Na pěstování brambor je ideální pytel. Nejvyšší úroda, jakou jste kdy měli

Brambory jsou oblíbenou přílohou, kterou lze připravovat na mnoho různých způsobů. Můžete je uvařit, upéct, zapéct, gratinovat, smažit, připravit z nich bramborovou kaši nebo šťouchané brambory. Nad domácí brambory není, ale nemusíte smutnit, pokud nevlastníte velký pozemek, na kterém byste je mohli vysázet. Brambory si totiž zvládnete vypěstovat i v pytli třeba na balkóně.

Co k pěstování brambor potřebujete

K pěstování brambor potřebujete naklíčené sadbové brambory, ideálně ranné odrůdy, kterým se v nádobách daří nejlépe. Pokud rádi experimentujete, můžete zkusit zasadit i červené odrůdy brambor. Brambory používejte kvalitní, od lokálních pěstitelů, u kterých máte jistotu, že nemají žádné nemoci. Vyhněte se použití brambor z běžných obchodních řetězců a raději zajděte do zahradnictví nebo k soukromníkům.

Jak podpořit klíčení brambor

Brambory se vysazují až po posledních květnových mrazících, protože nízké teploty by je mohly nenávratně poškodit. Sadbové brambory by měly být dány na místo s dostatkem slunečního svitu a okolní teplota by se měla pohybovat v rozmezí 15-21 °C. Jen příznivé podmínky zaručí bramborám správné klíčení. Brambory pravidelně kontrolujte a jakmile zaznamenáte měkké nebo plesnivé kusy, tak je okamžitě vyhoďte, aby se nákaza nerozšířila i na okolní brambory.

Foto: Shutterstock

Pěstování brambor v pytli

Při pěstování brambor v pytli byste měli zvolit ten, který je alespoň třicet centimetrů hluboký a čtyřicet centimetrů široký. Na dno pytle nasypte deseticentimetrovou vrstvu zeminy smíchané s kompostem. Na půdu vložte brambory naklíčenou stranou vzhůru a přikryjte je další vrstvou zeminy. Jakmile brambory začnou klíčit a klíčky dosáhnou velikosti alespoň patnáct centimetrů, tak přihrňte na brambory další vrstvu zeminy. Brambory udržujte v dostatečné vlhkosti, ale nepřelévejte je, aby nezačal hnilobný proces. K udržení vlhkosti vám poslouží i mulčování slámou. Zároveň dopřejte bramborám každý den několik hodin slunečního svitu, ale ne na přímém slunci, vyhovovat jim bude polostín.

Foto: Shutterstock, zdroj: HomesandGardens, Squiresgardencentres