Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Chrastavě dokončili rekonstrukci Vítkovské ulice za více než 56 milionů

V Chrastavě dokončili rekonstrukci Vítkovské ulice. Obnova zhruba 900 metrů krajské komunikace přišla na více než 56 milionů korun, z toho Liberecký kraj jako vlastník silnice zaplatil zhruba polovinu. Součástí nákladného projektu byla výstavba kanalizace a také chodníku s veřejným osvětlením a dvěma autobusovými zastávkami. Šlo tak o společnou investici s městem, řekl při dnešním slavnostním otevření náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Vítkovská ulice patřila ke komunikacím, které byly v Chrastavě silně poškozené při povodních v roce 2010 a znovu o tři roky později. Komunikace byla sice po povodni opravená, ale jen provizorně. Kompletní rekonstrukce se podle starosty Michaela Canova (Starostové pro Liberecký kraj) dočkala až teď. „Nejedná se jen o silnici, ale především o novou kanalizaci, stála přes 17 milionů korun, z toho téměř 11 milionů jsme získali na dotacích," doplnil Canov. Podobně se podle něj městu podařilo získat dotaci také na chodník.

Výstavbu kanalizace v této části města připravovala radnice od roku 2006, komplikovaná byla podle starosty vyjednávání s majiteli pozemků, ale také jednání o dotaci na nákladný projekt. „Získání dotace bylo pro samotnou realizaci stěžejní. Jednání vypadalo původně beznadějně a přiznám se, že jsem boj o dotaci chtěl několikrát vzdát," řekl Canov. Město získalo na stavbu zhruba 16 milionů korun z evropských fondů, samotnou opravu silnice pak zaplatil ze svého Liberecký kraj.

Opravu silnice od začátku provázely komplikace, práce loni začaly se zpožděním, protože dodavatelské firmě chyběli ukrajinští pracovníci a kvůli válce na Ukrajině se zpozdily také dodávky materiálu. Staveniště tak převzala až na konci května. Stavba se protáhla a také prodražila. Z původních 22,5 milionu korun se cena krajského podílu zvedla o pětinu na bezmála 28 milionů. „Důvodem bylo podloží. Při stavbě firma narazila na jíly a musela změnit technologii. Část podloží museli odtěžit a nahradit kamenivem," dodal ředitel krajské správy silnic Jan Růžička.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, stavby, silnice, správa, Chrastava, Liberecký kraj, vítkovská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chrastavě dokončili rekonstrukci Vítkovské ulice za více než 56 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.