Pátek , 19. 04. 2024

Rostislav

Krmit psa masem, nebo granulemi? Obojí má svá pro a proti

Češi jsou národem pejskařů. Psy opravdu milujeme. Pro naše čtyřnohé mazlíčky uděláme všechno, co jim na očích uvidíme. Kupujeme jim nejrůznější krmení, ale i pamlsky. V prvním zmíněném bývají největší spory. Krmit granulemi, nebo masem? Co je lepší? Na to se nyní podíváme.
granule
Jaká strava je pro vašeho psa nejlepší?

30. 05. 2023

Každému z nás je jasné, že strava psa zásadně ovlivňuje jeho kondici i zdravotní stav. Od těchto aspektů se následně odvíjí jeho nálada, chování ale i fyzický stav (kvalita kostí, srsti a kloubů). Psí strava má dvě dominantní cesty – krmení granulemi, nebo krmení masem. Specialisté se stále nemohou shodnout, který způsob je správný. Jde určit, co je pro psa vhodnější?

Výhody a nevýhody krmení granulemi

Hlavním kladem a výhodou je univerzálnost a snadnost přípravy. Jediná starost u krmení granulemi je správný výběr. Následně je již pouze podáváte svému čtyřnohému mazlíčkovi v doporučeném množství. Odpadne vám starost s vařením či jinou přípravou krmení. To jde ruku v ruce se skladováním. Granule stačí uchovávat na suchém místě. V lednici ani v mrazáku nic nepřekáží a nezabírá místo. Důležité je ohlídat si složení! Granule musí být zdrojem správných živin i energie tak, aby to vyhovovalo právě vašemu pejskovi, a když vyberete granule kvalitní, máte tak zároveň jistotu, že váš pes dostává vše, co k vývoji potřebuje.

Granule příliš negativ nemají, avšak nějaké se najdou. Jedním z nich je aroma. Průmyslovou výrobou vznikne charakteristická, ale ne příliš příjemná vůně. Ne každý pes ji dokáže tolerovat. Další nevýhodou je stravitelnost. Granule jsou suchá strava, která vyžaduje mnohem intenzivnější činnost metabolitu při trávení než např. u masa. A v neposlední řadě, někteří pejsci jsou zkrátka mlsní, a i když jim kupujeme nejkvalitnější granule na trhu, nemusí jim chutnat.

Výhody a nevýhody krmení masem

Při volbě krmení masem hned na začátku narazíte na rozcestník. Krmit hotovými masovými konzervami, nebo masové porce připravovat doma?

První zmíněná varianta je obohacena o potřebné vitamíny a minerály. Pejsky navíc přitáhne velice líbivá vůně. Nevýhoda tohoto krmení je možnost tvorby střevních potíží, z toho důvodu jsou vhodné především pro menší plemena. Další velkou nevýhodou je cena. Konzervy nejsou rozhodně levná záležitost a na velkého psa jich potřebujete hodně.

K TÉMATU  Laskavé psí srdce vyrazilo dech všem, co se o této lásce dozvěděli

Na domácí přípravu psího krmení je ovšem potřeba zkušenost nebo důkladné nastudování předem. Musíte mít přehled, zda strava obsahuje všechny potřebné vitamíny, minerály i živiny, potřebné k prosperitě psa. Není vhodné mazlíčka krmit pouze masem, doporučuje se doplňovat ho příkrmy.

Ideální poměr je 2/3 masa či bílkovin a 1/3 příkrmu (např. rýže). Daň za náročnou přípravu stravy je splacena tím, že přesně víte, co mazlíček konzumuje.  Připravte se ovšem na lednici i mrazák plné masa.

Jaká forma masa je nejlepší?

Pokud jste se rozhodli pro přípravu domácí stravy, nastává otázka: Jaké maso a v jaké formě ho podávat? Lze ho pejskovi servírovat v syrovém i vařeném stavu. S oběma variantami neuděláte chybu. Čerstvé maso musíte skladovat v mrazáku při minimální teplotě -18 °C, jinak hrozí mikrobiální kontaminace. Velká přednost syrového masa je ve složení. Na rozdíl od komerčně vyráběného krmení obsahuje enzymy, které jsou velice důležité pro imunitní systém a trávení psa. Tepelnou úpravou enzymy zničíme, ve vařeném mase se tedy nevyskytují.

Neměli byste však kombinovat jednou syrové, podruhé vařené. Psovi tím leda rozházíte žaludek. Když se rozhodnete pro vařenou stravu, pak se smiřte s tím, že už budete muset vařit úplně vše. To stejné v případě BARF (syrové stravy).

Poznámka: Pokud váš pes není zvyklý na syrové maso, musíte ho navyknout postupně. Jeho žaludek je sice na syrovou stravu uzpůsobený, ale jestli ho celý život krmíte granulemi, musíte ho přivyknout. V opačném případě mu tak můžete přivodit zácpu nebo průjem.

granule
Granule jsou praktické, ale ne každý pejsek jim přijde na chuť.

Po jakém druhu masa sáhnout?

Pes je přirozený masožravec, proto bychom mu měli podávat pouze hodnotné maso. Kvalitními druhy jsou kuřecí a krůtí maso, drůbeží krky a žaludky. Vhodné je také hovězí maso a žaludky. Tak jako člověk, i psi by měli mít pravidelný přísun ryb, na druhu nezáleží. Do jídelníčku zařaďte i mořské živočichy. Bílkoviny můžete doplnit také formou vařeného vajíčka, neslazeného bílého jogurtu či kefírem.

K TÉMATU  Domácí mazlíčci tropí lumpárny, a jsou u toho děsně roztomilí. Kočky a psi jsou zdrojem nekonečné zábavy!

