header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Navštívili jsme koncert Rogera Waterse v Praze

Legendární britský rockový zpěvák a spoluzakladatel skupiny Pink Floyd, Roger Waters, v pražské O2 Areně zazářil svým jedinečným vystoupením, které se konalo 2 dny po sobě – ve středu 24. května a ve čtvrtek 25. května. Waters je známý svými odvážnými a osobitými politickými názory, ve kterých se snaží upozornit na mnohé problémy současného kapitalistického světa, o kterých mainstreamová média často mlčí – poukazuje například na porušování lidských práv mnohými vládami „západního světa“. Už před zahájením koncertu vzkázal účastníkům, že „pokud jste jedni z těch, kteří sice mají rádi hudbu Pink Floyd, ale nemají rádi Rogera Waterse kvůli jeho politickým názorům, táhněte radši na bar“.

Koncert v Praze byl součástí rozlučkového turné nazvaném This Is Not a Drill, ve kterém Waters hraje nejznámější hity, a to jak ty, které vznikly za jeho působení ve světoznámé, dnes již neexistující kapele Pink Floyd, tak i písně jeho sólové tvorby. Na koncertě tak v jednotlivých blocích prezentoval alba od „Zdi“ (The Wall) přes „Animals“, „Wish You Were Here“  až k „Dark Side of the Moon“. Samozřejmě nechyběla ani jedna z nejznámějších písní Pink Floyd „Another Brick In the Wall“, u které zahrál její 2. a 3. část. Při písních „Wish You Were Here“ a „Shine On You Crazy Diamonds“ Waters vzpomněl na svého zesnulého přítele a zakladatele Pink Floyd Syda Baretta, kterého nazval svým „bratrem“. Při písních „Sheep“ a „Money“ byly použity také vizuální atrakce v podobě obřích nafukovacích zvířat – ovce a prasete. Na vznášejícím se praseti, které symbolizuje nenasytnost bohatých, byly nápisy jako „Steal from the poor – give to the rich“ (Ukradněme chudým, dávejme bohatým) – což je právě dost výstižné heslo shrnující chování buržoazie během krize.

Na Watersově show ale zdaleka nešlo jen o hudbu. Každou píseň provázelo promítání umělecky zpracovaných videí na LED displeje, které byly nad jevištěm uspořádány do tvaru kříže. Na těchto obrazovkách se snažil mimo jiné rozšířit své poselství, které je nad rámec jen pouhého poslechu rockové hudby. Například poukázal na válečné zločiny vlád USA za posledních 30 let, kde označil všechny poslední americké prezidenty za válečné zločince. Rogerova sólová píseň „The Powers That Be“ byla doplněna prezentací jmen lidí, kteří se podle jeho názoru stali obětí státního násilí. V tomto seznamu tak byla například německá protinacistická aktivistka Sophie Schollová, Afroameričan George Floyd, íránská dívka Mahsa Amini, loni zavražděná palestinská novinářka Shireen Abu Akleh, a dokonce i Rom z Teplic Stanislav Tomáš. Roger Waters zdůraznil, že každý si zaslouží lidská práva, a jejich dosažení nelze dosáhnout okupací jiné země. Připoměl, že i práva Palestinců, Romů, Afroameričanů, trans-lidí, a dalších utlačovaných menšin, jsou také lidská práva. Vyzval také k osvobození australského novináře, politického vězně a zakladatele WikiLeaks Juliana Assange. Také zde byla promítána hesla jako „Tax the rich, not the poor“ (Zdaňmne bohaté, ne chudé) nebo „Resist fascism, resist capitalism, resist war“ (Vzdoruj fašismu, kapitalismu a válce). Waters se také pochlubil svým vítězstvím u soudu ve Frankfurtu, který potvrdil nepravdivost jeho obvinění z antisemitismu, díky čemuž může pokračovat své turné v Německu. U konce vystoupení, před písní „Two Suns in the Sunset“ varoval před nebezpečím jaderné války a zdůraznil své mírové požadavky na ukončení podpory války na Ukrajině zúčastněnými zeměmi, kdy podle něj se „situace na Ukrajině nezlepšuje“. Sice za tento projev sklidil ze strany publika i pár negativních reakcí, většinou posluchačů byl však odměněn potleskem.

Koncert Rogera Waterse byl rozhodně energizujícím a velice emočním zážitkem, který donutí o světě jinak přemýšlet i člověka, který se o politiku příliš nezajímá a o dění kolem sebe má jen povrchní znalosti. Díky promítacím displejům by se tento koncert dal přirovnat ke sledování filmu nebo interaktivního divadelního představení, které má svůj neoddiskutovatelný jinotaj. Samozřejmě ukazování těch „negativních věcí“ jako jsou vraždy, násilí, diktatura a sledování lidí despotickými vládami (ovšem jako odstrašující a odsouzeníhodný příklad) se nemusí každému líbit a někoho může dohnat až k slzám, ovšem v tom tkví hlavní poselství, které se Waters snažil lidem naznačit – že ten, kdo se o dění kolem sebe nezajímá a k těmto nespravedlnostem je indiferentní, stává se součástí mlčící většiny, která tyto věci tiše podporuje. Roger Waters je jeden z mála světově známých celebrit – umělců, kteří nepodlehli tlaku a v dnešní napjaté době šíří pravdu a úsilí o světový mír. A to i za cenu toho, že Waters bývá i přes svůj obrovský přínos soudobé hudební kultuře mnohými médii dehonestován a označován jako Putinův obhájce.

AN

Rozhovor s Rogerem Watersem Pravda nás osvobodí https://sturmovatnebesa.blogspot.com/2023/02/roger-waters-pravda-nas-osvobodi.html

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .