Hlavní obsah

Jako když jde dítě poprvé do školy, na Giro budu vzpomínat do konce života, přiznává Vacek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český cyklista Karel Vacek má za sebou úspěšnou premiéru na závodě Grand Tour. Během letošního Gira d'Italia se blýskl druhým místem v těžké 7. etapě s dojezdem na Gran Sasso po celodenním úniku a také byl jediným Čechem, který jeden z nejtěžších závodů na světě dojel. V rozhovoru se český cyklista vrací mimo jiné k nejhezčím i nejnáročnějším momentům, které během Gira zažil.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Karel Vacek útočil v náročné 7. etapě cyklistického Gira d'Italia na prvenství, nakonec dojel druhý.

Článek

Bylo Giro těžší, než jste si před závodem myslel?

Je složité říct, jestli to bylo těžší, než jsem si myslel, protože jsem neměl žádný obrázek o tom, jak bude závod náročný. Giro jsem docela důstojně zvládl, takže náročnost odpovídala mým představám. Bylo hodně brutálně těžkých momentů, ale také byly etapy, které se daly v klidu zvládnout.

Už během Gira jste mluvil o pekelných momentech. Co jste měl na mysli?

Poslední týden byl nejnáročnější, protože po volném dni v Bergamu jsem onemocněl. Nějaká chřipka, žaludeční problémy a hlavně zánět dýchacích cest, takže hleny, kašel, rýma a bolest v krku. Bylo to strašně těžké. Bojoval jsem sám se sebou. Prakticky jsem nespal, takže výkony v posledním týdnu byly jako na horské dráze. Jeden den se mi jelo dobře, druhý den jsem sotva jel v grupetu. Bylo to extrémně náročné, v posledním týdnu bylo nejvíce kopců, nejtěžší etapy a ještě do toho nemoc.

Giro máte úspěšně za sebou. Zvedne vám sebevědomí?

Giro mi hlavně posunulo strašně moc práh bolesti. Svůj motor mám teď úplně někde jinde. Nástupy, které mě dříve bolely, mě začínají bolet mnohem později. Mentálně se člověk posune, protože si toho na Grand Tour vytrpí opravdu hodně. Věřím, že po Giru by musely přijít opravdu tvrdé podmínky v závodě, aby mě dokázaly zlomit. Mentálně takový závod posune člověka neskutečně, protože tělo opravdu zvládne všechno. Je to jenom o hlavě, kolik úsilí tělu připustí. Na sebevědomí budu muset ještě zamakat, protože mi ještě chybí nastavení, že jdu na start s tím, že vyhraju. To bude ještě trvat, ale rozhodně mám větší sebevědomí z pohledu toho, co všechno moje tělo dokáže a snese.

Po 2. místě v 7. etapě jste hovořil o tom, že vám ten úspěch zachránil cyklistický život. Už jste to naplno dokázal zpracovat?

Ještě pořád zpracovávám, že jsem dokázal být druhý v etapě závodu Grand Tour, který byl navíc profilově podle mě nejtěžší. Povětrnostní podmínky byly letos v Itálii hodně náročné, takže si myslím, že to byla jedna z nejtěžších Grand Tour v posledních letech. Skoro šedesát lidí odstoupilo. To jen dokazuje, jak těžký závod jsem zvládl dojet. Giro mi zachránilo cyklistický život, který chci žít a vždy jsem chtěl. Závod mi potvrdil, že jsem na správné cestě. Druhé místo v etapě byl impuls, že to opravdu jde.

Věříte, že si vás díky výborným výkonům na Giru všimly elitní týmy?

Myslím, že ano. Věřím, že jsem odvedl dobrou práci. Samozřejmě vždy jde všechno udělat lépe, ale za sebe jsem s výkonem spokojený. Jsem ambiciózní a vždy se budu snažit dělat vše pro to, abych dokázal vyhrávat. To ale neznamená, že když do toho dám všechno a nevyhraju, tak se naštvu. To vůbec ne. Do Gira jsem dal ještě více, než jsem si myslel, že dokážu, takže teď se mi bude dobře odpočívat a budou se mi ještě lépe jezdit další závody.