Nezanedbatelnou část psího jídelníčku, kromě bílkovin, tvoří také tuky, sacharidy, vláknina, vitaminy nebo minerály. Na ně nezapomínejte a vytvořte svému mazlíčkovi vyvážený jídelníček.

Ačkoliv si můžete vybrat cestu stravy vašeho psa, poslední slovo má čtyřnohý parťák. Je možné, že mu strava nesedne nebo mu to zkrátka nezachutná. Jediný klíč k úspěchu a spokojenosti mazlíčka je zkoušet, zkoušet, zkoušet. Vy sami nejlíp víte, co mu chutná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Na výcvik psa se musí chytře. Udělejte z toho hru pro vás oba

Psí plemena, která se dobře snáší i s dětmi

Zdroje článku:
www.akc.org, www.dogfoodadvisor.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý z nás má ty nejlepší rady a recepty, jak zvládnout nachlazení. Někdo rovnou běží do lékárny, někdo se uchyluje k tradiční čínské medicíně a někdo sahá po osvědčených dobrých rad našich babiček.
Dnešní den věnujte své pleti. Je třeba si také chránit kolena. Večer si dopřejte aromaterapii. Co radí astroložka Naďa Šmídová pro dnešní den?
Správná velikost podprsenky dokáže s vaším tělem divy. Pozvedne vaše prsa, zeštíhlí pas a bude se vám lépe dýchat. Jak si změříte velikost prsou a poznáte, že vám prádlo dobře sedí?
Možná se někteří ptáte, proč by měli mít homosexuálové právo sňatku a nabýt tak manželství, když existuje tzv. registrované partnerství. Registrovaní partneři však nemají stejné pravomoci jako manželé.
Bolesti zad jsou velkým problémem naší populace. Mají mnoho příčin. Od špatného a dlouhodobého sezení, přes špatné držení těla, až po přetěžování, nebo třeba špatné matrace na našich postelích.
Paměť je velmi důležitá. Ale zvláště s přibývajícím věkem můžeme pozorovat jisté změny. Už si toho nepamatujeme tolik, jako dřív. Zapomínáme na důležité věci, v obchodě nevíme, co jsme potřebovali nakoupit a dojdeme domů jen s polovinou toho, pro co jsme šli. Musíme si prostě všechno psát.
V dnešním světě, který se neustále mění a vyvíjí, se mění i role rodičů a způsoby, jakými vychovávají své potomky. Článek "Moderní rodičovství a výchova dětí" se zaměřuje na aktuální trendy a přístupy v oblasti péče o děti. Od respektování individuality a podporování kreativity po využívání moderních technologií – objevte, jak se rodičovství adaptuje na nové výzvy a jak můžete vytvořit harmonický vztah s vašimi dětmi v dnešním rychle se měnícím světě.
Dorty máme spojené hlavně s narozeninami, ale sladký dezert si rády dopřejeme klidně jen tak. Sladká snídaně nebo kávě, malá sladkost z cukrárny přece neuškodí. Tyhle překrásné dorty přímo volají o to nechat se vyfotit, a člověku se do nich nechce ani krájet, jak jsou perfektní. Stejně ale nakonec neodoláte.
Rádi byste si letos konečně dopřáli pořádnou dovolenou a uvažujete, zda pro vás bude lepší hotel nebo kemp? Podívali jsme se na zoubek ubytování v Chorvatsku a přinášíme vám několik zajímavých tipů, které vám pomohou naplánovat si dovolenou přesně podle vašeho gusta.
Poslední dva roky pro mne byly velkou životní zkouškou. Přišla jsem o spoustu přátel a iluzí. Ale našla jsem samu sebe. Největší rána pro mě byla, když se se mnou rozešel můj přítel krátce po tom, co jsem se začala léčit s rakovinou. Nyní se mi začal opět ozývat a chce, abychom se k sobě opět vrátili.
Podzimní kolekce zaplavily obchodní domy a jistě vás to svádí nějaký nový kousek do svého šatníku ulovit. Bohužel je toho tolik, že člověk neví, co přetrvá déle než pár týdnů. Nevadí, s naší pomocí se ve všem zorientujete. Tohle jsou kousky, které se s největší pravděpodobností budou nosit i další roky.
Zdá se to neuvěřitelné, ale podle Světové zdravotnické organizace patří mezi jednu z deseti nejčastějších příčin smrti dýchání znečištěného vzduchu, tedy smogu. Život ve velkoměstech, spojený s moderním způsobem života, v sobě nese spoustu nenápadných nebezpečí. Stres, deprese, nespavost, dýchací potíže, to všechno lze označit za civilizační choroby, a spojení se smogem  má na náš organismus neblahý vliv.

Výběr článků

Tak trochu se stydíte za své podpaží? Buďte v klidu, vždyť jeho tmavší zbarvení se dá poměrně snadno napravit. K takovému účelu se přímo nabízí brambora, mléko, kokosový olej nebo stará dobrá jedlá soda. Jakých postupů se držet?
Osvěžovače vzduchu jsou dnes součástí prakticky každé domácnosti. Vyrobte si je sami, budou mít příznivý vliv na vaši náladu i zdraví.
Už oběhlo dlouhých 10 let od smrti známého a skvělého zpěváka Petra Muka, který nám tu zanechal mnoho úžasných písní jako například Ráchel, Naděje, Tančíš sama, nebo Láska tě spoutá.

Nepřehlédněte

Prakticky v každé moderní domácnosti se nachází myčka a pračka. Tyto spotřebiče nám dokážou ušetřit neskutečné množství času a práce. Z toho důvodu je třeba se o ně pořádně starat, aby z ničeho nic nevypověděly svou službu a nenechaly vás na holičkách. Jak na to?
Stále ještě máte zafixované tenisky jako sportovní obuv, která se nehodí do města nebo do práce?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek