Odbory zřizují kvůli úspornému balíčku stávkový výbor. Vláda razantní změny nechystá

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 5. 2023 14:40
Odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) zřídili v úterý celostátní stávkový výbor. Jsou připraveni případně k celorepublikovému protestu proti vládnímu balíčku k ozdravení financí. Od 26. do 30. června pak jednotlivé svazy a organizace mohou pořádat své protestní akce. Dohodl se na tom sněm ČMKOS. Po jednání to novinářům řekl předák Josef Středula.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Podle Středule odboráři požádají o svolání mimořádné tripartity. Chtějí, aby se jednání konalo ještě do konce června. Od poloviny května jsou svazy ČMKOS ve stávkové pohotovosti.

"ČMKOS přešla do nové fáze. Dosud to byla stávková pohotovost, dnes byl zřízen stávkový výbor ČMKOS s celostátní působností. Vyzvali jsme jednotlivé svazy, organizace, aby nás následovaly a přistoupily k vytvoření stávkových výborů. Důvodem je být připraven na případnou celostátní protestní akci," uvedl Středula.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 000 členů. Odboráři vyzvali kabinet k jednání. Kritizovali ho za to, že s nimi o záměrech předem nedebatoval a na zaslání připomínek k novelám téměř šesti desítek zákonů dal jen pět pracovních dnů. Předáci nesouhlasí se změnami DPH, snížením sumy na platy či obnovením nemocenského pojištění pro zaměstnance. Navrhují svých 12 kroků k ozdravení rozpočtu. Mezi nimi je zrušení daňových změn z posledních let či obnovení EET.

Stávkový výbor podle Středuly tvoří předáci a předačky 12 svazů, vedení centrály a pracovníci technické podpory. Svazy chystají i své akce na poslední červnový týden. "Odborové svazy mají různou představu o aktivitách, co by mohly udělat. Budeme tyto věci koordinovat, nějaké náměty máme. Některé budou společné, některé individuální, některé lokální," řekl šéf centrály.

ČMKOS požádá o svolání mimořádného jednání tripartity kvůli vládním návrhům. Jednání svolává premiér Petr Fiala (ODS). Podle Středuly by se zasedání členů vlády, odborářů a zaměstnavatelů mělo uskutečnit ještě do konce června. Předáci vyzvali kabinet znovu k jednání. "Není uspokojující sednout si do jedné místnosti, to nepřinese žádnou kvalitu. Kvalita je směr jednání. Že se budou hledat společná, třeba i jiná řešení, která by pomohla, uklidnila situaci," uvedl Středula.

Premiér už řekl, že balíček se může upravit, zásadní změny v něm ale vláda provádět nebude. Návrhy odborů jako obnovení EET označil Fiala za nerealistické, konsolidaci by podle něj nezajistily.

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nevidí racionální důvody pro generální stávku. S odboráři je připraven diskutovat během prázdnin o případných drobných změnách pro druhé čtení konsolidačního balíčku v Poslanecké sněmovně.

"Platí, že pokud chtějí jednat, jsem připraven si s nimi za stůl zasednout," řekl Jurečka na adresu odborů. Svolání celé tripartity, tedy jednání zaměstnavatelů, odborů a zástupců vlády ve Strakově akademii, je ale na rozhodnutí premiéra, doplnil. Důvody pro generální stávku vicepremiér nevidí vzhledem k nízké nezaměstnanosti a růstu mezd.

 

Právě se děje

Další zprávy