Posun do elitního týmu je váš sen, že?

Byl by to sen. Jsem optimista a vím, že dobrých cyklistů je hodně a není vůbec snadné se prosadit do World Tour. Sezona ale ještě neskončila, a když na Giro navážu v dalších závodech, tak by nějaká nabídka mohla přijít. To je teď můj cíl. Udělám vše pro to, abych na konci roku nelitoval, že jsem mohl udělat pro smlouvu ve World Tour více.

Jak byste sám sebe ohodnotil na Giru?

Pozitivně, vůbec bych nečekal, že bych to takto každý den zvládal. I co se týče jídla a dodržování všeho okolo, soustředění, naskočení do úniku. V devatenácté etapě jsem vydržel až do posledního kopce s nejlepšími. Hlavně si cením, že jsem to nikdy nevzdal, i když jsem měl nejhorší pocity a nemoc. Všechno jsem dokázal překonat. A třeba zkušenosti převedu i do dalších závodů i Grand Tour, pokud ji pojedu. Málokdy se chválím, ale tentokrát si můžu říct, že jsem spokojený a mám klid.

Jaké momenty byly nejtěžší?

Určitě časovky, protože jsem jel na časovkářském kole, které nebylo moje. Navíc mělo menší rám s tím, že já používám jiné sedlo, takže jsem posed ladil před úvodní časovkou. Bylo to strašně těžké a strašně to bolelo. Časovky byly noční můry, ale dokázal jsem je zvládnout. Klíčová byla 16. etapa. Ta byla nejkritičtější, protože jsem byl nejvíce nemocný a sotva jsem se udržel na nohou. Byl jsem jeden z prvních, který odpadl, ale nepřipustil jsem si, že bych nedokázal dojet do cíle. Řekl jsem si, že to vybojuju a musím si toho vážit, protože je spousta lidí, kteří by chtěli být na mém místě. Nedokázal jsem vzdát a za každou cenu jsem dojel.

Na co máte naopak nejhezčí vzpomínky?

Rozhodně hned na začátek Gira. Bylo to krásné, hodně lidí, atmosféra, kterou jsem poprvé nasál jako závodník. Potom přišla 7. etapa a druhé místo, neuvěřitelná etapa. Těžko se mi hledají slova. Další krásná etapa byla 6. etapa v Neapoli. Krásná trasa podél moře, i když to bylo brutálně těžké, tak jsem si užil nádherné prostředí. Musím vypíchnout i den, kdy za mnou přijela přítelkyně a předvedl jsem před ní slušný výkon. Potom samozřejmě Řím, protože jsem v Římě nikdy nebyl. Nakonec jsem si ho projel v balíku. To bylo neskutečné.

A co fanoušci?

Co ti dovedou udělat s člověkem. Bez fanoušků by cyklistika nemohla existovat. Je to neuvěřitelný zážitek, když přes lidi nevidíte ani dva metry před sebe. Chci poděkovat fanouškům cyklistiky, protože bez vás bychom nedokázali podávat takové výkony.

Vypadá to, že na Giro budete vzpomínat celý život?

Přesně tak. Na celé tři týdny. Od prvního dne, kdy jsem nacvaknul a rozjel závod. Až do posledního momentu, kdy jsem vycvaknul pedál a Giro skončilo. Člověk je jak houba a všechno nasává. To budou zkušenosti, ze kterých budu čerpat celou kariéru. Rozhodně budu vzpomínat do smrti na druhé místo po dojezdu na Gran Sassu. Věřím, že se na Giro ještě podívám a budu moct využít zkušenosti a už budu znát kopce. První Grand Tour je pro cyklistu jako, když jde dítě poprvé do školy, byl to prozatimní vrchol mého cyklistického života.

Reklama

Související témata: