nejen životopisem dramatika a prezidenta, ale mapuje i dějiny střední Evropy v minulém století a je i jakýmsi myšlenkovým odkazem bojovníka za demokracii Václava Havla.

Hledáte něco hezkého na čtení i pro sebe? Co třeba nový Nesbø, Mornštajnová nebo Fulgum: Knihy roku 2023

Reklama

Související témata:
Literatura pro mládež

Načítám