Zerzura, mýtické ztracené město, o kterém jste nikdy neslyšeli

Zerzura, mýtické ztracené město, o kterém jste nikdy neslyšeli

Foto: FrentaN / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Tajemné město, ležící hluboko v srdci Sahary, fascinuje badatele i zlatokopy již stovky let. Je opředeno legendami, ale díky moderním technologiím možná již brzy odhalí svá tajemství.

Ztracená města, jako například potopená Atlantida, Petra v Jordánsku nebo El Dorado, legendární město plné zlata v Jižní Americe, fascinují dobrodruhy i archeology již po staletí. Města, která zmizela v propadlišti dějin, mnohdy opředená legendami, k sobě přitahují až magický zájem. Jedním z mnoha těchto měst je i Zerzura, ráj skrytý někde uprostřed saharské pouště.

Ztracené město Zerzura

První evropská zpráva o ztraceném městě Zerzura pochází z roku 1835 a jedná se vlastně o zprávu z druhé ruky. Pochází od Johna Gardnera Wilkinsona, anglického cestovatele a spisovatele, který je dnes často nazýván otcem britské egyptologie. 

Wilkinson uvedl, že mu „jeden Arab při hledání zatoulaného velblouda“ sdělil, že několik dní cesty západně od staroegyptského města Farafra se nachází oáza „plná palem, s mnoha prameny sladké vody a několika ruinami nejistého data“. Je možné, že tyto ruiny jsou pozůstatky dávného města Zerzura, které je stejně jako například bájná Atlantida opředena mnoha tajemstvími a o jejíž skutečné existenci se vedou spory.

Legenda o Zerzuře

Podle legendy byla oáza Zerzura založena na konci 15. století skupinou obchodníků a cestovatelů, kteří se vydali přes Saharu. Na své cestě objevili oázu s prameny sladké vody a úrodnými pozemky, které byly pro založení města ideální. Lidé se tam proto usadili a založili město Zerzura, které svým obyvatelům poskytovalo vše, co potřebovali. Lidé zde žili v míru a hojnosti po mnoho let.

Jednoho dne se město rozhodlo poslat výpravu do okolních měst za účelem navázání obchodních vztahů. Nikdo z výpravy se však nevrátil, všichni se pravděpodobně ztratili v poušti. Zbývající obyvatelé města čekali na jejich návrat, vydali se je dokonce hledat, ale bez úspěchu. O Zerzuře pak již nikdo neslyšel ani se ji nepodařilo znovu najít, ačkoli se o to v průběhu staletí pokoušelo mnoho dobrodruhů a archeologů. Nikdy se nepodařilo objasnit, jaký osud postihl členy výpravy ani město samotné.

Reklama

Bájná kniha, která popisuje, jak se do města dostat

Existují i další verze této legendy. Jedna z nich tvrdí, že město bylo založeno bohatým obchodníkem, který zde skryl své poklady. V poušti objevil oázu a založil město Zerzura, kde své bohatství ukryl. Jednoho dne z města odešel, v poušti byl zabit a jeho poklady zůstaly ukryty někde v Zerzuře. Tu se následně vydala hledat skupina lovců pokladů, ale nikdy se nevrátili. Možná zemřeli v poušti, možná Zerzuru skutečně našli a rozhodli se v ní zůstat, tak jako tak už o nich nikdy nikdo neslyšel.

Další verze se opírají o takzvaný Kitab al Kanuz, knihu údajně sepsanou již v 15. století, která popisuje Zerzuru jako „bílé město podobné holubici“ nacházející se na konci údolí „s palmami a vinnou révou a zurčícími studánkami“

„Jděte údolím (...) do města Zerzura. Jeho bránu najdete však zavřenou," píše se v rukopise. „U brány najdete vyřezávaného ptáka. V jeho zobáku je ukrytý klíč. Otevřete jím bránu a vstupte do města. Najdete tam velké bohatství a krále a královnu na svém místě spící kouzelným spánkem. Nepřibližujte se k nim. Vezměte poklad a rychle odejděte."

Město možná skutečně existovalo

Ať již to bylo se založením a případným znovuobjevením města jakkoli, obecně se věří, že pokud někdy existovalo, není možné jej již nalézt, protože je ukryto pod vrstvami písku a potřebovali byste tedy nejen vědět, kde jej hledat, ale také speciální vybavení. Tato teorie se díky současným možnostem ukazuje jako více než pravděpodobná.

V posledních letech se totiž o Zerzuře objevily nové informace, a to díky výzkumu provedenému pomocí satelitních snímků a dalších moderních technologií. Podle těchto zdrojů se zdá, že město bylo skutečně pohřbeno pod nánosem písku a že se nachází na velmi těžko dostupném místě v centru Sahary. Je tedy možné, že se nakonec podaří odhalit jedno z největších tajemství Sahary, které fascinuje mnoho dobrodruhů již po stovky let.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama